RTX 4070 ekran kartı çalışmıyor

MrShn

Kilopat
Daha fazla  
Bilgisayarımı 4 aydır kullanmıyordum, iki gündür tekrardan kullanmaya başlamıştım ve kullanırken birkaç saatte bir ekran kartı güç vermeyi kesiyordu (bilgisayar çalışmaya devam ediyordu). Ben de uzun süredir kullanmadığım için açıp temizleyeyim dedim ekran kartımı çıkardım kabaca tozunu alıp geri taktım. Bunu yaptığımdan beri bilgisayar hiç açılmıyor ve ekran kartından cızırtı benzeri garip bir ses çıkıyor. Sanırım yanlış bir şey yapıp ekran kartını yaktım (kısa devre oldu diye düşünüyorum).

Bu ekran kartını güvenilir bir teknik servise verirsem tamir edilebilir mi?

Ekran kartı dışında zarar gören bir parça olup olmadığını nasıl anlarım? Bu tarz durumlarda anakartın da yanabildiğini okudum birkaç yerde o yüzden endişeliyim.

Herhangi bir tavsiyeye/yardıma açığım. Ekran kartının zararını kabullendim de umarım anakartı veya başka bir parçayı daha değiştirmem gerekmez.

Düzenleme:
Ekran kartım: Gigabyte Windforce RTX 4070.
İşlemcim: Ryzen 5 7600.
Anakartım: MSI B650-M Pro.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ekran kartları, özellikle bir kısa devre söz konusu olduğunda tamir edilebilir. Ancak:
Kartınızın garanti kapsamında olup olmadığını kontrol edin. Garanti süresi devam ediyorsa, ürünü garantiye göndermeniz daha doğru olur. Kısa devre kaynaklı bir arıza varsa, ekran kartı tamir edilebilir, ancak tamir maliyetleri yüksek olabilir ve bu işlem her zaman %100 başarıyla sonuçlanmaz. Güvenilir bir teknik servis bulmanız önemli. Özellikle GPU çipini etkileyen bir sorun varsa, tamir süreci karmaşık ve maliyetli olabilir. Hafif bir kondansatör, MOSFET veya devre hatası varsa, daha kolay bir tamir söz konusu olabilir
Kısa devre durumunda ekran kartının dışında anakart veya diğer bileşenler de zarar görmüş olabilir. Kontrol için şunları yapabilirsiniz:
Anakartınızda bir ekran kartı yuvası varsa (Ryzen 7600'de dahili grafik bulunur), ekran kartını çıkararak monitörü anakarta bağlayın. Sistem açılıyorsa, diğer bileşenlerde ciddi bir sorun yoktur. Anakart üzerindeki hata LED'lerini veya sesli uyarıları (varsa) kontrol edin. Ekran kartı, RAM veya işlemci hatası gibi sorunları belirtebilir. PSU'nun voltaj değerlerini kontrol edin. PSU'nun yetersizliği veya arızası hem ekran kartına hem de anakarta zarar verebilir. Anakart üzerindeki MOSFET, kapasitör veya devre yollarında yanık izlerini kontrol edin.

Ekran kartından gelen cızırtı sesi genelde şu sorunları işaret edebilir:

Yüksek güç gerektiren bileşenlerde duyulabilir, ancak bu normalde çalışmayı durdurmaz. Elektriksel kısa devreden kaynaklanan bir sorun olabilir ve bu ciddi hasar anlamına gelirEkran kartını sistemden çıkarın ve sistemi dahili grafikle çalıştırmayı deneyin. Sistem sorunsuz açılıyorsa, ekran kartı kaynaklı bir sorun olduğu kesinleşir. Ekran kartını ve diğer bileşenlerinizi farklı bir sistemde test ettirin. Güç kaynağınızın düzgün çalıştığını doğrulamak için farklı bir PSU ile sisteminizi test edebilirsiniz. Ekran kartınızı tamir için profesyonel ve güvenilir bir teknik servise teslim edin. Gigabyte yetkili servisleri ya da güvenilir elektronik tamircileri bu konuda yardımcı olabilir.

Hocam teşekkür ederim ama ChatGPT'ye soracak olsam gelip burada gönderi paylaşmazdım.

Hocam teşekkür ederim ama ChatGPT'ye soracak olsam gelip burada gönderi paylaşmazdım.

Hocam böyle işlerde bizim fikrimiz pek de ettki etmez çünkü Chat GPT 4070'in sistem bilgisinden teknik detaylara kadar herşeyi biliyor en sağlıklısı diye yazdım ama yine de özür dilerim.

ChatGPT'nin dediği gibi ekran kartını çıkarıp dahili GPU'yla görüntü almayı denediniz mi?
Denedim, bilgisayar açılıyor ancak fanlar çalışmıyor (fan ışıkları yanıyor ancak fanlar dönmüyor). NZXT uygulamasından kontrol ettiğimde fanlar için NaN yazıyor. Anakarttan bazı soketler de zarar görmüş olabilir mi acaba diye düşündürdü.

Hocam böyle işlerde bizim fikrimiz pek de ettki etmez çünkü Chat GPT 4070'in sistem bilgisinden teknik detaylara kadar herşeyi biliyor en sağlıklısı diye yazdım ama yine de özür dilerim.
Estağfurullah hocam, üslubum biraz kaba olmuş kusuruma bakmayın. Daha önce benzer bir durumla karşılaşmış olan veya gerekli bilgi donanımına sahip birisi görüp yönlendirebilir diye düşündüğüm için paylaşmıştım.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…