RTX 5070 Ti veya RX 9070 XT için hangi işlemci gerekir?

FinisElectus

Kilopat
Selamlar,

Bu sene içerisinde bir sistem toplamayı düşünüyorum ve işlemcinin sistemdeki önemi konusunda kafam biraz karıştı. Uzun zamandır masaüstü bir sistem toplamayı düşünüyordum. Kenarda biriktirdiğim bir miktar param var ve enflasyona yenik düşmeden harcamak istiyorum. Parça araştırması yaparken işlemcilerin oyunlarda FPS açısından çok da büyük bir etken olmadığını fark ettim. Genel olarak ekran kartının daha belirleyici olduğunu gördüm, ancak işlemcinin özellikle 1080P'de daha fazla etkili olduğunu öğrendim ki genelde 2K'da çoğunlukla hikayeli oyun oynamayı düşünüyorum. Bu yüzden hangi işlemciyi seçmem gerektiği konusunda kararsız kaldım.

Aklımda 5070 Ti veya 9070 XT ekran kartları var. Bu kartlarla optimum performans sağlayacak bir işlemci arıyorum. Şu an düşündüğüm işlemciler şunlar:

• AMD Ryzen 5 7500F (6.000TL)

• AMD Ryzen 7 5700x3D (8.000TL)

• AMD Ryzen 5 9600X (8.500TL)

• AMD Ryzen 9 9700X (12.000TL)

• AMD Ryzen 7 7800x3D (15.000TL)

Intel tarafında bu fiyat aralığında fiyat/performans açısından güçlü bir işlemci var mı? Pek araştıramadım ama varsa önerilerinize açığım.

Sistemi uzun vadeli kullanmayı planlıyorum, yani en azından üniversite bitene kadar değiştirmeyi düşünmüyorum. Tamamen oyun odaklı bir sistem olacak ve kafa dağıtmalık bir oyuncu sistemi olarak kullanmayı hedefliyorum.

Bütçe konusunda net bir sınırım yok. Ekran kartını 35-40 bin TL civarında alırsam, işlemci için de 10-15 bin TL civarında bir bütçe ayırmayı düşünüyorum. Bu durumda geri kalan bileşenler (anakart, RAM, PSU, kasa vs.) İçin de yardımınıza ihtiyacım var.

Sizce hangi işlemciyi seçmeliyim ve neden?

Teşekkürler.

Selamlar,

Bu sene içerisinde bir sistem toplamayı düşünüyorum ve işlemcinin sistemdeki önemi konusunda kafam biraz karıştı. Uzun zamandır masaüstü bir sistem toplamayı düşünüyordum. Kenarda biriktirdiğim bir miktar param var ve enflasyona yenik düşmeden harcamak istiyorum. Parça araştırması yaparken işlemcilerin oyunlarda FPS açısından çok da büyük bir etken olmadığını fark ettim. Genel olarak ekran kartının daha belirleyici olduğunu gördüm, ancak işlemcinin özellikle 1080P'de daha fazla etkili olduğunu öğrendim ki genelde 2K'da çoğunlukla hikayeli oyun oynamayı düşünüyorum. Bu yüzden hangi işlemciyi seçmem gerektiği konusunda kararsız kaldım.

Aklımda 5070 Ti veya 9070 XT ekran kartları var. Bu kartlarla optimum performans sağlayacak bir işlemci arıyorum. Şu an düşündüğüm işlemciler şunlar:

• AMD Ryzen 5 7500F (6.000TL)

• AMD Ryzen 7 5700x3D (8.000TL)

• AMD Ryzen 5 9600X (8.500TL)

• AMD Ryzen 9 9700X (12.000TL)

• AMD Ryzen 7 7800x3D (15.000TL)

Intel tarafında bu fiyat aralığında fiyat/performans açısından güçlü bir işlemci var mı? Pek araştıramadım ama varsa önerilerinize açığım.

Sistemi uzun vadeli kullanmayı planlıyorum, yani en azından üniversite bitene kadar değiştirmeyi düşünmüyorum. Tamamen oyun odaklı bir sistem olacak ve kafa dağıtmalık bir oyuncu sistemi olarak kullanmayı hedefliyorum.

Bütçe konusunda net bir sınırım yok. Ekran kartını 35-40 bin TL civarında alırsam, işlemci için de 10-15 bin TL civarında bir bütçe ayırmayı düşünüyorum. Bu durumda geri kalan bileşenler (anakart, RAM, PSU, kasa vs.) İçin de yardımınıza ihtiyacım var.

Sizce hangi işlemciyi seçmeliyim ve neden?

Teşekkürler.

Tabii ki imkanınız varsa en iyisi 7800x3D 5700x3D tuhaf bir seçenek bu bütçelerde AM4 almak mantıksız dediğim gibi eğer imkanlarınız el veriyorsa 7800x3D en iyisi

Amacınız oyun oynamak ise AMD işlemcilere yönelin. Intel oyundan ziyade render için daha iyi oluyor. 7800x3D alıp işlemci açısından kafanızı bir hayli rahatlatırsınız. X3D işlemciler yüksek önbellek kapasitesi ile oyunlarda çok büyük FPS avantajı sağlıyor. Valorant, CS2, R6S gibi işlemci tabanlı oyunlarda(FPS oyunları kısaca) çok büyük fark oluşturuyor X3D modeller.

Tamamen oyun odaklı bir sistem alacaginiz için ekran kartı olarak kesinlikle 9070 XT den şaşmayın. 5070 Ti önerilen fiyatların cok cok üstünde satılıyor ve parasını hak eden bir kart olduğunu düşünmüyorum kesinlikle. Islemci için de Ryzen'den şaşmayın, 7800X3D alabilirsiniz ve sıfır bir sistem alacağınız için AM5 almalısınız artık çünkü AM4 öldü.

Eğer rekabetçi oyunlarda çok zaman harcıyorsanız ekran kartı yerine işlemciye yatırım yapın. Nihayetinde rekabetçi oyunları 1080p'de oynuyorsunuz. Maksimum 4060ti 7700xt işinizi görecek kartlar.

Eğer bütçe kısıtlı değilse tabi ki 7800x3D alın. Bütçede yapılacak bi 2-3K lık kesinti bile elinizi rahatlatacaksa ama yine de iyi bir bütçe varsa 9700x alın. Bütçe kısıtlıysa ve hedef hikayeli oyunlarda maksimum çözünürlükte oyun oynamaksa 7500F tercih edin. Aradaki farkla neredeyse ram+anakart alınıyor nihayetinde, öyle bir bütçe farkı var. (Anakart B850M D3HP + Ram Patriot Venom Viper 2x16 CL30 6000Mhz)

Tabii ki imkanınız varsa en iyisi 7800x3D 5700x3D tuhaf bir seçenek bu bütçelerde AM4 almak mantıksız dediğim gibi eğer imkanlarınız el veriyorsa 7800x3D en iyisi
5700X3D’nin AM4 platformunda olduğunu gözümden kaçırmışım, ben daha çok fiyat/performans açısından 7800X3D’ye yakın bir alternatif olarak değerlendirmiştim. AM4 platformunun artık eski olduğunu düşünürsek uzun vadede sıkıntı yaratır mı? Eğer öyleyse gerçekten 7800X3D’ye yönelmek daha mantıklı olabilir. Bir de 9700X hakkında ne düşünüyorsunuz? 12 çekirdek olması, 4nm olması vs. avantaj gibi görünüyor ama oyunlarda 7800X3D’ye kıyasla fark yaratır mı?

Ayrıca, en kötü ihtimalle 7500F de var, aralarında neredeyse 2.5 kat fiyat farkı var. Oyunlarda bu fiyat farkına değecek bir performans farkı olur mu yoksa 7500F bile yeterli olur mu?
Amacınız oyun oynamak ise AMD işlemcilere yönelin. Intel oyundan ziyade render için daha iyi oluyor. 7800x3D alıp işlemci açısından kafanızı bir hayli rahatlatırsınız. X3D işlemciler yüksek önbellek kapasitesi ile oyunlarda çok büyük FPS avantajı sağlıyor. Valorant, CS2, R6S gibi işlemci tabanlı oyunlarda(FPS oyunları kısaca) çok büyük fark oluşturuyor X3D modeller.
X3D işlemcilerin özellikle FPS oyunlarında büyük fark yarattığını biliyorum, zaten 7800X3D’yi en son seçenek olarak değerlendiriyorum. Ancak fiyat olarak 7500F gibi çok daha uygun alternatifler de var. 7800X3D ile 7500F arasında neredeyse 2.5 kat fiyat farkı var. 2K çözünürlükte bu farkın karşılığını gerçekten alır mıyım, yoksa 7500F bile yeterli olur mu?

Bir de 9700X hakkında ne düşünüyorsunuz? Oyunlarda 7800X3D kadar fark yaratır mı? Ayrıca 7800X3D’nin 5nm olması nedeniyle ısınma veya soğutma konusunda bir sorun yaşanır mı?
Tamamen oyun odaklı bir sistem alacaginiz için ekran kartı olarak kesinlikle 9070 XT den şaşmayın. 5070 Ti önerilen fiyatların cok cok üstünde satılıyor ve parasını hak eden bir kart olduğunu düşünmüyorum kesinlikle. Islemci için de Ryzen'den şaşmayın, 7800X3D alabilirsiniz ve sıfır bir sistem alacağınız için AM5 almalısınız artık çünkü AM4 öldü.
9070 XT’nin fiyat/performans açısından daha iyi olduğunu söylüyorsunuz, peki 2K’da 5070 Ti’ın driver desteğinin fazla olmasını, DLSS ve Frame Generation gibi teknolojilerini göz önüne aldığımızda yine de 5070 Ti’a göre daha mantıklı mı olur? Çünkü uzun vadede bu teknolojiler büyük fark yaratabilir gibi. Temmuza kadar toplamayı düşünüyorum sistemi. 9070 XT bildiğiniz gibi tavsiye edilen satış fiyatına 30.000TL’ye satışa sunuldu. 5070 Ti’ın stok sıkıntıları sona ererse ve 35.000TL bandına bulabilirsek sizce hala 9070 XT midir önde gelen ekran kartı?

İşlemci tarafında 7800X3D mantıklı gözüküyor ama 7500F ile arasında büyük bir fiyat farkı var. 2K çözünürlükte bu farkı gerçekten hisseder miyim?

9700x alın. 4k monitörle birlikte kullanırsınız. 7800x3d ile 4k da farkı olmaz. Ayrıca daha serin çalışır.
4K’da işlemci farkının daha az hissedildiğini biliyorum ama sistemimi tamamen 2K odaklı topluyorum(Tabii ileriki zamanda kararımı değiştirip 4K monitör almazsam). 9700X’in daha serin çalışması avantaj olabilir ama oyun performansı açısından 7800X3D’nin yüksek önbellek miktarı nedeniyle hala daha iyi olduğu söyleniyor. 2K çözünürlükte 9700X’in 7800X3D’ye kıyasla farkı ne olur? Fiyatları da birbirine yakın, bu durumda 7800X3D almak yine de daha mantıklı olmaz mı?
Eğer rekabetçi oyunlarda çok zaman harcıyorsanız ekran kartı yerine işlemciye yatırım yapın. Nihayetinde rekabetçi oyunları 1080p'de oynuyorsunuz. Maksimum 4060ti 7700xt işinizi görecek kartlar.

Eğer bütçe kısıtlı değilse tabi ki 7800x3D alın. Bütçede yapılacak bi 2-3K lık kesinti bile elinizi rahatlatacaksa ama yine de iyi bir bütçe varsa 9700x alın. Bütçe kısıtlıysa ve hedef hikayeli oyunlarda maksimum çözünürlükte oyun oynamaksa 7500F tercih edin. Aradaki farkla neredeyse ram+anakart alınıyor nihayetinde, öyle bir bütçe farkı var. (Anakart B850M D3HP + Ram Patriot Venom Viper 2x16 CL30 6000Mhz)
Rekabetçi oyunlar konusunda haklısınız, işlemcinin 1080p’de daha önemli olduğunu biliyorum ama sistemimi tamamen 2K odaklı topluyorum. 7500F ile 7800X3D arasında ciddi bir fiyat farkı var ve dediğiniz gibi bu farkla anakart + RAM almak mümkün. Ancak 7500F ile 2K çözünürlükte darboğaz yaşar mıyım?

Bir de 9700X konusunda kafam karıştı. 7800X3D’nin önbellek miktarı oyunlarda avantaj sağlarken, 9700X daha fazla çekirdeğe sahip ve daha serin çalışıyor. Sizce 2K çözünürlükte 7800X3D yerine 9700X almak mantıklı mı? Yoksa 7800X3D’nin önbellek farkı oyun performansında hissedilir mi?

Herkese yanıtları ve değerli önerileri için teşekkür ederim.

Rekabetçi oyunlar konusunda haklısınız, işlemcinin 1080p’de daha önemli olduğunu biliyorum ama sistemimi tamamen 2K odaklı topluyorum. 7500F ile 7800X3D arasında ciddi bir fiyat farkı var ve dediğiniz gibi bu farkla anakart + RAM almak mümkün. Ancak 7500F ile 2K çözünürlükte darboğaz yaşar mıyım?

Bir de 9700X konusunda kafam karıştı. 7800X3D’nin önbellek miktarı oyunlarda avantaj sağlarken, 9700X daha fazla çekirdeğe sahip ve daha serin çalışıyor. Sizce 2K çözünürlükte 7800X3D yerine 9700X almak mantıklı mı? Yoksa 7800X3D’nin önbellek farkı oyun performansında hissedilir mi?

Herkese yanıtları ve değerli önerileri için teşekkür ederim.
2K oyunculuk için arada sizi üzecek ciddi bir fark olmayacaktır. Düşünmeniz gereken bir başka senaryo şu aslında, işlemciden kıstığımız her durumda güncelleme yapma süremizi de düşürüyoruz. Bütçede zorlanma olmayacaksa dediğim gibi 7800x3d alıp kafamız rahat takılmak en mantıklısı. Ben bu şekilde düşünerek 7800x3d aldım. 7500f en kötü senaryoda tercih edilecek işlemci olmalı. 9700x ve 7800x3d arasında seçim yapmanız lazım aslında. 5-10 FPS fark için o parayı ödemeye razı gelirseniz 7800x3d 9800x3d'nin fiyatını da düşününce alınabilecek en iyi işlemci şu an.

7800X3D soğutma konusunda zorluk çıkartan bir işlemci değil Kaliteli bir kule tipi bile soğutmaya yeterli oluyor. Ama bu kadar bütçeye şık durması açısından 360mm sıvı soğutma güzel gider. Bütçede esneme payı varsa işlemciden tasarruf etmeyin ileride ekran kartını satıp daha üst bir ekran kartı bile alsanız besleyecektir 7800X3D. 9700X 4nm olabilir ama aşırı fark oluşturmuyor artık nm olayı eskiden fark ediyordu. Bütçenizi 7800X3D için esnetin. Sizin için en iyisi olacaktır.

Oyun performansı testleri bu şekilde. Kendim 7800x3D kullanıyorum 15K'ya göre çok iyi oyun işlemcisi. @FinisElectus

IMG_2662.png

9070XT ile 5070 Ti kıyaslayacak olursak 5070 Ti daha iyi. Kas gücü hemen hemen aynı seviyede. RT performansı 5070 Ti'nin çok daha iyi. DLSS 4, mfg, fg, reflex 2 vb teknolojilerde AMD'nin muadil teknolojilerine göre çok daha iyi.

9070XT çok güzel kart ama, fiyat burada her şeyi belirleyen etken. Arada 7-10k fiyat farkı varsa 9070XT alın, kalan parayı da daha iyi bir işlemci almaya harcayın. Aksi halde 5070 Ti daha iyi bir seçim olacaktır. 9070XT'nin beğenilmesinin en büyük sebebi 150 dolar daha ucuza çıkması ve stok sorununun olmamasıydı.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı