RTX 4060 Ti sistemde Alt - Tab atınca görüntü gidiyor

utkum1905

Hectopat
RAM
Apacer Panther RGB 32GB (2x16GB) 5600MHz DDR5 CL40
SSD veya HDD modeli
Kioxia Exceria Pro 1TB 7300/6400MB/s
Ekran kartı
Gigabyte GeForce RTX 4060 Ti Windforce OC DLSS 3
Anakart
Asus TUF Gaming B760M-PLUS WIFI II
İşlemci
Intel Core i7-13700K 3.40GHz 16 Çekirdek 30MB
Merhaba, öncelikle bilgisayarımı 08.06.2024 tarihinde İncehesap üzerinden hazır sistemlerden yükselterek satın aldım. Aldığım günden beri sıkıntılar devam etmekte. 1. sorun bilgisayar açıldığı zaman görüntünün 2-3 kez gidip gelmesi.
2. sorun normal kullanırken oyunlarda özellikle Alt+Tab attığım zaman görüntünün gitmesi. Monitörde sinyal yok uyarısı ile karşılasıyorum.

İncehesap desteğiyle görüşüp kasayı merkezlerine götürdüm ve kasa içindeki tüm RGB'leri kontrol etmek için ASUS AuraSync yazılımını kurmuştum. Bu yazılımın işlemci veya başka bir parçadan dolayı sorun yaratabileceğiymiş. Tamir merkezinde yazılımı onlarla birlikte kaldırdık ve 1. sorun çözülmüş oldu.

Fakat 2. sorun hala daha devam etmekte. Sonrasında 2. sorun için tekrardan iletişim kurdum ve kasayı tekrardan götürdüm. Önce bana sistemde kullandığım çevre birimlerinin kısa devre yaptırıyor olabileceğiymiş o yüzden bir kez daha bütün ekipmanlarım ve monitörüm ile gidip sistemi orada kurduk. Fakat yine de bir çözüme ulaşmadı sistemi daha detaylı inceleme yapmaları için bıraktım. Kasa açılırken anakart üzerindeki VGA ışığı kasa açıldıktan sonra beyaz yanmaya devam ediyordu. Bunun için kasaya buzzer taktılar ve 1 uzun 3 kısa bip sesi aldım. Ekran kartı arızası anlamına geliyormuş ve tekrardan iletişime geçtim ve ekran kartını onlara göndermemi istediler. Ekran kartını onlara gönderdim ve aradan zaman geçti ve kart bana geldi, yetkili ile görüştüğümde her türlü teste sokulup termal macunu yenilenip temizliği yapılmış ama bir sorun ortaya çıkmadığı tespit edilmiş. Benden sonrasında BIOS Update'i yapmamı söylediler. BIOS Update yaptım fakat düzelen hiçbir şey olmadı hala daha aynı. Biraz uzun oldu kusura bakmayın eksiksiz anlatmak istedim, yardımlarınızı bekliyorum.

Merhabalar hocam,

Öncelikle şunu söylemeliyim ki İncehesap'ta çok nadir bir durum olsa da fiziksel ya da yazılımsal olarak hasarlı parçalar hazır sistemlerde bulunabiliyor. Bu tip hasarlar fark edilmesi kolay olmayan hasarlardır. Zaten parçanızda bir hasar mevcutsa işi kendiniz çözemezsiniz. Bu tip hasarlarda sizin kolaylıkla görebileceğiniz hasarlar değildir. Bu zaten en kötü senaryo.

Soruna odaklanacak olursak,
  • Sadece BIOS güncellemesi değil, ekran kartı sürücüsünün de en güncel veya sorunsuz olduğu bilinen bir sürümünün temiz kurulumu çok önemlidir.
  • Display Driver Uninstaller (DDU) gibi bir araç kullanarak mevcut ekran kartı sürücüsünü Windows Güvenli Modda tamamen kaldırın.
  • Ardından, NVIDIA'nın resmi web sitesinden en güncel sürücüyü indirip kurun. Kurulum sırasında "Temiz Kurulum" (Clean Installation) seçeneğini işaretleyin.
  • Mümkünse, sürücüyü kurarken gereksiz bileşenleri (GeForce Experience'ın bazı özellikleri veya ek yazılımlar) kurmayın hocam.
  • En güncel sürücü her zaman en stabil olmayabilir. Bazen birkaç hafta, ay veya yıl öncesine ait, daha oturmuş bir sürücü sürümü sorunu çözebilir. Zaten olurda eski bir sürücü işi çözerse ekran kartında yüksek ihtimalle hasar vardır hocam.
  • Yani bu çok olası olmayan bir durum ancak işletim sisteminiz Windows 11 ise Windows 10'a düşürmeyi deneyin hocam. İlginç bir şekilde aynı sorunu birkaç arkadaşımda bu şekilde çözüme kavuşturmuştum.
  • BIOS'a girerek ekran kartınızın takılı olduğu PCIe slotunun ayarlarını kontrol edin. Genellikle "Auto" olarak ayarlanması en doğrusudur. Bazen manuel olarak Gen 4 veya Gen 5 (anakart ve ekran kartınızın desteklediği en yüksek sürüm) olarak ayarlamak gerekebilir, ancak Auto ayarı genellikle doğru hızı otomatik olarak seçer. Yanlış ayarlanmış PCIe hızı nadiren de olsa bu tür sorunlara yol açabilir.
  • Intel i7-13700K işlemcinizde dahili grafik birimi bulunmaktadır. BIOS'ta Entegre Grafik Kartının (Integrated Graphics / iGPU) devre dışı bırakıldığından ve sistemin öncelikli olarak harici ekran kartını kullandığından emin olun.
Aklıma gelenler bunlar hocam.

Merhabalar hocam,

Öncelikle şunu söylemeliyim ki İncehesap'ta çok nadir bir durum olsa da fiziksel ya da yazılımsal olarak hasarlı parçalar hazır sistemlerde bulunabiliyor. Bu tip hasarlar fark edilmesi kolay olmayan hasarlardır. Zaten parçanızda bir hasar mevcutsa işi kendiniz çözemezsiniz. Bu tip hasarlarda sizin kolaylıkla görebileceğiniz hasarlar değildir. Bu zaten en kötü senaryo.

Soruna odaklanacak olursak,
  • Sadece BIOS güncellemesi değil, ekran kartı sürücüsünün de en güncel veya sorunsuz olduğu bilinen bir sürümünün temiz kurulumu çok önemlidir.
  • Display Driver Uninstaller (DDU) gibi bir araç kullanarak mevcut ekran kartı sürücüsünü Windows Güvenli Modda tamamen kaldırın.
  • Ardından, NVIDIA'nın resmi web sitesinden en güncel sürücüyü indirip kurun. Kurulum sırasında "Temiz Kurulum" (Clean Installation) seçeneğini işaretleyin.
  • Mümkünse, sürücüyü kurarken gereksiz bileşenleri (GeForce Experience'ın bazı özellikleri veya ek yazılımlar) kurmayın hocam.
  • En güncel sürücü her zaman en stabil olmayabilir. Bazen birkaç hafta, ay veya yıl öncesine ait, daha oturmuş bir sürücü sürümü sorunu çözebilir. Zaten olurda eski bir sürücü işi çözerse ekran kartında yüksek ihtimalle hasar vardır hocam.
  • Yani bu çok olası olmayan bir durum ancak işletim sisteminiz Windows 11 ise Windows 10'a düşürmeyi deneyin hocam. İlginç bir şekilde aynı sorunu birkaç arkadaşımda bu şekilde çözüme kavuşturmuştum.
  • BIOS'a girerek ekran kartınızın takılı olduğu PCIe slotunun ayarlarını kontrol edin. Genellikle "Auto" olarak ayarlanması en doğrusudur. Bazen manuel olarak Gen 4 veya Gen 5 (anakart ve ekran kartınızın desteklediği en yüksek sürüm) olarak ayarlamak gerekebilir, ancak Auto ayarı genellikle doğru hızı otomatik olarak seçer. Yanlış ayarlanmış PCIe hızı nadiren de olsa bu tür sorunlara yol açabilir.
  • Intel i7-13700K işlemcinizde dahili grafik birimi bulunmaktadır. BIOS'ta Entegre Grafik Kartının (Integrated Graphics / iGPU) devre dışı bırakıldığından ve sistemin öncelikli olarak harici ekran kartını kullandığından emin olun.
Aklıma gelenler bunlar hocam.
Hocam teşekkür ederim yazdığın için sırasıyla uygulayacağım hepsini . Win 10 a düşürmemi birkaç kişi daha söyledi hepsini deneyeceğim

Technopat Haberler

Geri
Yukarı