Çözüldü RTX 4070 Ti Super dönüştürücüyle kullanılır mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

OCKRED

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar,
Çok teknik bilgiye sahip değilim ama umarım derdimi anlatabilirim.
Öncelikle elimde 3070 Ti sistem var. Geçtiğimiz günlerde yurt dışından abim geleceği için kendisine 4070 Ti Super siparişi verdim hala iptal edebilirim sorunumun çözümüne göre.
Bu bilgisayarda MSI MAG A650bn PSU var bknz. https://download.msi.com/archive/mnu_exe/psu/MAGA550BN_A650BN.pdf PSU manuel.
Güç gereksinimini Power Supply Calculator - PSU Calculator | OuterVision sitesinden hesapladım sorun yokmuş. Konumuz da bu değil gerçi.
(PSU manuelden görüldüğü gibi) 16 pin PCI-e çıkış var. (6+2)*2 tek kablodan çıkış ama. Yani kasayı iyice kontrol ettim ve evet tek bir kablo geliyor. Alacağım 4070 Ti Super ise bir dönüştürücü ile birlikte geliyor ve yeni bir girişi var. Sanırım karta bağlanan yeri 12 pinli olduğu için bu dönüştürücüyle, connector ile birlikte geliyor emin değilim. 4070 Ti Super üreticileri inatla kutuya uyarılar koymuş unboxing videolarında ve demişler ki 2 ayrı toplam 16 pinli kabloya bağlayın PSU tarafını bu connector ile. Çünkü kablo yanıyormuş vs.
sorum şu; eski 3070 Ti 290W ve bu bağlantı ile (8+8 direkt karta bağladım) makine sorunsuz çalışıyorken 4070 Ti da kablo neden yanma tehlikesinde hocam? Bu dönüştürücü mü yanıyormuş?
Ne yapayım bilemedim bir akıl verin. Bu dönüştürücünün güçlü bir versiyonu modeli yok mudur doğru çalışan varsa onu alsam sorunum çözülür mü? Yoksa ihtiyacımı güç tüketimi konusunda karşılayan PSU mu komple sırf iki ayrı kablo gelecekmiş diye değiştirmem mi gerekir. Kafam yandı. Bilgili arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.

Dosya Ekleri

• WhatsApp Image 2024-06-02 at 13.06.14.jpeg
    WhatsApp Image 2024-06-02 at 13.06.14.jpeg
    120,5 KB · Görüntüleme: 103
Çözüm
2 kablodan tek soket olarak bağlantıyı şu an kullandığınız kart içinde yapmanız lazımdı, kartın tam gücünü uzun süre kullanırsanız soket erimesi veya siyah ekrana düşme gibi sorunlar yaşatır, çünkü tek kablo slotla beraber 225W güvenli güç verir. (Yani yanlış PSU)

Yeni kart içinde aynı şeyler geçerli, dönüştürücü kullanmakta sorun yok, kartların güçleri aynı 290W.
2 kablodan tek soket olarak bağlantıyı şu an kullandığınız kart içinde yapmanız lazımdı, kartın tam gücünü uzun süre kullanırsanız soket erimesi veya siyah ekrana düşme gibi sorunlar yaşatır, çünkü tek kablo slotla beraber 225W güvenli güç verir. (Yani yanlış PSU)

Yeni kart içinde aynı şeyler geçerli, dönüştürücü kullanmakta sorun yok, kartların güçleri aynı 290W.

Çözüm

Peki bu cahile bir öneriniz var mıdır hocam?
Böyle bi kablo beni kurtarır mı yoksa komple psu yu değiştireyim mi? 12VHPWR Cable | 600W PCIe 5.0 Power Adapter Cable zaten non-modular bir psu imiş kendisi
Psu değiştirsem bile bu kadar bağlantıyı yapıp toplayabileceğimden de emin değilim :D

PSU moduler olmadığı için bu kabloyu kullanamazsınız.

Sizdeki PSU'nun ekran kartı için olan kapasitesi yetmiyor, 2 tane PCI-e kablosu olsaydı problem olmazdı, bu şekilde de kullanırdınız ama bahsettiğim problemleri doğurabilir, en temizi çift PCI-e kablolu veya 12VHPWR çıkışı olan bir PSU almak olur.

PSU değişimi kolay onu yaparsınız.

PSU moduler olmadığı için bu kabloyu kullanamazsınız.

Sizdeki PSU'nun ekran kartı için olan kapasitesi yetmiyor, 2 tane PCI-e kablosu olsaydı problem olmazdı, bu şekilde de kullanırdınız ama bahsettiğim problemleri doğurabilir, en temizi çift PCI-e kablolu veya 12VHPWR çıkışı olan bir PSU almak olur.

PSU değişimi kolay onu yaparsınız.
Hocam öncelikle hızlı cevaplarınız için çok teşekkür ederim.
O zaman ben bu ilkel yöntemle kısa bir süre kullanayım sonrasında psu için maddiyat el verdiğince yenisine bakayım. Peki herhangi bir öneriniz olur mu psu için. Sistemim şu şekilde olacak;
gigabyte 4070 ti super gaming oc 16gb ekran kartı
ryzen 7 5800x3d işlemci
coolermaster ml240l v2 rgb sıvı soğutma
27'' omni 2k 144p monitor
2 tane 120mm fan önde rgb aydınlatmalı 1 tane de kasanın arkasında 120mm fan var rgb si yok
sanırım aklıma gelen güç tüketiciler bunlar. Bilmek istediğiniz başka birşey olursa yazınız lütfen.
Önerilerinizi bekliyorum.

PSU'ya be kadar bütçe ayırabilirsiniz? İleride 4090 gibi karta geçme durumu olur mu?
Yok 4090 düşünmüyorum. Bu sistemle ana kartımın son günlerini kutlayacağım. Hatta belki 3 sene sonra komple ddr5 sistemlere geçerim. O zamana kadar da 4000 den eser kalmaz sanırım :)) Bu kart bile şu an belimizi büküyor o yüzden 5000 tl civarı olabilir.

3 sene sonra da kullanırım, 5000 serisi bir kart takarım derseniz bunu alın, tek kablo ile yeni ekran kartını kullanırsınız, 12VHPWR kablosu 600W güç veriyor.

Yoksa çok masrafa gerek yok bu PSU size yeter, dönüştürücü ile kullanırsınız, çif PCI-e güç kablosu var.

Son düzenleme:
3 sene sonra da kullanırım, 5000 serisi bir kart takarım derseniz bunu alın, tek kablo ile yeni ekran kartını kullanırsınız, 12VHPWR kablosu 600W güç veriyor.

Yoksa çok masrafa gerek yok bu PSU size yeter, dönüştürücü ile kullanırsınız, çif PCI-e güç kablosu var.

Merhaba tekrardan,
Tavsiyenize uydum. Önerdiklerinizi değil ama MSI MPG A850G PCI-E5 ATX3 Full Modüler bir PSU aldım Bknz. MSI MPG A850G PCIE5 850W 80+ Gold PCIe 5.0 Full Modüler 135mm Fanli PSU | ITOPYA
4070Ti Super yolda ama şunu belirtmek isterim belki aynı sorunu yaşayan arkadaşlar varsa yararı olur diye umut ediyorum.
Şu an hala kullanmakta olduğum ekran kartım 3070 Ti ile önceki PSU ve yeni PSU da oyunlardayken test ettim.
Eski PSU ile tek kablodan bağladığımda 290W olan 3070 Ti ekran kartım hiçbir zaman 250W üstüne çıkmıyordu.
Yeni PSU ile iki ayrı kablo ile bağladığımda yer yer 270 hatta 288 289 gibi tüketimleri gördüm ilk testte.
Testler için MSI Afterburner kullandım.
Artık yeni GPU 4070 Ti Super ile de herhangi bir sorun yaşayacağımı sanmıyorum. 600W 12 pinli kablosuyla birlikte geldi. Sabırsızlıkla kartın gelmesini bekliyorum :)
Çok teşekkür ettim
Hatta internette hazır sistem adı altında bazı markalar eski MSI MAG A650bn ile 4070 Ti Super toplamışlar. Benim gibi hatalara düşmesin arkadaşlar. PSU'nun dahi ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış oldum :)
Demek ki herşey sadece psu gücü değilmiş. Teknolojiyi ayak uydurması da önemliymiş :)

Technopat Haberler

Geri
Yukarı