RTX 4080 Super sistem donuyor

protouse

Femtopat
Daha fazla  
Minidump Rapor Linki
https://drive.google.com/file/d/1pIwo_9IIMEPzq5yo8HZB6u1VpaK3sWbS/view?usp=sharing
RAM
Klevv 7200MHz cl34
SSD veya HDD modeli
KC3000
Ekran kartı
4080 Super
Anakart
X670E Gaming Plus
İşlemci
Ryzen 9 7900X
Minidump ektedir. Mavi ekran almıyorum. Direkt kendi kendine reset atıyor. Minidump dosyası oluşmuş neyse ki. Yardımcı olur musunuz?

Kısaca sorunum şu şekilde: Bilgisayarı açıyorum bazen aşırı donuyor. Bir sure sonra kendi kendini reset atıyor. Bu sure zarfında SSD hızlarım 600'lere düşüyor (SSD Kingston sağlık 100 1 aylık falan) yeniden başlatınca bazen düzelmıyor bile. 4-5 kez reset attıgım zaman oluyor. Bazen BIOS sıfırlıyorum falan anca öyle düzeliyor. Ama düzeldiği zaman hiçbir şekilde donma veya performasn kaybı yaşamıyorum.

PSU enermax 1200W daha 1 haftalık. Undervolt atmadım ekran kartını da o şekilde kapatmadım sadece GPU SSD ve RAM söküp tekrar taktım düzelmedi. Yazılımsal düşünüyorum minidumpta çıkmıyor mu sonuç?

Minidump konusunda ne yazık ki yeterli bilgim yok ancak kapanma olduktan sonra event viewer'e bakarsan orada olası sebepleri zaten yer alacaktır. Ayrıca minidump'ı ChatGPT'ye yükleyip ona da sormaya çalışabilirsin.

Minidump konusunda ne yazık ki yeterli bilgim yok ancak kapanma olduktan sonra Event Viewer'e bakarsan orada olası sebepleri zaten yer alacaktır. Ayrıca minidumpı ChatGPT'ye yükleyip ona da sormaya çalışabilirsin.

Event Viewer'e baktığımda dogru duzgun bir şey göremedim

Event Viewer'e baktığımda dogru duzgun bir şey göremedim
Event Viewer > Windows Logs > System
Burada windows'a dair tüm işlemler yazar. Kapanma ve açılma dahil. Ani kapanmalar Warning veya Error olarak listeye geçecektir. Dikkatli bir şekilde hepsini incelemen gerekiyor. Hata kodlarını not aldıktan sonra da bu kodları araştırarak sebebini öğrenmeye çalışabilirsin.

Şu an Windows bellek tanılama yapıp olay günlüğüne bakacağım RAM'de bir sorun olsa bu şekilde çıkar mı?

Evet ancak açık bir şekilde RAM'de sorun var diye yazmaz. Hata kodu verir ve bu hata kodunu araştırman gerekir.

Hata kodu vermedi infolara baktım hepsi no errors yazıyor sonunda hata tanimlanamadi yazısı çıktı zaten. ChatGPT'ye minidump attım ilk hata ekran kartı yazılımsal veya fiziksel hata dedi 2.minidumpa RAM hatası dedi lakin GPU ve RAM sorunsuz gözüküyor Memtest mi yapmam lazım illa RAM'de sorun var mı yok mu diye? Ayrıca Memtest'i XMP kapalı mı yapmam lazım?

Evet ancak açık bir şekilde RAM'de sorun var diye yazmaz. Hata kodu verir ve bu hata kodunu araştırman gerekir.

Memtest64 sorunsuz OCCT sorunsuz zaten mavi ekran almıyorum açılırken donduğu zaman bir daha düzelmiyor bir süre sonra kendi direk reset atıyor garip bir sorun ChatGPT böyle dedi

Hocam döndüğü zaman baktığımda GPU ve SSD hızları çok düşüyor GPU hızı Memory falan en yüksek Max'a çıkıyor SSD 600 MB'lere düşüyor ne yapmam lazım nasıl bulacağım neyin sorunlu olduğunu.

Memtest x86 sorunsuz gpu sorunu olabilir mi

Dosya Ekleri

• IMG_20250616_012219.jpg
    115,7 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Memtest yerine öncelikle farklı driver versionları kurup denemen daha sağlıklı olacaktır. Sorunu nasıl yaratabileceğini çözdükten sonra en az 3 farklı driver versionu ile tekrar sorunu oluşturmaya çalış. Hatta 2024 sonunda çıkan 5000 serisi kartlardan önceki driver ile de dene. Tüm bunlara rağmen sorun devam ediyorsa bir de ekran kartını device manager üzerinden kapatarak denemeye çalış. Bunu yaparken DDU ve safemode üzerinden yapman gerekiyor.

Safemode demişken sorunu herşeyden önce safemode açarak da oluşturmaya çalışabilirsin. Eğer sorun safemode'da iken oluşmazsa o halde arka planda çalışan programlardan (windows component veya sonradan yüklenen bir program) birisi soruna sebep oluyor. Windows ile ilgili ise en kolay çözümü format atmak olur.

Bu denemeler sonunda öncelikle driverler ile çözülmezse sorun driverlerde değildir demek oluyor. Eğer ekran kartını kapattığında dahi sorun oluyorsa o halde sorun ekran kartında değil. Bu durumda eğer 2 rame sahipsen tekini çıkararak tekrar sorunu oluşturmaya çalış. Her iki rame de bunu yaptığında sorunu oluşturamadığın bir ram olursa o halde sorunun hangi ramde olduğunu bulmuşsun demektir.

Ayrıca bios ayarlarını da sıfırlamayı deneyebilirsin. Bununla birlikte biosunu daha eski/yeni bir versiona çekmeye de çalışabilir ve sorunu tekrar yaratmaya çalışabilirsin.

Tüm bu bulduklarını bir yere not alırsan sorunun kaynağını daha kolay indirgeyebilirsin.

NVIDIA eski driver ve eski BIOS yapmayı deneyecegim.

İşlemciden kaynaklı böyle bir sorun olabilir mi sizce? PC donduğu zaman gözlemlerime göre ekran kartı hemen fan açıyor ve full yükle biniyor ayrıca SSD hızları da bir hayli düşüyor NVIDIA eski driver nasıl bulacağım yazdığımda çıkmıyor ve onerdiginiz X670E Gaming Plus BIOS'u hangisi en son günceli yüklemiştim ben.

Son düzenleme:
Nvidia driver indirme yerinde daha fazla versionu görme seçeneği mevcut. Google'da aramana gerek yok.

BIOSlarda her zaman en güncel version iyidir diye bir durum söz konusu değil. Bu nedenle bir önceki versionlarını da deneyebilirsin.

Sorunun neyden kaynaklandığını deneme yanılma yollarını yaparak ancak indirgeyebilirsin. Tam olarak neden olduğunu söylemem mümkün değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…