RTX 4070 Ekran kartını tam performansta kullanmak

Ekins

Megapat
Makaleler
1
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i7 12650H - RTX 4070 Mobile - 16GB DDR5 - 1TB SSD
Meslek
Bilgisayar Mühendisi
Selam, yeni bir RTX 4070'li bir laptop aldım ancak MSI Afterburner ile monitoring ettiğimde, bazı oyunlarda maksimum watt değerinde çalışmadığını fark ettim.

Örneğin LoL oynarken 300-400 FPS alıyorum ama 40 watt kullanıyor.

Starfield oynarken 90-100 watt kullanıyor.

Ben merak ediyorum ki LoL'de de yüksek wattlar kullanarak çalışsın ki ekran kartı o oyunda en fazla nasıl bir performans gösteriyor ona bakayım.

Büyük ihtimalle GPU üzerindeki güç ve verimlilik algoritması çok zorlamayacak bir durum olduğunda en düşük değerlerde çalışıyor, fan bile açmıyor.

Bu güzel bir şey ama bunu elle nasıl manipüle edebilirim?

Sürekli yapacağım bir şey olmayacak sadece bazı durumlarda aktif edeceğim.

Teşekkürler.

Son düzenleme:
GPU gerektiği kadar güç kullanacağı için daha fazlasını çekmez ama tam performans ile kullanmak istiyorum derseniz buyurun.

Laptop ekran kartına OC yapmak pek sağlıklı değil. Çok merak ediyorsan internetten testler izleyebilirsin.

GPU gerektiği kadar güç kullanacağı için daha fazlasını çekmez ama tam performans ile kullanmak istiyorum derseniz buyurun.

Eki Görüntüle 2032551
Teşekkürler deneyeceğim.

Laptop ekran kartına OC yapmak pek sağlıklı değil. Çok merak ediyorsan internetten testler izleyebilirsin.
Laptoplara da yapılıyor az da olsa. Zaten limiti aşarsanız uygulama veya oyun kapanıyor çok sorun olduğunu görmedim. MSI ın kendi uygulamasınından bile saat hızlarını +200MHZ arttırmaya izin veriyor. Üstüne bir de afterburner ile +50-100 bişeyler ekleyebildim.

Bu şekilde cyberpunkta falan 4-5FPS fark ediyor.

Ama dediğim gibi bu çözüm olmadı LOL açınca yine kendini çok zorlamak istemiyor GPU.

100W sınırı var kartında spesifik yükler dışı 100W geçmiyor 4050-60-70 modelleri bu durumu kaldırmanın da bir yöntemi de yok maalesef.

LoL bildiğim kadarı ile işlemci destekli bir oyun bu yüzden GPU %100 kullanmaz.

Sporda 100 kilo kaldıran adam 1 KG elma taşırken de tüm gücünü versin diyorsun. Bu mümkün bir şey değil. Ortada öyle bir ihtiyaç yok. Optimizasyonu kötü, sisteme yük bindiren bazı oyunlarda ayarlar ile oynamak fayda eder. 15 senelik oyun, her sistemde çalışması için yapılmış, oyun motoru eski, her şeyi eski. Pek gerekli bir uğraş değil.

Evet zaten 100W yi geçmesini beklemiyorum veya tam güçte kullansın istemiyorum da en azından 20-30-40 wattlarda gezeceğine 80-90 wattlarda gezsin de en fazla kaç fps de çalıştırabiliyorum ona bakayım.

Biostan onboard işlemci gpu sunu komple kapattım, sadece rtx 4070 çalışıyor. İşlemciyi tam performansa aldım. Başka yapabileceğim bir şey yok mu?

Bu testleri yap kart için. X8 seç tam performansta kaç FPS alabileceğini gösterir.

Evet biraz öyle oldu Yani sadece lol için değil diğer tam perfomans göstermediği oyunlarda öyle davranmasını sağlayabilirim eğer yöntemini bilirsem diye düşünmüştüm ama dediğiniz gibi pek mümkün de olmayabilir..

Teşekkürler ben test programlarında ve high-end oyunlarda görebiliyorum zaten gücünü ondan yana bir sıkıntı yok.

Ama daha az grafik isteyen bir oyunda da gpu bütün gücünü kullansın istemiştim, onu sormuştum sadece.

Son düzenleme:
LoL oyunu için yapabileceğin bir şey yok. Oyun zaten işlemci gücüne dayalı bir oyun. Ekran kartı tarafında da, işlemcinin gücü yettiğince maksimum FPS oluşturmakta zorlanmaz 4070. bu yüzden kullanım oranı %20-30 arasında kalır ve görüntüyü çizmek için ihtiyacı olan maksimum gücü tüketir. Sizin manipüle edebileceğiniz bir durum yok kısacası, oyun motoru ile ilgili.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…