Çözüldü RTX 4060 Ti i5 13400F Tüm oyunlarda FPS düşmesi, anlık %1 Low FPS'in çok düşmesi

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Fasho

Hectopat
Daha fazla  
RAM
GSKILL 8GB 3200mhz x2
SSD veya HDD modeli
MLD M300 NVMe SSD 1TB
Ekran kartı
Gigabyte RTX 4060Ti 8GB
Anakart
H610M H V2 DDR4
İşlemci
Intel i5 13400F
Öncelikle tüm abimlerim, ablalarım merhaba, yardımınıza ihtiyacım var. Geçtiğimiz hafta bir anda anlık FPS droplar yaşamaya başladım, ilk önce Elden Ring oynarken fark ettiğim bu olayı size açıklayayım normal FPS'im 60 %1 Low ise 23'e kadar düşüyor. Her oyunda yaşanıyor fakat farklı oranlarda. Size yaptığım şeyleri anlatayım. Sorun başladığı gün pek sorun etmedim geçer dedim arka planda bir şeyler oluyordur dedim. İkinci gün rahatsız etmeye başladı ve bilgisayarı sıfırladım. Sıfırladıktan sonra her şeyi tekrar indirdim fakat sorunum düzelmedi, ertesi güne kadar LatencyMon ile gecikmeleri test ettim ve nvlddmkm.sys ile DirectX'in en çok gecikme yapan şeyler olduğunu gördüm. DDU ile driveri kaldırdım ve en stabil driveri indirdim, sorun yine çözülmedi. Temiz format attım USB ile, Windows 11'e yükselttim bilgisayarımı, sorun hala devam ediyordu. Donanımsal bir problem olduğunu düşündüm OCCT ile CPU, 3D adaptive, VRAM, PSU'yu 1'er saat teste soktum, sorun çıkmadı. MemTest86 ile RAM'leri kontrol ettim, 4 Pass'te sorunsuzdu hata çıkmadı, başlarda psikolojik olduğunu düşünmüştüm fakat öyle değilmiş. Sıcaklıktan kaynaklandığını düşündüm fakat onda da sıkıntı yok işlemci en fazla 50-55, ekran kartı 70 derece oluyordu. BIOS'ta XMP açık. Disk sağlığım %97. bilgisayarımı yaklaşık 1 sene önce almıştım bu zamana kadar hiç böyle bir sorunla karşılaşmadım. Bu sorunu yaşayan ve çözebilen var mı aranızda? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Çözüm
Öncelikle merhaba. Aynı sorunu yaşayan kardeşlerim, büyüklerim. Bilgisayarı garantiye yolladım ve yaklaşık 1 aydır garantideydi. İşlemcide problem varmış, sizde böyle bir sorun yaşayıp çözemediyseniz servisine yollamanızda fayda var.
Xmp açık demişsin, bazen XMP bazı sistemlerde stabiliteyi bozabiliyor. Deneme amaçlı kapatıp oyun testini tekrar yap.
Bios değilse SSD ya da PSU kaynaklı ani yavaşlamalar olabilir..
Veya
nvlddmkm.sys ve sürücü gecikmeleri HAGS kapatmayı dene büyük ihtimalle zamanlanmış ekran kartı ayarı kapat..
Grafik ayarları +
Grafik performansı veya tercihleri +
Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması +
Kapalı konuma getir =

XMP kapalıykende denedim, daha az FPS düşmesi oluyor ama yine de FPS düşmesi oluyor. Dediğim gibi SSD sağlığı %97, eğer kontrol etmem gereken farklı bir şey varsa söyler misin? PSU sıkıntısı olmadığını düşünüyorum OCCT'de sıkıntı çıkmamıştı. Hags ve zamanlanmış ekran kartı ayarı nerede?

Dediklerinizi yapacağım.

XMP kapalıykende denedim, daha az FPS düşmesi oluyor ama yine de FPS düşmesi oluyor. Dediğim gibi SSD sağlığı %97, eğer kontrol etmem gereken farklı bir şey varsa söyler misin? PSU sıkıntısı olmadığını düşünüyorum OCCT'de sıkıntı çıkmamıştı. Hags ve zamanlanmış ekran kartı ayarı nerede?
Yukarda düzenledim şimdi...
HDD ssd %85 kullandım ekran kartı oyun ile hiçbir gecikme yaşamadım.
PSU değilse bios değil sıcaklık değilse , sorun yazılımsaldir.
Aşırı ferformans sonrası düşüş varsa ferformans ayarını dengeli yap dene

Performans ayarı derken neyi kast ediyorsunuz?
Ram ve ekran kartı fazla elektrik çekiyor yani ferformans ayarlı yapıyorsunuz bilgisayarı..
Overclock (OC), performans iyileştirme amacıyla CPU, GPU veya RAM'in çekirdek hızlarını üretici tarafından onaylanan sınırların üstüne çıkarmaktır
Oc ayarı yapilmali büyük ihtimalle ve low konumuna getirin.

Ram ve ekran kartı fazla elektrik çekiyor yani ferformans ayarlı yapıyorsunuz bilgisayarı..
Overclock (OC), performans iyileştirme amacıyla CPU, GPU veya RAM'in çekirdek hızlarını üretici tarafından onaylanan sınırların üstüne çıkarmaktır
Oc ayarı yapilmali büyük ihtimalle ve low konumuna getirin.
İşlemci çekirdek düşürmek için , çalıştır - msconfig yerinde kaç çekirdek kullandığıniza bakın aynı yerde Max ram sınırsız bölümü var orayı işaret tiki işaretleyip sınırlı yapın.
Sirayla yazıyorum .
Çalıştır
MsConfig
Önyükleme
Gelişmiş seçenekler
Burada solda işlemci sağda ram göreceksin, bilgisayar 4 GB ise veya 8 GB ise o ayarı yaz ve tık işaretle. Çekirdek seçimi işaretle .
Eğer çekirdek memnun kalmazsan tiki boş bırakıp kapat aç geri çekirdek belirleyebilirsiniz

Resim şu şekilde cektim

Resim

Resim

Dosya Ekleri

• IMG_20250722_224456.jpg
    IMG_20250722_224456.jpg
    164,9 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Öncelikle merhaba. Aynı sorunu yaşayan kardeşlerim, büyüklerim. Bilgisayarı garantiye yolladım ve yaklaşık 1 aydır garantideydi. İşlemcide problem varmış, sizde böyle bir sorun yaşayıp çözemediyseniz servisine yollamanızda fayda var.

Çözüm

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı