RTX 4060 Ti ve R9 7900 darboğaz yapar mı?

Evet 3060 Ti'a göre çok çok daha iyi ama her oyunda değil işte. Onun dışında yeni frame generaiton teknolojisi enfes duruyor.

O da hep eski oyunlar bilmem dikkatini çekti mi. Şimdi RDR2'de aynı performansı verse ne olur vermese ne olur zaten kartın gücü yetiyor üzerine daha az güç tüketiyor. Önemli olan gelecekte ne yapacağı.

DLSS 3.0 bambaşka bir şey olmuş. Teknoloji kanalları sabah akşam DLSS 2.0 incelemesi yapıyordu vasat bir teknoloji olmasına rağmen. Asıl konuşulması gereken şey bu Frame Generation. Artık eski nesillerin stokları satılsın diye mi ölü taklidi yapıyorlar anlamadım.

Bizim açımızdan şu an frame generation teknolojisi yaygınlaşmadığı için mantıksız geliyor ama yıllar sonra bu halimize gülüp geçeriz. Ek olarak fark ettim, eski oyunlarda benzer performans veriyorken yeni nesil oyunlarda fark ortaya çıkıyor.

Bu şart, ben iki yıldır diyorum iyi güzel bu kartları alıyoruz (benim 6600 XT örnek) fakat gelecekte ne olacak? Next-Gen çıktığında ne olacak, UE5 çıktığında ne olacak? Hangi kas gücü ve hangi VRAM'e sonuna kadar güvenebilirsin?

NVIDIA'nın burada hamlesi "sen bize bu paraya kas gücü kötü" kart satıyorsun denmesine rağmen doğru. Çünkü donanımların yavaş gelişiminden ötürü geldiğimiz durum bu, millet bakıyor 10 sene önce çıkmış oyunun grafikleri bugüne kıyasla hiç de kötü değil.

Yapay zeka öyle ya da böyle hem oyun geliştirilmesinde hem de oynanmasında kas gücü ve VRAM kadar önemli bir yer tutacak.

Kesinlikle ama Unreal Engine 5 konusuna bir parantez açacağım.

Kendim eskiden Unreal Engine 5 ile 3050 8GB kullanarak oyun yapardım ve sistem deli gibi zorlanırdı. En düşük veya yüksek ayarlar fark etmeden her parçayı sömürüyordu. İleride 8GB kartlar UE5 yüzünden deli gibi zorlanacak. VRAM tüketimi uçuyor çünkü bu motorda. NVİDA Frame generaiton ile biraz bile olsa destek sağlayacak gibi.

Çok fazla VRAM olsa da bir süre sonra yapay zeka işin içine girecek hem VRAM tüketimini azaltmak hem de işleri hızlandırmak adına. NVIDIA stüdyo bir şeyler yapıyor anlatıyor ama işin içinde olmadığı için pek anlamıyorum.

Diğer yapay zeka işlerinde hali hazırda çılgın atıyorlar. 6950 XT'nin RTX 3050'den geri kaldığı yapay zeka programları bile var.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…