Çözüldü RTX 4060 Ti'lı sistemde yükselip alçalan bir ses geliyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

875095

Attopat
Arkadaşlar öncelikle impuls uyarı gibi bir şey yani grafik çizersek yükselen alçalan bir dalga boyu seyreder. Bu gereksiz bilgiden sonra asıl soruma geleyim. Ben Vatan Bilgisayar'dan PC topladım.

Intel Core i5 Sesi arttırın duyacaksınız
4060 Ti 16 GB.
Ve DDR4 anakart içeriyor.
Bu kasayı yerleştirdikten sonra dediğim gibi gidip gelen basınçlı bir ses gelmeye başladı. Ve gerçekten kulak yoruyor. Vatan'ın iade almadığını da biliyorum ve şu an bu sorundan çok muzdaribim, gözlerim kulaklarım aşırı ağrıyor. Kulaklık da fayda etmiyor, çıkış yolu gösterin.

Çözüm
Yani hocam kasada sıkıntı yok değil mi? Herhangi bir performans bozukluğuna sebep olur mu? Hem ders hem de tatillerde oyun oynamak için almıştım ama ses dolayısıyla kullanamadım pek. Alalı 2 gün oldu, acaba Vatan iade alır mı? Düzeltilebilir bir sorundur bu değil mi?
Hocam yazdıklarımı tam okumamışsınız sanırım. Aslında problemin kaynağını ve nasıl düzeltebileceğinizi biraz açıklamıştım ama. Sanki hiçbir şey yazmamışım gibi cevaplamışsınız, ben de ne diyeceğimi şaşırdım şimdi. 😝

Kasa marka modeli nedir? Kasa fanları kronik sorunlu olabilir. Bunu demek istiyorum. Zor bir işlem değil, kolaylıkla halledebilirsiniz. PC'den şimdilik memnunsanız hemen iade düşünmeyin derim.

Soğutma performansını etkilemez, ses yapar. Kasa fanlarından biri değilse bu durumda iki ihtimal kalıyor: Ekran kartı fanları veya işlemci soğutucu fanı. Ama pek sanmıyorum. Bu sesi genelde kasayla birlikte monte gelen hazır stok kasa fanları yapar. Kaliteli fanlar koymuyorlar kasalara.

Dediğim gibi BIOS'a giriş yapıp fan ayarları ile oynayın. Anakart markasını YouTube'a yazıp fan profilleri nasıl değiştiriliyor, ona bir bakın derim. Mesela MSI varsa "MSI BIOS fan profile settings" gibi aratıp rehber videolara bakabilirsiniz. Kasa fanlarınızın her birini test ederek sorunlu fanı bulacaksınız eninde sonunda.

Veya BIOS'a girmek istemiyorsanız anakartınızın uygulamasını indirin. Mesela MSI için MSI Center diye bir uygulama vardı. ASUS varsa ASUS uygulamasını bulun, indirin. Bu tip uygulamalardan da fan dönme hızlarını tek tek her bir kasa fanı için test edip sorunlu fanı bulabilirsiniz.

Örnekler:

ASUS BIOS fan ayarı: YouTube
MSI program ile fan ayarı: YouTube

Basit bir işlem. Her bir kasa fanını, tek tek yavaşça hızlandırdığınızda hangisinden hızlandıkça ses geliyorsa sesin kaynağı o kasa fanıdır. Bu kadar.
Fanlardan en az biri belirli bir hıza ulaştığında rezonansa giriyor gibi. Ama sizinki bir hayli yüksek. Tam yükseldiği esnada telefonu iyice yaklaştırdığınız için ses daha mı fazla geliyor diye düşündüm ama öyle olsa bile epey yüksek bir ses.

Örnek: Arctic P12 PWM PST fan resonance
Burada 1250 RPM'de başlayan bir rezonans var. Belki sizinki 1000 RPM'de. Sıkıntılı fanın, o RPM'e ulaşmasını kısıtlamanız lazım.

