RTX 50 serisi tanıtıldı!

• Konuyu başlatan bluerr
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 53
  • Görüntüleme 3.053
Özetle Nvidia GeForce RTX 5000 Serisi ve Getirdiği Yenilikler:

Nvidia, yeni nesil ekran kartları olan GeForce RTX 5000 serisini ve bu kartların temelini oluşturan Blackwell RTX mimarisini duyurdu. Bu yeni seri, özellikle yapay zeka (YZ) destekli görüntü işleme (neural rendering) konusunda çığır açıyor ve hem oyuncular hem de içerik üreticiler için önemli performans artışları ve yeni özellikler sunuyor.

Temel Yenilikler ve Teknolojiler:

• NVIDIA Blackwell RTX Mimarisi: Bu yeni mimari, yapay zeka tabanlı görüntü işlemeye odaklanmış durumda. Daha fazla işlem gücü, yeni nesil çekirdekler ve bellek teknolojileri içeriyor.
  • DLSS 4 ile Multi Frame Generation: DLSS'in (Deep Learning Super Sampling) en yeni sürümü olan DLSS 4, Multi Frame Generation teknolojisi sayesinde kare hızlarını 8 kata kadar artırabiliyor! Bu, yapay zeka kullanarak tek bir kare yerine birden fazla ara kare üreterek performansı inanılmaz seviyelere taşıyor. Aynı zamanda görüntü kalitesini de iyileştiriyor.
  • NVIDIA Reflex 2 ile Frame Warp: Oyunlardaki gecikmeyi %75'e kadar azaltan yeni bir teknoloji. Bu, oyunlardaki tepki süresini önemli ölçüde iyileştirerek daha akıcı bir deneyim sunuyor.
  • RTX Neural Shaders (YZ Tabanlı Gölgelendiriciler): Programlanabilir gölgelendiricilerin içine yapay zeka ağları entegre edilerek geliştirilen yeni bir teknoloji. Bu sayede:
* Doku sıkıştırma: Dokuları 7 kata kadar sıkıştırarak ekran kartı belleğinden tasarruf sağlıyor.
* Sinematik kalitede dokular: Daha detaylı ve gerçekçi dokular oluşturulabiliyor.
* Gelişmiş ışıklandırma efektleri: Oyunlarda daha etkileyici ışıklandırma efektleri mümkün hale geliyor.
  • RTX Neural Faces (YZ Tabanlı Yüz İşleme): Yüz kalitesini iyileştirmek için yeni bir yaklaşım. Geleneksel render yerine, basit bir yüz modeli ve 3D poz verisini kullanarak yapay zeka ile daha doğal görünen yüzler oluşturuyor.
  • Yeni Nesil Çekirdekler:
* Blackwell Tensor Çekirdekleri: Yapay zeka işlemlerinde çok daha yüksek performans sunuyor ve daha az bellek kullanarak daha hızlı işlem yapabiliyor.
* Yeni RT Çekirdekleri: Işın izleme (ray tracing) performansını önemli ölçüde artırıyor. Önceki nesle göre iki kat daha hızlı ışın-üçgen kesişimi sağlayarak daha detaylı ve gerçekçi ışıklandırma efektleri sunuyor.
  • Daha Hızlı Bellek: GDDR7 bellek teknolojisi sayesinde 1.8 TB/s'ye kadar bellek bant genişliği sunuluyor. Bu, daha yüksek performans ve daha akıcı bir deneyim anlamına geliyor.
  • Yeni Bağlantı Teknolojileri: PCIe Gen5 ve DisplayPort 2.1b UHBR20 desteği ile daha hızlı veri aktarımı ve yüksek çözünürlüklü (8K 165Hz'e kadar) ekran desteği sunuluyor.

4090 gücündeki 5070 de 12 GB VRAM varsa kimse 12 GB VRAM yetersiz en az 16 lazım demesin. Yetersiz olan VRAM değil kartınızın gücüdür.

DLSS açınca VRAM azalıyor söylentileri var, dikkatli bakmadım. Yine de kartın kullanım süresini düşürmek amaçlanıyordur. Konu saf güç olsa AMD gibi VRAM basalardı büyük ihtimal, konu yapay zeka olunca 5070'de olan 5090'da da olduğu için VRAM ile önlemeye çalışıyorlar gibi.

Daha geçen gün 32k fiyata 7900xt nitro aldım stokta az var diye acele ettim zaten aldıktan sonra stok biti fakat kargo gelmedi gelse bile biraz bekletmeyi düşünüyorum 14 gün iade süreci için.5070 veya 5070ti kafamı çok karıştırdı sahiden ne yapsam bilemedim.
5070 Ti çok daha pahalı olacak, o fiyatta 5070'i bulursun. O da reel performansa muhtemelen 7900XT'yi geçemeyecek, Nvidia grafikleri mükemmel şekilde balonlaştırılmış. Muhtemelen klasik yeni nesil=eski nesil+1 durumu olacak, yani 5070=4070 Ti, 5070 Ti=4070 TiS.

Daha geçen gün 32k fiyata 7900xt nitro aldım stokta az var diye acele ettim zaten aldıktan sonra stok biti fakat kargo gelmedi gelse bile biraz bekletmeyi düşünüyorum 14 gün iade süreci için.5070 veya 5070ti kafamı çok karıştırdı sahiden ne yapsam bilemedim.
7900XT güzel kart lakin XTX'i tercih etseydiniz kullanın derdim ama oyun testlerini görmek lazım 5000 serisinin, ham performansına göre karar verirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı