RTX 4060 Valorant'ta 100 FPS'e düşüyor

Merttan Aybar

Kilopat
Merhaba öncelikle, yaklaşık 2 ay önce yeni bir laptop aldım.
RTX 4060, Ryzen 7 8845HS, 16 GB RAM.
Meşgul olduğumdan dolayı oyun oynamaya yeni başladım ve Valorant'ta en düsük ayarlarda ortalama 180 FPS alıyorum hatta 100'lere kadar düsüyor, EA FC 25'te ortalama 100 FPS biraz süre geçtikten sonra 50'lere droplanıyor, Fortnite 100 FPS'lerde ama hikayeli oyunlarda Uncharted, RDR 2, Ultra ayarlarda almam gereken FPS'leri aldım. Sorun nedir bu kadar para vermişken bunları görmek hayal kırıklığı oldu.(yapmam gereken ayarları yaptığımı düşünüyorum; NVIDIA, 3D ayarlar vs.)
Ayrıca harici monitör kullanıyorum.

Aynı durum kardeşimin bilgisayarında da var, 1660 Ti laptop VALORANT'ta 70 FPS veriyor. Her ayarı kurcalamama rağmen tek RAM kullanılan cihazlarda bu sorunun ortak olduğunu gördüm. Oyun oynarken MSI Afterburner ile ekran kartı kullanım oranına bakarsanız bariz olarak görebilirsiniz, dahili ekran kartı örneğin %15-20 ile çalışıyorsa NVIDIA ekran kartı da %30-35'i aşmadığını görürsünüz. %100 kesin sebebi budur diyemem ama gözümle gördüğüm 4 oyuncu laptop cihazında da hepsinin ortak yönü tek kanal RAM kullanmasıydı. Sizinkine çok yakın özelliklere sahip 4060 laptop kullanan bir arkadaşımın da LoL'de 150 FPS aldığını görüp şaşkınlık geçirmiştim. :D

EA FC'yi bilmiyorum da Uncharted, RDR 2 gibi oyunlar ekran kartına yüklenirken Valorant işlemciye aç, yani işlemciniz darboğaz yapıyor olması muhtemel. Bu yüzden de ayarları yükseltmeniz düşürmeniz FPS'ye çok etki etmeyecektir muhtemelen Valorant için. Örnek vermek gerekirse Ryzen 5 1600, ve NVIDIA 1060 olan eski PC'mde League of Legends 2K'da 80-100 arası FPS anca verirken Overwatch 2'yi çok rahat bir şekilde 144 FPS oynayabiliyorum.

Öncelikle tavsiyem görev yöneticisindeki kaynak izleyicisinden işlemcinin çekirdekleri üzerindeki yükü kontrol edin oyun sırasında. Valorant'ta normal olan 1-2 çekirdeğin %100'de çalışırken diğerlerinin boş takılması, eğer böyle ise ani FPS düşüşleri işlemcinin aşırı ısınması ile alakalı olabilir.

Bir de hangi çözünürlükte oynuyorsunuz?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı