Vücut geliştirmenin saçma ve mantıksız bir spor olması

Daha fazla  
7 aydır aralıksız doğal olarak vücut geliştirme yapıyorum ama anladım ki vücut geliştirme çok masraflı, çok uğraştırıcı bir spor. Kaybettirdikleri kazandırdıklarından daha fazla. Haftanın 4 günü günde 4 saatim vücut geliştirmeyle çöp oluyor. Sabah 6'da uyanıyorum. Salona git, salona gel, antrenmanını yap yemeğini ye duşunu al, antrenman sonrası biraz kestir derken saat bir bakmışım 10 olmuş. Ayrıyeten iş burada da bitmiyor gün içinde de sürekli protein, karbonhidrat alabilmek için hayvan gibi yemek yiyip makro hesaplamak zorundasınız. Gün içinde yaptığı yorgunluk ve halsizliği saymıyorum bile. Bana kalırsa vücut geliştirme yarışmayı düşünmüyorsan, bunu meslek olarak görmüyorsan akıllı bir adamın yapacağı spor değil. Çünkü steroid kullanmadığın sürece zaten seni tatmin edecek bir getirisi olmuyor. Steroid kullanmıyorsan uzun yıllar uğraşacaksın, eziyet çekeceksin, bu kadar acıya bence değmez. Ayrıyeten nankör de bir spor, o kadar kas yapacağım diye yırtıl uğraş 6 ay sporu bırak yaptığın tüm kaslar eriyor. Yani sırf kaslı gözükeceğim diye sürekli bu eziyeti çekmeye değer mi gerçekten? Mesele haftada bu sporun 16 saatimi çalması değil mesele o 16 saat haricinde bıraktığı psikolojik, fiziki, mental etkiler. Çünkü iş sadece spor salonunda bitmiyor, spor salonundan çıktıktan sonra da o spor dolaylı olarak tüm gününüzü etkiliyor...

İyi de profesyonel vücut geliştirme yapmayacaksan yarış falan işine girmeyeceksen zaten bu kadar küçük hesaplamalar falan yaparak kendini neden kasıyorsun ki onu anlamadım? Bende spor yapıyorum, ama böyle ayrıntılı hesap kitaba girmiyorum, sadece ilk başladığım zamanlar kilo almam gerektiği için günlük kalori ihtiyacıma göre besinler tüketiyordum istediğim kiloya ulaştıktan sonra gerisi zaten çorap söküğü gibi geldi. Spor salonunu da bırakalı 6 ay dan fazla oldu, evde ki spor aletlerimle hergün belirli süre hareket yaparım. Vücudumda her şekilde hiç spor yapmayan birinden çok daha belirgin şekilde daha iyi gözüküyor. Bu da bana yetiyor. Çünkü şişmek deli gibi kaslı gözükmek gibi bir derdim yok. Ek olarak yapmayı bıraktığında nankör olmayan bir şey yoktur, bu hayatın her alanında böyledir. Sanırım senin beklentilerin yüksek yöndeymiş ve o onu bu süre zarfında yakalayamadığın için hayal kırıklığına uğramışsın. Çok iyi sonuçlar elde etmek için 7 ay uzun bir süre değil spor konusunda.

İyi de profesyonel vücut geliştirme yapmayacaksan yarış falan işine girmeyeceksen zaten bu kadar küçük hesaplamalar falan yaparak kendini neden kasıyorsun ki onu anlamadım? Bende spor yapıyorum, ama böyle ayrıntılı hesap kitaba girmiyorum, sadece ilk başladığım zamanlar kilo almam gerektiği için günlük kalori ihtiyacıma göre besinler tüketiyordum istediğim kiloya ulaştıktan sonra gerisi zaten çorap söküğü gibi geldi. Spor salonunu da bırakalı 6 ay dan fazla oldu, evde ki spor aletlerimle hergün belirli süre hareket yaparım. Vücudumda her şekilde hiç spor yapmayan birinden çok daha belirgin şekilde daha iyi gözüküyor. Bu da bana yetiyor. Çünkü şişmek deli gibi kaslı gözükmek gibi bir derdim yok. Ek olarak yapmayı bıraktığında nankör olmayan bir şey yoktur, bu hayatın her alanında böyledir. Sanırım senin beklentilerin yüksek yöndeymiş ve o onu bu süre zarfında yakalayamadığın için hayal kırıklığına uğramışsın. Çok iyi sonuçlar elde etmek için 7 ay uzun bir süre değil spor konusunda.
Hocam aslında sorun şu, haftanın 4 günü bu sporun hayatımdan günde 4 saat çalması. Spor salonu evime 3 km uzaklıkta, arabayla gidiyorum ama yine de git gel 6 km mesafe yoruyor beni. İstanbulun saçma trafiğiyle uğraşmak, döndüğünde park yeri aramak vs. vs. Aslında beni yoran bu spor değil bu spora ulaşmanın zahmeti. Yoksa ben yinede zorlukları olsada bu sporu seviyorum çünkü bana özgüven veriyor benim sevmediğim bu spora ulaşımın bu kadar zahmetli olması. Artık bu sporu evde yapmayı düşünüyorum. Normalde sabah erken uyanıp sabah spor yapmak bana göre değil ama bazı şartlar bunu gerektirdi. Ama düşündüm taşındım bu durum beni strese sokuyor o nedenle kendime dambıl seti alacağım ve o setle idare edeceğim. 2 Dambıl bile çoğu bölgeyi çalıştırmaya yetiyor. Artık salonda değil evde, sabah değil, akşam yapacağım bu sporu.

Neden bir işe girince o işi kusursuz yapmak zorundaymışsınız gibi anlıyorsunuz? Bunu size kim söylüyor? 1 her zaman 0'dan büyüktür.
Bu sporun ekstra masraflı olan bir bölümü yok, sadece protein alımını artırırsan daha fazla masraf çıkarırsın. Sedanter bir bireyin alması gereken protein miktarını alsan vücudun yine gelişir, sadece gelişim daha yavaş olur, asla gelişemezsin diye bir kaide yok.
Ben haftada 4 gün spor yapıyordum ve günde sadece 1, kardio yaparsam 1.5 saat kadar spora ayırıyordum. Salondan çıktığım gibi spor ile olan tüm bağlantımı kesiyordum. Sağlıklı beslenme zaten ağırlık kaldırsan da kaldırmasan da olması gereken bir şey.
8 sene kadar önce bu spora ilk adımımı attım, bir kere bile makrolarımı hesaplamadım. Yapacak daha önemli işiniz varsa, profesyonel değilseniz makro hesaplamak gerekli değil.
''Uzun yıllar uğraşıp eziyet çekmek'' ne demek? Neyin eziyeti? Peki, sporu bırak bakayım 40 yaşına gelmeden bel ve boyun problemleri(belki ciddi şekilde fıtık, kifoz...), kemik erimeleri, kas kaybı yaşayınca, 60'ına ulaşmadan vücudun öne düşmeye başlayınca sporun ne kadar önemli olduğunu anlayacaksın. Testo düşmesi ve uyku problemlerine hiç girmiyorum bile...
Dünya üzerindeki tüm sporlarda(futboldan tut, dart atmaya kadar) antrenmanı bırakırsan formdan düşersin, bu sadece vücut geliştirmeye özgü bir şey değil. Futbolda bile değil 6 ay, 2 hafta antrenman yapmayan adamı maç kadrosuna almıyorlar, özel yükleme yapıyorlar.
Ben şu an vücut geliştirme benim vücuduma kas kütlesi eklemese bile yapmaya devam ederim çünkü yapınca kendimi iyi hissediyorum. Bunun yanında kasları bırak, fizyolojik olarak inanılmaz etkileri var. Kalbinden, şekerine; uyku kalitenden kemik sağlığına; erkekliğinden öz güvenine kadar her şeye faydası olan sporu böylesine eleştirmen saçmalık.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı