RTX 4090 ile Kullanılan 16-Pin Güç Konnektörü Yandı

Ali Güngör

Technopat'ın Kurucusu ve Genel Müdürü
Yönetici
Makaleler
2
Yer
İstanbul Türkiye
Daha fazla  
Meslek
Technopat
Profil Kapağı
1523300036
ASUS-THOR-PSU-PCIe-Gen5-Guc-Kaynagi-PSU-rtx-30-1440x1080.jpg

NVIDIA ve üretim ortakları, GeForce RTX 4000 serisiyle birlikte 12VHPWR adı verilen, ATX 3.0 güç kaynaklarıyla uyumlu 16-pin konnektör yapısına geçiş yapmıştı. Mevcutta kullanılan güç kaynakları bildiğiniz üzere bu tür konnektörlere destek sunmuyor. Üreticiler ise yeni nesil ekran kartlarıyla birlikte kutuda adaptörler gönderiyor. Daha öncesinde 12VHPWR adaptörler kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı detaylardan değinmiştik. Şimdi […]

Devamı: RTX 4090 ile Kullanılan 16-Pin Güç Konnektörü Yandı
Kaynak Technopat

Devamı için yukarıdaki bağlantıya tıklayın...

Bu kadar yüksek watt için sağlam bir bağlantı lazım. Yük altında bağlantıda ki ufacık bir açıklık bile ısınmaya yol açar. Sorun bence bağlantı veya soket değil. Neticede bunu takacak olan insan bilgili olmayabilir ve tam bastırmadan takmış olabilir. Yada taktıktan sonra kablo ile temas edilirse de bağlantıda zayıflama olabilir buda aşırı ısınmaya yol açar.

Spike olarak 550 W'a kadar anlık güç çekebiliyor. Çok sıkıntılı bir kart olacağa benziyor. Hayırlısı.
550W güç çekmesi kabloları eriteceği anlamına gelmiyor. nVidia'nın yeni bir konektör çıkartmasına gerek yoktu 1x8 pin kablolar gayet yeterliydi açıkçası. Ben 2x8 1x6 konektörle 600W+ çektiriyorum(6900XT) ne erime ne de yanma oluyor. nVidia boş yere güç konektörü çıkarttı ve rezil oldu gene.

550W güç çekmesi kabloları eriteceği anlamına gelmiyor. nVidia'nın yeni bir konektör çıkartmasına gerek yoktu 1x8 pin kablolar gayet yeterliydi açıkçası. Ben 2x8 1x6 konektörle 600W+ çektiriyorum(6900XT) ne erime ne de yanma oluyor. nVidia boş yere güç konektörü çıkarttı ve rezil oldu gene.
12v ile 550w almak için 45 Amper geçmesi gerek. Bunun için hem kablo çapı hem de konnektör önemli. Kablo çapı uygun olsa dahi konnektör kısmı tam temas etmez ise temas yeri ısınır ve eritir. Testlerde bir sorun çıkmayabilir ama son kullanıcı için bu bağlantının çok iyi olması lazım.

12v ile 550w almak için 45 Amper geçmesi gerek. Bunun için hem kablo çapı hem de konnektör önemli. Kablo çapı uygun olsa dahi konnektör kısmı tam temas etmez ise temas yeri ısınır ve eritir. Testlerde bir sorun çıkmayabilir ama son kullanıcı için bu bağlantının çok iyi olması lazım.
Zaten tech kanallarının açıklaması da öyle. 35MM geriden büküp takınız diyor kabloyu. Ama sen kablo için esneklik payı vermezsen çoğu sıradan kullanıcı ne yaptığını bilmez ki zaten.

Kaç tane kablonun taşıyabileceği akımı 16 pinden verirsen mantıken kablo ısınır. Kabloların çapı da aynı. 4'lü dönüştürücü vermesinden belli zaten. Hadi iyi kablolar dayandı diyelim. Yetersiz kablolar yangın bile çıkartabilir ve bence gayet riskli bir durum bu.

Kaç tane kablonun taşıyabileceği akımı 16 pinden verirsen mantıken kablo ısınır. Kabloların çapı da aynı. 4'lü dönüştürücü vermesinden belli zaten. Hadi iyi kablolar dayandı diyelim. Yetersiz kablolar yangın bile çıkartabilir ve bence gayet riskli bir durum bu.
1x8 Pin standart olarak 150W güç verebilir olarak geçsede 300W+'ya kadar güç verebiliyor + olarak Corsair sağlam yapmış kabloları. Açıkçası 1 seneden fazla bir şekilde bu güç tüketiminde kullanıyorum. Oyunlarda genelde 450-500W arası değişiyor Furmark testinde ise 600-650W arası.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı