RTX 4070 Ti ile i5 13400F sistem darboğaz yapar mı?

Açıkçası hiç yetersiz PSU ile güçlü PC kullanmadığım için ne desem yalan olur. Ama bildiğim kadarıyla oyunlarda falan tam güç altında PSU tam kapasiteyle çalıştığında gürültü yapacak. Isınıp fan devrini arttırabilir. Zaten günümüzde patlama çatlamaya yapacak parçalar üretilmiyor hepsinin koruması var o konuda için rahat olsun ama illaki iyi bir güç kaynağına geçmen gerekecek. Zaten az buz bilgisayardan anlıyosan bilirsin bu dediğimi parçalar tam güç altında uzun süre çalışınca ömürleri kısalıyor. Maksimum güç aşımı olur bilgisayar kendini korumaya alır kapanır. Zaten PSU kaliteli ise sıkıntı çıkmaz. PSU kalitesiz ise bobin sesi duyma ihtimalin var ben yaşadım bir kere. İnce tiz bir ses veriyor bu sadece PSU ile alakalı değil elektrikle ilgili bir olay. Ama dediğim gibi NZXT öneririm hem için rahat olur. Son olarak alacağın PSU markası fark etmez minimum 850W almanı tavsiye ederim çünkü ileride başka parçaları değiştirmek istediğinde tekrar PSU ile uğraşmazsın kafan rahat devam edersin.
Merhaba evet size hak veriyorum, PSU kaliteli olunca korumaya almak için kapanıyor bu doğru daha önce yaşamıştım, en azından şu an sahip olduğum PSU kaliteli diye biliyorum +80 Gold sertifikası falan da var en azından 3-4 hafta kadar idare edebilirim diye düşünüyorum çok sürmez zaten mutlaka ilk fırsatta alırım. NZXT dediğiniz şey nedir acaba? Anlamadım da bunu, ilk başta PSU markası falan sandım, ama sonra az önce dediğiniz ''Son olarak alacağın PSU markası fark etmez'' dediğinizde anladım NZXT marka değil. Yani alacağım PSU'da NZXT olup olmadığını nasıl anlayabilirim acaba? Bir de son olarak, diğer arkadaşlar cevap vermişti ama size de sorayım, sizce i5 13400F ile sorun olur mu? Ben bayağı video izledim 1080P, 2K ve 4K hiç birinde sorun yoktu, zaten gelen yorumlar da öyleydi hoşuma gitti. Sizin bir tavsiyeniz var mı bu konu hakkında acaba? Teşekkürler tekrardan.

Merhaba iyi günler, yeni yıllar. Şu anda güncel olarak RTX 3060 Ti, i5 13400F, MSI Pro B760M-P, 2x8 16 GB RAM, High Power 600W 80+ Gold PSU var, sistemim bu şekilde. RTX 4070 Ti almak istiyorum, monitörüm 1080p onu yeni aldım sayılır o yüzden değiştirmek istemiyorum. RTX 4070 Ti 1080p için fazla, ben de biliyorum. Ama merak ettiğim şey i5 13400F ile RTX 4070 Ti arasında herhangi bir sorun olur mu? İşlemciyi de yeni aldım sayılır, biraz konuları araştırdım ama sorun olmaz demişler, ama kendim de şahsen konu açmak istedim emin olmak için. Çok teşekkürler.

@Oreki
4070ti super bekle.

4070ti super bekle.
4070 Ti bile zaten gayet pahalı, bir de Ti super Allah bilir ne kadar pahalı olacak, bütçemi yavaş yavaş toparlamışken alayım diyorum, çünkü günden güne zam geliyor donanım parçalara. Aylar önce daha uygun fiyatlara satılan ekran kartları mesela 2023 yaz mevsiminde satılan ekran kartları, şu an çok daha pahalı 5-6 ayda çok zamlanmış, daha fazla zam gelmeden alabiliyorken alayım diyorum.

4070 Ti bile zaten gayet pahalı, bir de Ti super Allah bilir ne kadar pahalı olacak, bütçemi yavaş yavaş toparlamışken alayım diyorum, çünkü günden güne zam geliyor donanım parçalara. Aylar önce daha uygun fiyatlara satılan ekran kartları mesela 2023 yaz mevsiminde satılan ekran kartları, şu an çok daha pahalı 5-6 ayda çok zamlanmış, daha fazla zam gelmeden alabiliyorken alayım diyorum.
Dostum 4070ti super 4070ti'den ucuz olacağı söyleniyor. Yani yine 30 33k arası fiyatı olur diye düşünüyorum bence bekle.

Merhaba evet size hak veriyorum, PSU kaliteli olunca korumaya almak için kapanıyor bu doğru daha önce yaşamıştım, en azından şu an sahip olduğum PSU kaliteli diye biliyorum +80 Gold sertifikası falan da var en azından 3-4 hafta kadar idare edebilirim diye düşünüyorum çok sürmez zaten mutlaka ilk fırsatta alırım. NZXT dediğiniz şey nedir acaba? Anlamadım da bunu, ilk başta PSU markası falan sandım, ama sonra az önce dediğiniz "son olarak alacağın PSU markası fark etmez" dediğinizde anladım NZXT marka değil. Yani alacağım PSU'da NZXT olup olmadığını nasıl anlayabilirim acaba? Bir de son olarak, diğer arkadaşlar cevap vermişti ama size de sorayım, sizce i5 13400F ile sorun olur mu? Ben bayağı video izledim 1080p, 2K ve 4K hiçbirinde sorun yoktu, zaten gelen yorumlar da öyleydi hoşuma gitti. Sizin bir tavsiyeniz var mı bu konu hakkında acaba? Teşekkürler tekrardan.

Yanlış anlamışsınız hocam NZXT marka ben marka tavsiyesi verdim size. Sonraki cümlede şöyle demek istedim, eğer NZXT markasını tercih etmezseniz tercih edeceğiniz PSU markası ne olursa olsun minimum 850W olsun içiniz rahat olsun demek istedim. NZXT sıvı soğutma, bilgisayar kasası üreten bir firma ve gayet güzel ürünleri var. Markanın adını çok anınca reklamını yapıyormuş gibi hissettim. Tavsiye etmemin sebebi bu adamlar soğutma işini iyi yapıyor. Hava akışı fan üzerinden nasıl yönlendirilmeli iyi biliyorlar. Kendi ürettikleri PSU'lar ise yine aynı şekilde kaliteli ve ısınmayan ürünler. Diğer sorunuza şöyle cevap vereyim. 4070 geçmenizi ben tavsiye etmem. Bana kalırsa super serisini beklemenizi öneririm ama siz ölçüp biçip kendiniz değerlendirip karar verdiyseniz sıkıntı yok. Darboğaz yapmaz 2K, 4K zaten yapmaz isterseniz 4080 veya 4090 takın DLSS ve fg açınca 4K çözünürlükte 4000 serisi ekran kartları darboğaz yapmaz. Darboğaz yapacağı nokta 1080p de açacağınız oyunlarda yaşanabilir zaten güçlü bir kart olduğu için %100 yerine %95, 96 gibi değerleri görseniz bile yüksek FPS verecektir. Bu dediğim cümleyi Donanım Arşivi kanalında bir videoda detaylıca anlatıldı. Yanlış hatırlamıyorsam Intel i3 işlemci ve 4090 kullanıldı bir sistemde ve Cyberpunk'ta ekran kartı %100 çalıştı. Kısaca darboğaz konusunda bir problem yaşamazsınız. Son olarak tavsiye vereyim. Seçeceğiniz ekran kartlarının VRAM kapasitelerine dikkat edin. Ne olursa oldun 2,3 sene içerisinde yeni nesil oyunlar VRAM sömürecek. 8, 10, 12, 16 GB yavaş yavaş yetersiz kalmaya başlayacak. Özellikle yüksek çözünürlüklerde. Ekran kartı tercihi yaparken uzun süreli bir sistem istiyorsanız bu dediklerime dikkat edin.

Yanlış anlamışsınız hocam NZXT marka ben marka tavsiyesi verdim size. Sonraki cümlede şöyle demek istedim, eğer NZXT markasını tercih etmezseniz tercih edeceğiniz PSU markası ne olursa olsun minimum 850W olsun içiniz rahat olsun demek istedim. NZXT sıvı soğutma, bilgisayar kasası üreten bir firma ve gayet güzel ürünleri var. Markanın adını çok anınca reklamını yapıyormuş gibi hissettim. Tavsiye etmemin sebebi bu adamlar soğutma işini iyi yapıyor. Hava akışı fan üzerinden nasıl yönlendirilmeli iyi biliyorlar. Kendi ürettikleri PSU'lar ise yine aynı şekilde kaliteli ve ısınmayan ürünler. Diğer sorunuza şöyle cevap vereyim. 4070 geçmenizi ben tavsiye etmem. Bana kalırsa super serisini beklemenizi öneririm ama siz ölçüp biçip kendiniz değerlendirip karar verdiyseniz sıkıntı yok. Darboğaz yapmaz 2K, 4K zaten yapmaz isterseniz 4080 veya 4090 takın DLSS ve fg açınca 4K çözünürlükte 4000 serisi ekran kartları darboğaz yapmaz. Darboğaz yapacağı nokta 1080p de açacağınız oyunlarda yaşanabilir zaten güçlü bir kart olduğu için %100 yerine %95, 96 gibi değerleri görseniz bile yüksek FPS verecektir. Bu dediğim cümleyi Donanım Arşivi kanalında bir videoda detaylıca anlatıldı. Yanlış hatırlamıyorsam Intel i3 işlemci ve 4090 kullanıldı bir sistemde ve Cyberpunk'ta ekran kartı %100 çalıştı. Kısaca darboğaz konusunda bir problem yaşamazsınız. Son olarak tavsiye vereyim. Seçeceğiniz ekran kartlarının VRAM kapasitelerine dikkat edin. Ne olursa oldun 2,3 sene içerisinde yeni nesil oyunlar VRAM sömürecek. 8, 10, 12, 16 GB yavaş yavaş yetersiz kalmaya başlayacak. Özellikle yüksek çözünürlüklerde. Ekran kartı tercihi yaparken uzun süreli bir sistem istiyorsanız bu dediklerime dikkat edin.
Merhaba güzel yorumunuzu dikkate alıyorum evet çok güzel tavsiyelerde bulunmuşsunuz ve ekran kartı işlemci uyumu veya çözünürlükler arasında elde edilen performans vb. bunların hepsini çok net bir şekilde anladım ve çok teşekkür ederim size. VRAM konusunda da hak veriyorum 12GB şu anda sınır gibi bir şey zaten 8GB bile oldukça düşük kalmaya başladı, mümkünse 16 falan yapmak lazım en az, ama 4070 Ti performansı benim için çok üst düzeyde, her oyunu açayım ultra oynayayım her şey mükemmel olsun hiç bir kusur olmasın gibi düşüncelerim yok, ve bunun farkını anlamıyorum aslında zaten, akıcı bir şekilde oynayabildikten sonra benim için yeterli, ve 4070 Ti izlediğim kadarıyla herhangi bir oyundan beklenilen her şeyi veriyor gibi gördüğüm kadarıyla, benim için en az 4 yıl 5 yıl yeterli olacağını düşünüyorum. Bayağı oyun testlerini izledim her oyunda ister 1080P ister 1440P ister 4K (4K performansı elbette 1080 veya 1440P gibi değil onun için daha da üst düzey kartlar gerekebilir, ama 4K'da bile sırıtmıyor, ama yine de ilerde 2K alacağım, çokta masraf yapmaya gerek yok) çok yüksek FPS değerlerinde ve düşük MS (gecikme oranı diye biliyorum) performansı sağlıyor, yüksek-ultra ayarlar dışında bir oyun görmedim her testte minimumda en yüksek ayarlarda ve 2K'da bile akıcı bir oyun deneyimi sunabiliyor, benim için de önemli olan buydu. Tekrardan çok teşekkür ederim. 2K monitör için ise acelem yok daha sonra düşüneceğim onu.

Merhaba güzel yorumunuzu dikkate alıyorum evet çok güzel tavsiyelerde bulunmuşsunuz ve ekran kartı işlemci uyumu veya çözünürlükler arasında elde edilen performans vb. bunların hepsini çok net bir şekilde anladım ve çok teşekkür ederim size. VRAM konusunda da hak veriyorum 12 GB şu anda sınır gibi bir şey zaten 8 GB bile oldukça düşük kalmaya başladı, mümkünse 16 falan yapmak lazım en az, ama 4070 Ti performansı benim için çok üst düzeyde, her oyunu açayım Ultra oynayayım her şey mükemmel olsun hiçbir kusur olmasın gibi düşüncelerim yok, ve bunun farkını anlamıyorum aslında zaten, akıcı bir şekilde oynayabildikten sonra benim için yeterli, ve 4070 Ti izlediğim kadarıyla herhangi bir oyundan beklenilen her şeyi veriyor gibi gördüğüm kadarıyla, benim için en az 4 yıl 5 yıl yeterli olacağını düşünüyorum. Bayağı oyun testlerini izledim her oyunda ister 1080p ister 1440p ister 4K (4K performansı elbette 1080 veya 1440p gibi değil onun için daha da üst düzey kartlar gerekebilir, ama 4K'da bile sırıtmıyor, ama yine de ileride 2K alacağım, çok da masraf yapmaya gerek yok) çok yüksek FPS değerlerinde ve düşük ms (gecikme oranı diye biliyorum) performansı sağlıyor, yüksek-Ultra ayarlar dışında bir oyun görmedim her testte minimumda en yüksek ayarlarda ve 2K'da bile akıcı bir oyun deneyimi sunabiliyor, benim için de önemli olan buydu. Tekrardan çok teşekkür ederim. 2K monitör için ise acelem yok daha sonra düşüneceğim onu.

O zaman hayırlı olsun diyelim. Monitör konusunda acele etmeyin zaten. OLED oyuncu monitör teknolojisi yayılmaya başlıyor yavaş yavaş. OLED panelde gecikme değerleri 0.1 ve 0.03ms gibi güzel değerler. Hem daha doğru hem daha canlı renklere sahip. Şimdi fiyatlar çok yüksek ama dediğim gibi yeni yeni geçilmeye çalışılan bir teknoloji bu.

O zaman hayırlı olsun diyelim. Monitör konusunda acele etmeyin zaten. OLED oyuncu monitör teknolojisi yayılmaya başlıyor yavaş yavaş. OLED panelde gecikme değerleri 0.1 ve 0.03ms gibi güzel değerler. Hem daha doğru hem daha canlı renklere sahip. Şimdi fiyatlar çok yüksek ama dediğim gibi yeni yeni geçilmeye çalışılan bir teknoloji bu.
Çok teşekkür ediyorum. Son kez bir şey sormak istiyorum izninizle. Çok yakında siparişi vereceğim de, şahsen en ucuzu neyse onu almak istiyorum marka olarak, ve şu anda uygun fiyatlı gördüğüm Galax var 30 bin liraya satılıyor ve sağlam referanslarım var tavsiye ediliyor iyi bir markaymış, 33 bin liraya Gigabyte ve MSI modelleri de var ama aynı ürün için 3 bin lira daha fazla para vermek istemiyorum şahsen. Ve aslında şöyle bir şey de var, ben 2 yılı geçti RTX 3060 Ti kullanıyorum zaten söylemiştim başta, ve bu ürünü alırken daha önce hiç adını bile duymadığım Gainward almıştım, kimisi MSI Asus falan şaşmayın derken kimisi aynı ürüne daha fazla para vermeyin diyorlar ve bu anladığım kadarıyla 2 farklı kitle. Ben gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Gainward 3060 Ti hiç bir sorunu yok 11 bin liraya almıştım ama Asus MSI Gigabyte gibi markalar en az 14 bin liraya satılıyordu. İlk başta tabii çekiniyordum ilk kez markayı deneyeceğim için, ama 2 yılı geçti ve hiç bir şikayetim yok çok şükür, gördüğüm tek farkı söyleyebilirim, MSI pahalı modelleri kullanırken en fazla 65 66 derece oluyor ve Gainward 3060 Ti ile en fazla 70 derece kullanıyorum, ki yükte 70 derece 71 derece gayet normal diye biliyorum. Bence bu fark için aynı performansı verecek aynı ürüne 3 bin lira fazla vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Elbette aralarındaki fiyat farkına göre de değişebilir. Ama Galax, Gainward'dan daha iyi diye duydum, ve tasarımı falan da çok hoşuma gitti, ve soğutması gayet yeterli ve iyi. güvenilir marka deniliyor. Sizin fikriniz nedir acaba bu konuda? Tavsiye edeceğiniz 4070 Ti markası var mı acaba?

Çok teşekkür ediyorum. Son kez bir şey sormak istiyorum izninizle. Çok yakında siparişi vereceğim de, şahsen en ucuzu neyse onu almak istiyorum marka olarak, ve şu anda uygun fiyatlı gördüğüm Galax var 30 bin liraya satılıyor ve sağlam referanslarım var tavsiye ediliyor iyi bir markaymış, 33 bin liraya Gigabyte ve MSI modelleri de var ama aynı ürün için 3 bin lira daha fazla para vermek istemiyorum şahsen. Ve aslında şöyle bir şey de var, ben 2 yılı geçti RTX 3060 Ti kullanıyorum zaten söylemiştim başta, ve bu ürünü alırken daha önce hiç adını bile duymadığım Gainward almıştım, kimisi MSI ASUS falan şaşmayın derken kimisi aynı ürüne daha fazla para vermeyin diyorlar ve bu anladığım kadarıyla 2 farklı kitle. Ben gönül rahatlığıyla söyleyebilirim ki Gainward 3060 Ti hiçbir sorunu yok 11 bin liraya almıştım ama ASUS MSI Gigabyte gibi markalar en az 14 bin liraya satılıyordu. İlk başta tabii çekiniyordum ilk kez markayı deneyeceğim için, ama 2 yılı geçti ve hiçbir şikayetim yok çok şükür, gördüğüm tek farkı söyleyebilirim, MSI pahalı modelleri kullanırken en fazla 65 66 derece oluyor ve Gainward 3060 Ti ile en fazla 70 derece kullanıyorum, ki yükte 70 derece 71 derece gayet normal diye biliyorum. Bence bu fark için aynı performansı verecek aynı ürüne 3 bin lira fazla vermeye gerek yok diye düşünüyorum. Elbette aralarındaki fiyat farkına göre de değişebilir. Ama Galax, Gainward'dan daha iyi diye duydum, ve tasarımı falan da çok hoşuma gitti, ve soğutması gayet yeterli ve iyi. Güvenilir marka deniliyor. Sizin fikriniz nedir acaba bu konuda? Tavsiye edeceğiniz 4070 Ti markası var mı acaba?

Yani aynı fiyat bandında soğutma sistemleri aşağı yukarı benzer oluyor. İki markanın testlerini izleyin. Arada uçurum bir sıcaklık farkı olduğunu ben sanmıyorum. Palit önerebilirim ayrı olarak güzel markadır. MSI servis ve bakımın nasıl yürüdüğünü araştırın. Galax uğraştırıcı bir firmaysa eğer 3bin fark vermeye değer bence. Üstelik ülkemizin halini biliyorsunuz. Belli başlı markalar vardır insanlar arasında ünlü. Bu markaların ürünleri 2. elde hızlıca satılır. Bunu da düşünmek gerekir. Onun dışında araştırdığınızda Galax hakkında olumsuz geri dönüşler almadıysanız tercih etmenizde bir sakınca yok. Sonuç olarak 4070 Ti yani AMD ekran kartı olsa üzerine çok konuşabilirdik ama NVIDIA çok problem çıkartmaz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı