RTX 4070 ve R5 7500F sistem düşük GPU kullanıyor ve düşük performans veriyor

• Konuyu başlatan catari
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 39
  • Görüntüleme 2.134

catari

Centipat
Daha fazla  
RAM
1*16 GB 5200 MHZ CORSAIR RAM
Ekran kartı
GALAX RTX 4070 GAMER EX ED
Anakart
ASUS PRIME B650M-K
İşlemci
RYZEN 5 7500F
Herkese selam.
Sistemi dizeli yaklasik birkaç ay oldu ve bugunlerde yaşadigim ve anlam veremedigim bir sorunum var. Ekran kartim oyunlarda az GPU kullanimi yapiyor ve sanki bir sorun varmis gibi hissediyorum.
Bunu RDR2 ve Spider-Man oyunlarinda yaşadim. RDR2'de yaşadigim düşük GPU kullanimi bir süre sonra kendi kendine düzeldi ve olur öyle deyip devam ettim fakat şu an Spider-Man'de 1440p cözünürlükte DLSS ve RTX kapali Ultra ayarlarda düşük GPU kullanimi oluyor.
DLSS ve RTX aktif ettigimde ise maksimum yüzde 96 ile 85 arasinda gidip geliyor.
Raft oyunu ile alakali sistem kullanim degerlerine hakim degilim fakat ayni oyun oturumu icerisinde aldigim degişik degerleri de aşagiya ekliyorum.
WhatsApp Görsel 2024-03-06 saat 03.17.54_af828fb6.jpg WhatsApp Görsel 2024-03-06 saat 03.23.30_321bdd44.jpg WhatsApp Görsel 2024-03-03 saat 01.00.26_d00cb6ca.jpg WhatsApp Görsel 2024-03-03 saat 02.11.14_e3f1f36e.jpg WhatsApp Görsel 2024-03-03 saat 02.23.22_7bee528f.jpg

Ekran kartimda bir sorun olabilir mi?

Spider-Man'i referans almayın zaten 7950x3D bile taksanız o oyunda darboğaz yapar. Oyun işlemci ekran kartını düzgün kullanamıyor. Ekran kartına yük bindiren ayarları fulleyin. Bir de ağır oyunlar deneyin RDR2 de işlemciye yük bindiren çok ayar var. The Last of Us'ta denerseniz mesela daha rahat anlaşılır. Ben 2K ekranımda 5600 işlemci 3080 ekran kartımda TLOU oynarken ekran kartım Full yüktü.

Şimdi dikkatimi çekti ekran kartın %60 kullanım işlemci %97 kullanıyor. Üstelik minimum FPS değerlerin inanılmaz düşük. Mining virüsü yemiş olabilirsin. Aynısını ben yaşamıştım. İşlemcim Full yüktü drop giriyordu bazen minimum FPS yerlerdeydi. Malwarebytes tam tarama sonrası çıkan virüsleri araştırdığımda mining virüsü olduğunu öğrenmiştim. 1080p dahi olsa 7500F ile 4070 kombosunda işlemci o kadar yüke girmez. Siz bir de 2K kullanıyorsunuz. Malwarebytes Free indirip tam tarama yapın.
Bende bir virüsten süpheleniyordum zaten. En son attigim yoruma bakarsaniz garip bir olay yaşadim az önce. Bu arada taramayi gerceklestirdim buyrun. Yorumunuzu bekliyorum tekrardan.
WhatsApp Görsel 2024-03-06 saat 11.42.06_0304c37d.jpg

cok hizli oldu sanirim hizli tarama yapti 14 saniye falan tam taramayi nasil yapabilirim?
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Malwarebytes tam taraması saatler sürer. Kaspersky'ın iki katı kadar sürebilir.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Malwarebytes tam taraması saatler sürer. Kaspersky'ın iki katı kadar sürebilir.

Baslattim sanirim biraz uzun sürecek.
Bu arada dediginiz ayar yükseltmeyi RDR2de yaptim. MSAA açtigimda ekran karti kullanimi artiyor ve yük biniyor ekran kartinda bir sikinti oldugunu düsünmüyorum ama
Hocam psu mu bilmiyorum ama ses geldi. Az önce cs2 oynarken aniden pc cöker gibi oldu ama cökmedi ana monitörümde görüntü gitti ikinci monitörümde vardi. Res attim ve suan pc boşta yüzde 90 ram kullaniyor. Var bir sikinti ama cözemedim.

edit: bu mesaji yazdiktan sonra kendi kendine düzeldi hiç bir şey yapmadim suan bosta yüzde 30 civari bir ram kullanimina düstü..

Monitörüm 2k ama dual e gececegim dediginiz gibi.
surada bahsettigim pc cöker gibi olmasi ve ram bostayken yüzde 90 kullanim durumu bir şeylerin olduguna işaret gibi geldi bana.

Baslattim sanirim biraz uzun sürecek.
Bu arada dediginiz ayar yükseltmeyi RDR2'de yaptim. MSAA açtigimda ekran karti kullanimi artiyor ve yük biniyor ekran kartinda bir sıkıntı oldugunu düsünmüyorum ama.

Surada bahsettigim PC cöker gibi olmasi ve RAM bostayken yüzde 90 kullanim durumu bir şeylerin olduguna işaret gibi geldi bana.

Dediğim gibi PSU'un hakkında bilgi verip gerekli testleri (virüs taraması, FurMark, işlemci stress testi,Ram testi) gibi işlemleri yaptıktan sonra sonuçları atarsan daha rahat yardımcı olabiliriz. Driverları güvenli Mod'da DDU ile kaldırıp tekrar yükleyin yazılımsal sorunların önüne geçebilirsiniz. Eğer bu işlemlerin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız forumdaki rehberlere rahatlıkla ulaşabilir ve oradaki adımları takip edebilirsiniz.

Dipnot: Bu işlemleri yaparken ısı ve güç değerlerini sıklıkla takip ediniz. Donanımdan sesler, yanık kokusu geliyorsa işlemi hemen sonlandırın ve güç kaynağını fişten çekin.
Bütün işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamlarsanız ya da sorun yaşarsanız görüntüleri buraya atabilirsiniz. Lütfen ayrı ayrı mesajlar atmayın toplu ve düzenli bilgi vermeye özen gösterin.

Dediğim gibi PSU'un hakkında bilgi verip gerekli testleri (virüs taraması, FurMark, işlemci stress testi,Ram testi) gibi işlemleri yaptıktan sonra sonuçları atarsan daha rahat yardımcı olabiliriz. Driverları güvenli Mod'da DDU ile kaldırıp tekrar yükleyin yazılımsal sorunların önüne geçebilirsiniz. Eğer bu işlemlerin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız forumdaki rehberlere rahatlıkla ulaşabilir ve oradaki adımları takip edebilirsiniz.

Dipnot: Bu işlemleri yaparken ısı ve güç değerlerini sıklıkla takip ediniz. Donanımdan sesler, yanık kokusu geliyorsa işlemi hemen sonlandırın ve güç kaynağını fişten çekin.
Bütün işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamlarsanız ya da sorun yaşarsanız görüntüleri buraya atabilirsiniz. Lütfen ayrı ayrı mesajlar atmayın toplu ve düzenli bilgi vermeye özen gösterin.
Videodaki şekilde taramayi gerceklestirdim fakat yine de o kadar uzun sürmedi sonuclar bu sekilde.
1709716875446.png

Videodaki şekilde taramayi gerceklestirdim fakat yine de o kadar uzun sürmedi sonuclar bu sekilde. Eki Görüntüle 2133993

Dediğim gibi PSU'un hakkında bilgi verip gerekli testleri (virüs taraması, FurMark, işlemci stress testi, RAM testi) gibi işlemleri yaptıktan sonra sonuçları atarsan daha rahat yardımcı olabiliriz. Driverları güvenli Mod'da DDU ile kaldırıp tekrar yükleyin yazılımsal sorunların önüne geçebilirsiniz. Eğer bu işlemlerin nasıl yapılacağını bilmiyorsanız forumdaki rehberlere rahatlıkla ulaşabilir ve oradaki adımları takip edebilirsiniz.

Bahsettiğim diğer testleri ve adımları da yapabilirimsiniz? Sonuçları toplu atmanız analizi daha da kolay hale getirir.

Örnek konu rehber ve makaleler:

Makale1
Makale2 (Win+r) çalıştır>mdsched yazarak da alternatif bir sonuca ulaşabilirsiniz.)
DDU rehberi

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı