Çözüldü RTX 4060 Ti R5 5600'li sistemde ani donmalar oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Merhaba dostlar. Sistemim:
RTX 4060 Ti 8 GB.
Ryzen 5 5600.
Samsung 970 EVO 1 TB SSD.
1 TB HDD.
500W PSU.
16 GB RAM 8X2.
Rust oyununda oyuna ilk girdiğimde özellikle aşırı bir donma yaşıyorum belirli bir süre sonra bu durum düzeliyor fakat ne zaman fareyi farklı yöne çevirsem tekrar drop yiyorum. Bu durumda belirli bir süre sonra düzeliyor.
Yeni bir yere giderken drop yiyorum. Herhangi bir ateşli silahla ateş etsem ani drop yiyorum. Bu durum neden yaşanıyor olabilir? Yapmam gereken bir ayar mı var?
Ayrıca Alt Tab falan yaparken crash yiyorum çoğunlukla. Shit Tab yapsam bile olabiliyor.

Çözüm
1736031710793.png

Selamlar, @CALLIST0

Sistem 38,4 GB RAM kullanıyor, 16GB fiziksel olarak + 22,4 GB PAGEFILE yani SSD/HDD üzerinden tampon bellek oluşturmuş burada DROP/SHUTTER her şey olur, SSD hızı ile sınırlısın gerçek RAM hızını kullanmıyorsun, 2x32 GB yaparsan sorun çözülür, burada tamamen ihtiyaca göre öneri yaptım.
Eki Görüntüle 2389163

Oyunu ben SSD'ye kurdum fakat kullanımı çok düşük. HDD'nin ne zaman kullanımı yüzde yüz olsa droplanmalar CPU ve GPU da kullanım düşüklüğü oluyor.
Oyunda RAM sabit 14 GB kullanıyor.

HDD sıkıntı olabilir hard disk santielden saglık ve raporunu atar mısın?

Hocam şu an HDD ile bir ilgisi var mı ki? İşletim sistemi SSD'ye kurulu keza oyunda SSD'ye kurulu.
Ama neden bu kadar fazla HDD kullanılıyor onu anlamlandıramadım.

Dediğim gibi program ile bir sonucları at.

Oyunu SSD'ye kur ve RAM yükseltmen lazım sende çok fazla swap kullanılıyor şu an.
Hocam oyun SSD ye kurulu zaten ama kullanımı düşük. Normalde HDD nin yapması gereken hiç bir işlem yokken yüzde yüz kullanımda oluyor.
Ayrıca bütün ayarları düşüğe aldım sorun büyük ölçüde ortadan kalktı.
Sanırım RAM yetersizliğinden kaynaklanıyordu.

Hocam oyun SSD'ye kurulu zaten ama kullanımı düşük. Normalde HDD'nin yapması gereken hiçbir işlem yokken yüzde yüz kullanımda oluyor.
Ayrıca bütün ayarları düşüğe aldım sorun büyük ölçüde ortadan kalktı.
Sanırım RAM yetersizliğinden kaynaklanıyordu.

HDD artık yeni nesil için cidden yetersiz kullanmıyorsan çıkartman daha sağlıklı olur. Sadece depolama için takarsın. Evet senin sorunun RAM yüzünden kaynaklanıyor çünkü çok fazla swap kullanıyordu.

Hocam HDD yi hem depolama için hemde bazı 10-30 GB arası oyunlar için kullanıyordum güncel oyunlarda kullanmıyordum. En yakın zamanda RAM takviyesi yapıcam.
Ayrıca şu söylediğiniz swap nedir?

1736031710793.png

Selamlar, @CALLIST0

Sistem 38,4 GB RAM kullanıyor, 16GB fiziksel olarak + 22,4 GB PAGEFILE yani SSD/HDD üzerinden tampon bellek oluşturmuş burada DROP/SHUTTER her şey olur, SSD hızı ile sınırlısın gerçek RAM hızını kullanmıyorsun, 2x32 GB yaparsan sorun çözülür, burada tamamen ihtiyaca göre öneri yaptım.

Çözüm
Hocam HDD'yi hem depolama için hem de bazı 10-30 GB arası oyunlar için kullanıyordum güncel oyunlarda kullanmıyordum. En yakın zamanda RAM takviyesi yapacağım.
Ayrıca şu söylediğiniz swap nedir?

Arkadaşın da dediği gibi swap RAM olayı senin fiziksel RAM kapasiten yeterli gelmediğinde SSD'den alan ayırıp kullanması ki bu tam olarak RAM'in yerine geçmiyor. Ondan dolayı takılmalar yaşıyorsun. Swap RAM olmasa direkt olarak uygulamaların çöker.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı