5090 için fiyat yalnız biraz fazla uçuk bu sefer, NVIDIA direkt 2 kat para çekmiş, ki piyasada karaborsa olacağı için biz en az 2.5X diyelim. (Türkiye'de maalesef FE bulunmuyor.)
Bir önceki nesilde 4080 ile 4090 arasında çok bir fark yoktu fiyat açısından o yüzden herkes 24 GB VRAM'e sahip 4090'ı tercih etti ama NVIDIA bu nesilde millet nasıl olsa alıyor deyip abanmış 5090 fiyatına.
5080'in tek kötü yanı 16 GB VRAM olması insan en azından bir 20-24 arası bekliyor ama 4K'da Ultra modlu Path Tracing açık Cypberpunk açık 24 GB VRAM yiyen oyunda yok. Üstelik DLSS 4.0, MFG ve NVIDIA Reflex 2.0 ile VRAM tüketimi de bayağı azalacak gibi.
Ben 5090'ı oyun için değil de daha çok render ve AI modelleme yapan işlemlerde mantıklı görüyorum. 5080 ile 5070 Ti arasında kaldım. Bende.
Saf güç olarak artış aşağı yukarı %25 - %30 civarında ama zaten beklenen bir şeydi bu, çip mimarisi limitlerine geldik artık. Olay AI ile fazladan fake frame elde etmeye döndü.
Sitesinde TDP 250W gibi gözüküyor ama işlemci, soğutucu vs... Bence garanti olması açısından en az 850W daha mantıklı.