Benzeri eski kasamda da mevcuttu, fanlardan biri uçak motoru gibi uğulduyordu. İlk etapta fanları BIOS'ta teker teker deneyerek (yavaşlatarak, hızlandırarak) sesin geldiği fanı bulup ona özel bir fan profili oluşturmuştum (hangi sıcaklıkta hangi RPM ile döneceği vs. vs.). Yani rezonans aralığındaki RPM'den mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışmıştım, o sesi duymayana kadar kurcalanması, ayar yapılması lazım. Daha sonrasında fan değiştirerek problemi çözdüm.

BIOS'tan fanları teker teker yavaşça hızlandırıp hangisi problemli önce onu bir tespit edin derim. Daha sonra da rezonanslı fanlar için özel profil oluşturabilirsiniz.

Reddit'te güzel bir açıklama: My PC seems to be... humming. Almost like a resonance.
  • Muhtemelen fanlarınız rezonans aralığına vuruyor (sanırım kasanız ve fanlarınız belirli bir RPM aralığına ulaştığında rezonans yapıyor). Tüm kasanızın titreşmesine ve duyduğunuz sesi üretmesine neden oluyor. Fanları rezonans yapmaya başlayacakları RPM'e kasıtlı olarak ayarlamayı deneyin ve elinizi kasanın üstüne koyun (yanlarda da çalmayı deneyin, bilmiyorum) ve bunu yaptığınızda durup durmadığına bakın. Durursa, muhtemelen yukarıda açıkladığım şeydir.

Fanlardan en az biri belirli bir hıza ulaştığında rezonansa giriyor gibi. Ama sizinki bir hayli yüksek. Tam yükseldiği esnada telefonu iyice yaklaştırdığınız için ses daha mı fazla geliyor diye düşündüm ama öyle olsa bile epey yüksek bir ses.

Örnek: Arctic P12 PWM PST fan resonance
Burada 1250 RPM'de başlayan bir rezonans var. Belki sizinki 1000 RPM'de. Sıkıntılı fanın, o RPM'e ulaşmasını kısıtlamanız lazım.

Benzeri eski kasamda da mevcuttu, fanlardan biri uçak motoru gibi uğulduyordu. İlk etapta fanları BIOS'ta teker teker deneyerek (yavaşlatarak, hızlandırarak) sesin geldiği fanı bulup ona özel bir fan profili oluşturmuştum (hangi sıcaklıkta hangi RPM ile döneceği vs. vs.). Yani rezonans aralığındaki RPM'den mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışmıştım, o sesi duymayana kadar kurcalanması, ayar yapılması lazım. Daha sonrasında fan değiştirerek problemi çözdüm.

BIOS'tan fanları teker teker yavaşça hızlandırıp hangisi problemli önce onu bir tespit edin derim. Daha sonra da rezonanslı fanlar için özel profil oluşturabilirsiniz.

Reddit'te güzel bir açıklama: My PC seems to be... humming. Almost like a resonance.
  • muhtemelen fanlarınız rezonans aralığına vuruyor (sanırım kasanız ve fanlarınız belirli bir RPM aralığına ulaştığında rezonans yapıyor). Tüm kasanızın titreşmesine ve duyduğunuz sesi üretmesine neden oluyor. Fanları rezonans yapmaya başlayacakları RPM'e kasıtlı olarak ayarlamayı deneyin ve elinizi kasanın üstüne koyun (yanlarda da çalmayı deneyin, bilmiyorum) ve bunu yaptığınızda durup durmadığına bakın. Durursa, muhtemelen yukarıda açıkladığım şeydir.

Yani hocam kasada sıkıntı yok değil mi? Herhangi bir performans bozukluğuna sebep olur mu? Hem ders hem de tatillerde oyun oynamak için almıştım ama ses dolayısıyla kullanamadım pek. Alalı 2 gün oldu, acaba vatan iade alır mı? Düzeltilebilir bir sorundur bu değil mi?

Yani hocam kasada sıkıntı yok değil mi? Herhangi bir performans bozukluğuna sebep olur mu? Hem ders hem de tatillerde oyun oynamak için almıştım ama ses dolayısıyla kullanamadım pek. Alalı 2 gün oldu, acaba Vatan iade alır mı? Düzeltilebilir bir sorundur bu değil mi?
Hocam yazdıklarımı tam okumamışsınız sanırım. Aslında problemin kaynağını ve nasıl düzeltebileceğinizi biraz açıklamıştım ama. Sanki hiçbir şey yazmamışım gibi cevaplamışsınız, ben de ne diyeceğimi şaşırdım şimdi. 😝

Kasa marka modeli nedir? Kasa fanları kronik sorunlu olabilir. Bunu demek istiyorum. Zor bir işlem değil, kolaylıkla halledebilirsiniz. PC'den şimdilik memnunsanız hemen iade düşünmeyin derim.

Soğutma performansını etkilemez, ses yapar. Kasa fanlarından biri değilse bu durumda iki ihtimal kalıyor: Ekran kartı fanları veya işlemci soğutucu fanı. Ama pek sanmıyorum. Bu sesi genelde kasayla birlikte monte gelen hazır stok kasa fanları yapar. Kaliteli fanlar koymuyorlar kasalara.

Dediğim gibi BIOS'a giriş yapıp fan ayarları ile oynayın. Anakart markasını YouTube'a yazıp fan profilleri nasıl değiştiriliyor, ona bir bakın derim. Mesela MSI varsa "MSI BIOS fan profile settings" gibi aratıp rehber videolara bakabilirsiniz. Kasa fanlarınızın her birini test ederek sorunlu fanı bulacaksınız eninde sonunda.

Veya BIOS'a girmek istemiyorsanız anakartınızın uygulamasını indirin. Mesela MSI için MSI Center diye bir uygulama vardı. ASUS varsa ASUS uygulamasını bulun, indirin. Bu tip uygulamalardan da fan dönme hızlarını tek tek her bir kasa fanı için test edip sorunlu fanı bulabilirsiniz.

Örnekler:

ASUS BIOS fan ayarı: YouTube
MSI program ile fan ayarı: YouTube

Basit bir işlem. Her bir kasa fanını, tek tek yavaşça hızlandırdığınızda hangisinden hızlandıkça ses geliyorsa sesin kaynağı o kasa fanıdır. Bu kadar.

Son düzenleme:
Çözüm
aga dediklerini okudum kusura bakma endişeden ve ıverthinkingden dolayı böyle saçma cevap verdim de ses şimdilik azaldı, fazla ses gelmiyor. Dediklerini deneyeceğim, ve bir teknik elemana göstereeğim. Cevap için teşekkürler

bir de kasa rampage spear, ekran kartı da zotac marka var mıdır bunun programı

gigabytemış anakart markası hocam var mıdır bunun programı

Endişeden dolayı böyle saçma cevap verdim.
Problem yok tahmin ettim zaten, ancak bir bildiğim var ki yardımcı olmak için yazıyorum ben de.

Kasa: Rampage Spear

Rampage fanları ne kadar kalitelidir bilemiyorum. Tahminen ortalama fanlardır, ortalama altı bile olabilir ama yine de bilmediğim için kesin bir şey söylemeyeyim.

Örnek olarak : https://www.technopat.net/sosyal/konu/rampage-spear-kasa-fani-cok-sesli.2681066/

Neyse, konumuza dönecek olursak, öndeki üçlü fanlardan veya arkadaki egzoz fandan geliyor muhtemelen. Bence öndeki 3 fanlardan geliyor. Tek bir tanesi yapıyor olabilir, veya hepsi.

chrome_Bhq082apJS.png

Şimdilik ekran kartını boşverin, Gigabyte ile kasa fanlarının hızlarını değiştirmeyi bir deneyin.

Bunla istediğiniz fanın hızını değiştirebiliyormuşsunuz. Sıkıntılı bir program olduğunu söylemişler ama BIOS'a girmek istemiyorsanız tek seçeneğiniz bu.

Bu arada bu kasa fanlarını programda göremezseniz fanlar yüksek ihtimalle güç kaynağına üçlü bir şekilde bağlanmıştır (MOLEX bağlantı denir), ki yüksek ihtimalle öyle. Bu durumda fanlar son hızda maksimum olarak çalışır ve kontrol edilemez.

Bahsettiğim konu: https://www.technopat.net/sosyal/konu/rampage-private-fan-hizi-ayarlama.1426671/

Bu konuda ilk mesajdaki gibi basit bir PWM çoklayıcı alarak tüm fanları ona bağlayabilir, o çoklayıcıyının çıkışını (öbür ucunu) anakarta bağlayıp tüm 3 fanı da ortak şekilde kontrol edebilirsiniz.

Örnek:

1735389202720.png

Problem yok tahmin ettim zaten, ancak bir bildiğim var ki yardımcı olmak için yazıyorum ben de.

Rampage fanları ne kadar kalitelidir bilemiyorum. Tahminen ortalama fanlardır, ortalama altı bile olabilir ama yine de bilmediğim için kesin bir şey söylemeyeyim.

Örnek olarak: https://www.technopat.net/sosyal/konu/rampage-spear-kasa-fani-cok-sesli.2681066/

Neyse, konumuza dönecek olursak, öndeki üçlü fanlardan veya arkadaki egzoz fandan geliyor muhtemelen. Bence öndeki 3 fanlardan geliyor. Tek bir tanesi yapıyor olabilir, veya hepsi.

Eki Görüntüle 2383241

Şimdilik ekran kartını boş verin, Gigabyte ile kasa fanlarının hızlarını değiştirmeyi bir deneyin.

Bununla istediğiniz fanın hızını değiştirebiliyormuşsunuz. Sıkıntılı bir program olduğunu söylemişler ama BIOS'a girmek istemiyorsanız tek seçeneğiniz bu.

Bu arada bu kasa fanlarını programda göremezseniz fanlar yüksek ihtimalle güç kaynağına üçlü bir şekilde bağlanmıştır (Molex bağlantı denir), ki yüksek ihtimalle öyle. Bu durumda fanlar son hızda maksimum olarak çalışır ve kontrol edilemez.

Bahsettiğim konu: https://www.technopat.net/sosyal/konu/rampage-private-fan-hizi-ayarlama.1426671/

Bu konuda ilk mesajdaki gibi basit bir PWM çoklayıcı alarak tüm fanları ona bağlayabilir, o çoklayıcıyının çıkışını (öbür ucunu) anakarta bağlayıp tüm 3 fanı da ortak şekilde kontrol edebilirsiniz.

Örnek:

Eki Görüntüle 2383248

Hocam benim PC kurma bilgim sıfırdır, bunu tanıdık bir abiyle denesem düzeltebilir değil mi? Yani insan vucudundan örnek verirsek kanserden ziyade, hafif bir burkulma gibi bir sorun bu değil mi? Bir de PC başlatınca ses gelmiyor, tam sistem çalışmaya başladığı zaman ses artıyor.

Hocam bir de ben sayenizde çözüme ulaşmış gibi oldum, sizce hangi cevabınızı çözüm işaretleyeyim?

Hocam bir tanesini işaretledim, hem de içe su serpen bir cevap olmuş, bu sorundan muzdarip arkadaşlar faydalansın.

hocam bir de yeni kasada böyle sorun olması normaldir demi

Son düzenleme:
Hocam bir de yeni kasada böyle sorun olması normaldir değil mi?
Hazır kasalarda genellikle çok kaliteli fanlar olmaz. Normal diyebilirim. Bazı yüksek kaliteli kasa modelleri dışında pek düzgün fanlara rastlayamazsınız. Birçok kişi hazır kasa fanlarıyla bir süre idare edip daha sonra fan değişimi yapıyor.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı