RTX 5090 için işlemci önerisi

Kadiroaou

Megapat
Daha fazla  
Merhaba, yüksek Hz benim için önemli o yüzden 1080p 240 Hz monitör aldım ve bu yüksek Hz almak için 5090 almak istiyorum ama YouTube'da 1080P'de bu ekran kartın besleyen işlemci göremedim, izlediğim Ryzen 7 9800x3D, Ryzen 9 9950x3D veya Intel işlemcilerde hep darboğaz var. Gerçekten 5090ı 1080p de besleyecek şu an böyle bir işlemci yok mu?

Çok anlamsız bir uğraş bu. Rekabetçi oyunlar dışında aşırı yüksek kare hızlarına çıkmanın bir mantığı yok. Hiçbiri milisaniyelerin kritik öneme sahip olduğu oyunlar değil. Büyük bütçeli hikayeli oyunların yapıları gereği zaten işlem yükleri fazla. Bu tarz oyunlardaki bir kareyi işlemek ile sıradan bir rekabetçi oyundaki bir kareyi işlemek işlemci için aynı düzeyde değil. Doğal olarak aşırı yüksek kare hızları zaten beklenmemeli. Donanım üreticileri bile bu amaçla tasarlamıyor ürünlerini. RDR2 veya CP2077 gibi arka planda sayısız işlem dönen bir oyunda saniyede 300 kare işlemek çok uçuk ve gereksiz bir beklenti. Zaten ihtiyacın da yok buna. Yüksek tempolu oyunlarda 100-150 arası, daha ağır tempolu oyunlarda 60-100 arası kare hızları fazlasıyla yeterli. Gözünün bile algılamayacağı seviyede kare hızlarını hedeflemek yerine 4K monitör alıp ideal kare hızlarında görsel şölen yaşa bin kat iyi.

Hocam 5090 alacak bütçeniz varsa neden 1080p 240hz aldınız ki? O kartı 1080pde darbogazsız kullanmanız imkansız bu arada en baba işlemci gelse bile. Yani o monitörü alacağınıza 2k 360hz veya daha üst 4k 240hz modeller de alabilirdiniz.
2k ve üstü 5090 bile yüksek hzlere çıkamıyor

Hocam yüksek FPS FPS oyunları dışında çok boş bir şey. 4K Ultra ayarlarda RT kapalıyken zaten tüm oyunlarda +100 FPS rahatça alıyorsunuz. Niye 1080p de 400FPS hikayeli oyum oynamak isteyesiniz ki? Çok boş bir istek.

400 değil :) 240 FPS. 60 FPS ile 120 FPS arasında gözle görürlür fark var, daha akıcı, gözleri daha az yoruyor, 120 ile 240 Hz arasnda da böyle bir fark var. Benim öğrenmek istediğim 1080p de 5060ı beslecek bir işlemci var mı, diğer şeylere takılmayın. Anladığım kadarı ile besleyebilen bir işlemci henüz yok. AMD'nin yeni işlemcilerinin çıkmasına daha çok var mı?

Çok anlamsız bir uğraş bu. Rekabetçi oyunlar dışında aşırı yüksek kare hızlarına çıkmanın bir mantığı yok. Hiçbiri milisaniyelerin kritik öneme sahip olduğu oyunlar değil. Büyük bütçeli hikayeli oyunların yapıları gereği zaten işlem yükleri fazla. Bu tarz oyunlardaki bir kareyi işlemek ile sıradan bir rekabetçi oyundaki bir kareyi işlemek işlemci için aynı düzeyde değil. Doğal olarak aşırı yüksek kare hızları zaten beklenmemeli. Donanım üreticileri bile bu amaçla tasarlamıyor ürünlerini. RDR2 veya CP2077 gibi arka planda sayısız işlem dönen bir oyunda saniyede 300 kare işlemek çok uçuk ve gereksiz bir beklenti. Zaten ihtiyacın da yok buna. Yüksek tempolu oyunlarda 100-150 arası, daha ağır tempolu oyunlarda 60-100 arası kare hızları fazlasıyla yeterli. Gözünün bile algılamayacağı seviyede kare hızlarını hedeflemek yerine 4K monitör alıp ideal kare hızlarında görsel şölen yaşa bin kat iyi.
120 hz telefon, tablette bile standart olmuş ama sen 60 dan bahsediyorsun. Kendim deneyimledim, 120 hz monitör 60 dan akıcı, 240 hz mönitor 120 den akıcı, gözler bunu algılayabiliyor ve alabileceğim en yüksek fpsde oyun oynamak istiyorum. 3 yıldır takip etmedim, 1080pde 5090ı besleyen işlemci var mı öğrenmek için konu açtım sadece

120 hz telefon, tablette bile standart olmuş ama sen 60 dan bahsediyorsun. Kendim deneyimledim, 120 hz monitör 60 dan akıcı, 240 hz mönitor 120 den akıcı, gözler bunu algılayabiliyor ve alabileceğim en yüksek fpsde oyun oynamak istiyorum. 3 yıldır takip etmedim, 1080pde 5090ı besleyen işlemci var mı öğrenmek için konu açtım sadece
Mesele akıcılık değil, gerek olup olmaması. Örnek veriyorum bir şehir yönetme veya strateji oyunu oynarken çok yüksek kare hızlarının hiçbir anlamı yok. Çünkü akıcı olması gereken bir animasyon yok oyunda. İki farklı Hz değerini yan yana kıyaslayıp aralarında çok fark var demek değil bu. Normal oyun deneyimine o kadar minimal katkılar sağlayacak ki bir süre sonra fark etmeyeceksin bile. 1080p'de 240FPS ve üzeri alacağın oyunlar elbette var. Ancak piyasadaki tüm oyunlarda bu kare hızını yakalaman mümkün değil. Gereksiz takıyorsun bu kare hızı muhabbetine. Bu kart 4K oyunculuk için bile oldukça güçlü ve kullanım amacı bunun daha aşağısı olmamalı. Yani ne Nvidia ne de kullanıcılar bu kartı alırken her oyundan 240FPS alma çabasında değil. 4K çözünürlükte güncel oyunları 100FPS üzeri rahatça oynatacak güce sahip. Paranın heba olmasını istemiyorsan yüksek çözünürlüklü bir monitör alıp keyfine bak derim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı