RTX 4090, bir hayalin gerçek olma ihtimali

Maliyetine oranla fiyat artışı yaparak kâr etmeye devam ettikleri olay bir kart olabilir, zaten 3080 ile 3090 arasındaki fark çok çok fark etmemesine rağmen sırf şov ve en iyisi amacı ile 3090 tercih eden çok kişi var. İllaki satacaktır yani. Ben zaten mimarileri salsınlar da böyle şeyler yapsınlar demiyorum. Ama şov amaçlı RTX30 serisi çıkarken RTX30x2 gibi bir sipariş sayısına göre üretilen özel bir seri çıkabilir. Böylelikle bir işlemci mimarisi gelişimi dediğiniz gibi 5 kat performans artışı yerine kartta iki işlemci olacağından 10 kat gibi bir fark oluşturacak. En önemli faktör güç ve ısınma ki güç için giriş pinlerinin sayısını arttırmak ya da yeni bir giriş tipi geliştirmek oralardaki mühendisler için işten bile değildir. Isınmaya da 3 adet fanın yaptığı soğutmayı 360mm radyatörlü bir sıvı soğutma fazlasıyla yapabilir diye tahmin ediyorum.
3090 ve 3080 arasında oyun anlamında hatrı sayılır bir fark yok orada haklısın lakin iş anlamında çok fazla fark var. Özel üretim olarak dediğin yapılabilir ki başarılıda olur dediğin gibi ama seri üretim olarak son kullanıcıya hitap eden kartlar olacağını düşünmüyorum açıkcası.

3090 ve 3080 arasında oyun anlamında hatrı sayılır bir fark yok orada haklısın lakin iş anlamında çok fazla fark var. Özel üretim olarak dediğin yapılabilir ki başarılıda olur dediğin gibi ama seri üretim olarak son kullanıcıya hitap eden kartlar olacağını düşünmüyorum açıkcası.
Ya işlemcilerde (bildiğim kadarıyla) Xeon ve Threadripper nasıl nirvana ise GPU nirvanası olarak da x2 serisi olabilir. Mining için bir seri olabilir mesela, miningciler bu seriye yönelirken oyuncular tek işlemcili seriden devam edebilir. Ya da çok profesyonel renderda işlemci çoğunlukla daha önemli ama bazı animasyonlarda GPU'ların inanılmaz render performansı oluyor, öyle yerler için olabilir. Bilemiyorum çok mantıklı geliyor bana, kalkın Türk şirketi kuralım da uygulayalım🤪

R9 295X2 ekran kartı 120mm sıvı soğutucuyla piyasaya stok olarak sürülen ilk ekran kartı. Nedenini biliyorsundur az çok eski mimari, yüksek güç tüketimi ve tek PCB'de iki adet GPU bulunması. Bu kartın tam yük altında 500W çektiğini görmüştüm TechPowerUp sitesinde.
Bu yüksek güç çekişinden dolayı VRM'ler 90 derece idi, PCB yanıyordu resmen, TechPowerUp'ın bir videosu vardı sanırım.
Kart şimdi testlerde 1070 ile kafa kafaya gidiyor.
Çift GPU aktif olduğunda ama. Bu kart 2 tane R9 290 olduğu için daha düşük güçte, galiba RX 570'ten biraz daha güçsüz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı