RTX 5090'a gerek var mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Nasıl farklı kendi açıklamış görüntü kalitesini kas gücü daha iyi olduğu için arttırıyor. Bunu kullandığı için de daha fazla Vram yiyor demiş. Buradan da en mükemmel görüntü için 5090 en iyisi sonucuna varıyoruz.
Hocam yazdığınız uzun mesajın konuyla ne alakası olduğunu anlamadım. Vram daha fazla daha iyi görüntü veriyor diye bir şey yok. Ne alaka onuda anlamadım. 4090'ın verdiği 4k görüntü farklı 4080super'in verdiği 4k görüntü farklı değil. Ne alakası var vramle verdiği görüntünün. Farkları bu görüntüyü Ne kadar kolay işleyebiliyor. 4090 daha fazla çekirdeği daha fazla vrami daha fazla bit olduğundan dolayı daha kolay işliyor ve daha fazla fps veriyor. Olayı bu. Sizin dediğiniz kesinlik falan oyun ayarları bunlar zaten. Cyberpunk'ta full ayarda 4090'da Ne görüyorsam 4080'de de onu görücem 5090'da da onu görücem. İlk defa duydum her kartını farklı görüntü verdiğini. Alakası bile yok öyle şey olur mu. Her kart aynı görüntüyü farklı güçte oldukları için farklı şekilde renderlayabilir. 4090 aynı görüntüyü işleyip 100 fps oynatıyorsa örnek veriyorum 4080super 80fps oynatır.

arkadaşlar neredeyse herkes beni yanlış anlamış çok güçlü kartların render içinde üretildiğini biliyorum ama ben oyun için alanlara diyorum gereksiz diye ayrıca render için rtx serisi değilde daha farklı nvidia kartları var

Arkadaşlar neredeyse herkes beni yanlış anlamış çok güçlü kartların render içinde üretildiğini biliyorum ama ben oyun için alanlara diyorum gereksiz diye ayrıca render için RTX serisi değil de daha farklı NVIDIA kartları var.

Oyun amaçlı ancak rakebetçi oyunlarda 4K en yüksek ayarlada yüksek FPS için 5090'nın bir avantajı olabilir onun dışında alanlar ya internet üzerinden yayın yapanlar oluyor ya da zaten o kartın parasını onun için önemsiz olanlar oluyor.

Bir tanıdığım 5090'lı bir sistem topluyor ve tamamen işi için evde 3 tane sistemi var daha hızlı proje renderları için CUDA çekirdeklerine, ham performansa ihtiyacı var oyun için değil yani alanların çoğuda emin ol ya yayıncılar ya da iş için alanlar.

Bir tanıdığım 5090'lı bir sistem topluyor ve tamamen işi için evde 3 tane sistemi var daha hızlı proje renderları için CUDA çekirdeklerine, ham performansa ihtiyacı var oyun için değil yani alanların çoğuda emin ol ya yayıncılar ya da iş için alanlar.
Aynen dediğim gibi aklın yolu bir.

Katılmıyorum dediğine.

Alttaki yazı @ediz sözüer ' den aldığım bir alıntıdır.

"Fakat ne kadar yeni nesil ve yeni versiyon olursa, bunun sadece daha iyi fps demek olmadığını, çok daha iyi görüntü kalitesi demek olduğunu bilmek de çok önemli. Yani daha güçlü kartlar sadece daha çok fps değil, daha iyi görüntü kalitesi sağlıyor. Hem de tahmin edilmediği kadar büyük bir farkla. Bunun üzerinde durulması gerekiyor. Bir oyunu aynı akıcılıkta oynatan iki ayrı güçteki kart, aynı görüntü kalitesini vermiyorlar. Mesela 4090, 3090'dan ve 4060, 4070 ve 4080'den çok daha iyi bir görüntü kalitesi sağlıyor. Zaten yukarıdaki video örneğinde olduğu gibi 3090'daki 17 GB yerine 24 GB VRAM'i yani 7 GB daha fazla VRAM'i boşa harcamıyor 4090. Burada harcanan bir güç var ve onun kullandığı bir VRAM var. Bu da size %20-30 daha iyi ve pürüzsüz keskinlikte görüntü kalitesi olarak geri dönüyor. Işın izleme hiç olmadığı kadar iyi görünüyor, detaylar ve keskinlik ve görüntü kalitesi hiç olmadığı kadar harika olarak karşınıza çıkıyor.

İlaveten aklıma şöyle önemli bir nokta geldi: Şimdi daha güçlü bir kart (4090) aynı oyunda, aynı ayarlarda 24 GB VRAM kullanıyorsa ve 3090 ise aynı durumda 17 GB VRAM kullanıyorsa, buradan şu çıkıyor: Demek ki bir kart ne kadar güç harcıyorsa, o kullandığı güçle doğru orantılı olarak kullandığı VRAM miktarı da artıyor. Buradan aslında alt serilerin 60, 70 ve 80 serilerinin daha az VRAM kullanacağı çıkarımı yapılabilirdi, belki zaten belli ölçüede de öyle aslında. Bunu 3090'ın aynı ayarlarda 7 GB daha az VRAM kullanmasına bakarak söyleyebiliriz. Ama tabi 4070 Ti'nin aynı oyunda, 4K DLSS performans modunda full RTX ayarında 15 GB VRAM kullanması, durumun bu anlamda da pek parlak olmadığını gösteriyor. Demek ki, DLSS kalite veya kapalı ve RTX ultra ayarlarda VRAM yetmeyecek. Fakat alt seriler daha az güçlü olduğu için, ona paralel ve uygun olarak VRAM de az harcayacakları nedeniyle, VRAM de daha az koyulmuş denilse bile, yani tablo tam böyle olsaydı bile, şöyle önemli bir sonuç var karşımızda. Güç arttıkça aynı ayarlarda farklı kartların daha fazla VRAM kullanması demek, VRAM sorununuz olmasa bile, daha az gücülü bir kart ile daha düşük kalitede bir görüntü görmeniz anlamına geliyor. Yani alt seriler, 4K ultra yani mümkün olan en iyi görsel kalite için, sadece VRAM yetersizlikleri nedeniyle değil, düşük güçleri nedeniyle de tercih edilmemelidirler sonucu çıkıyor. Yani bu yeni nesil ve alt seri ve daha düşük güçteki kartlar, FPS noktasındaki problemleri DLSS ve FG, Reflex 2 gibi teknolojilerle aşsalar ve akıcı bir oyun deneyimi sağlayabilseler bile, daha güçlü kartlardaki aynı görüntü kalitesini size veremeyecekler. Ne kadar güçlü ve VRAM'i yüksek kart, o kadar iyi ve pürüzsüz bir görüntü kalitesi. Bence bu çok önemli bir nokta ve mutlaka bilinmesi gerekli bir durum. Ne ilginçtir ki, FPS ve DLSS konusunun yüzde hatta binde biri kadar üzerinde durulduğuna şahit olmadığım bir konu.

Aslında 4090'a göre 5090'ın %30 daha fazla güçlü olması ve VRAM miktarının da hemen hemen bu orana yakın bir miktarda artarak (24'den 32'ye yani %33'lük bir artışla) gelmesi, 5090'a bile bile sahip olduğu gücüné orantılı olarak harcayacağı VRAM miktarı noktasında, neredeyse sınırda bir VRAM artışı yapılmış, yani 5090 için bile VRAM miktarında cimrilik yapılmış denilebilir. Yani 36 GB bile olsaydı bu çok fazla olmazdı denilebilir rahatlıkla. Çünkü 4090, 3090'a göre 7 GB daha fazla VRAM harcıyor ve bunu da 24 GB olarak sınırda yapıyor.

Şimdi bu yukarıdaki analiz ve tespitlerden sonra, 5070'in 4090 ile aynı performansta olduğu ifadesinin, ne kadar büyük bir kandırmaca yalan olduğunu hiç olmadığı kadar net anlayabilirsiniz."
@Sleipnir & @ediz sözüer

Son düzenleme:
Hocam yazdığınız uzun mesajın konuyla ne alakası olduğunu anlamadım. Vram daha fazla daha iyi görüntü veriyor diye bir şey yok. Ne alaka onuda anlamadım. 4090'ın verdiği 4k görüntü farklı 4080super'in verdiği 4k görüntü farklı değil. Ne alakası var vramle verdiği görüntünün. Farkları bu görüntüyü Ne kadar kolay işleyebiliyor. 4090 daha fazla çekirdeği daha fazla vrami daha fazla bit olduğundan dolayı daha kolay işliyor ve daha fazla fps veriyor. Olayı bu. Sizin dediğiniz kesinlik falan oyun ayarları bunlar zaten. Cyberpunk'ta full ayarda 4090'da Ne görüyorsam 4080'de de onu görücem 5090'da da onu görücem. İlk defa duydum her kartını farklı görüntü verdiğini. Alakası bile yok öyle şey olur mu. Her kart aynı görüntüyü farklı güçte oldukları için farklı şekilde renderlayabilir. 4090 aynı görüntüyü işleyip 100 fps oynatıyorsa örnek veriyorum 4080super 80fps oynatır.
Kusura bakmayın, size değil, gözüme ve tecrübe ettiğim şeye inanacağım! 3090-4090 ve 3090-3050ti görüntü kalitesi farkı çok fazla var ve gözümüzle de gördük bunu.
Bu video en üst ayarlarda 4090'ın diğer alt serilere göre (mesela bendeki 3090'a göre ne derece iyi bir görsel kalte verdiğini yotube hdr videsou olduğu için gayet iyi gösteriyor. Çoğu kişi youtube videosu olmasına rağmen hdr olduğu için bunu farkedebilir, tabi belki youtube tam yansıtmayacağı için bir %10 luk fark da ekleyebilir.

Ayrıca benim notebook'daki 3050ti ve daha önce kullandığım eski kartlarımdaki (2060, 3080) 4k görüntü kalitesi ile şimdiki 3090'nın arasında çok ama çok fazla farklar var. Fark sadece fps'dir demek ve bunu da gayet kendinden emin bir kesinlikte söylemek, önümüzdeki gerçeği ve tecrübeyi değiştirmiyor. Buyrun herkes kendi gözüyle gördüğüne göre kanaatini belirlesin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Not olarak, film ve dizileri ve bazı küçük oyunları notebook'da çalıştırıp elektrik sarfiyatı tasarrufu yapmak istemiştim. 3050ti ve 3090 arasındaki görüntü kalitesi farkını film ve oyunlar noktasında ne kadar fazla olduğunu oradan biliyorum. Bunun biri sürü sebebi var. Önemli sebeplerinden biri de Nvidia'nın görüntü iyileştirme özelliği ve bunun hem oyun hem filmlerde kullanılabilmesi ve ekran kartı ne kadar güçlüyse o kadar iyi performans vermesi. Yani aynı ekrana bağlı bu iki cihaz arasındaki fark o kadar fazlaydı ki, bazı küçük ama görsel kalitesi iyi olan oyunları 3090 olan pc'de oynamayı tercih ettiğimi biliyorum ve yine aynı şekilde 4K olan filmleri hep masaüstü pc'de seyretmeyi tercih ettim, ancak dizi sitelerindeki dizileri notebook'ta seyrediyorum şimdi de. Çünkü görüntü kalitesi çok fark ediyor, o nedenle çoğu zaman elektrik sarfiyatı pahasına beni masaüstü pc'den 3090 ile izlemeye, oynamaya sevk ediyor.

Nvidia ekran kartlarının görüntü iyileştirmesi özelliği hakkındaki yazım aşağıda.

NVIDIA EKRAN KARTLARI İÇİN VİDEO VE OYUN İYİLEŞTİRME ÖZELLİĞİ | DonanımHaber Forum

Bundan en iyi şekilde yararlanmak ise tamamen kartın gücüyle (ve tabi ki vram mikatarıyla da) doğru orantılı. Çünkü o gücü kullanacak ve o gücün kullanımının anlık olarak işleneceği vram alnının ne kadar olduğu çok belirleyici tabi ki. O gücü kullanabileceğin alan vram.

(Bu arada sadece bu özellik değil, yeni dlss 4, mfg ve diğerleri, hepsi görüntü upscale-yükseltme-iyileştirme teknolojisi olduğundan, elbette en güçlü kart olan 5090 ve 4090'da en iyi verim ve en iyi görüntü kalitesini verirler. Mesela Nvidia dlss4'ün görüntü iyileştirme özelliği, kesinlikle 5060-5080 ve 5090'da aynı şekilde çalışmaz ve aynı görüntüyü vermez.)

Ben sırf bu fark için, yani görüntü iyileştirmesi özelliği için bile 5090 veya 4090'da görüntü kalitesi farkının nasıl olacağını görmek maksadıyla bu kartlara sahip olmak isterdim ve merak da ediyorum halen. Mesele sadece fps değil yani. 3090'nın 50 fps ile en üst ayarlarda oynattığı bir anlamda yetiyor aslında, zaruri bir ihtiyaç da değil ama insan merak da ediyor, en iyi şekilde deneyimlemek de arzu ediyor tabi ki. (Ama bunu 50 yerine 200-300 fps'de göreyim anlamında demiyorum ki, 50 yetiyor, ben görüntü kalitesinden farkından bahsediyorum.) Bununla ilgili de bir mesajım var aslında ışın izleme kapalı 50 fps ile dlss kapalı 50 fps Spider Man 2 deneyimi hakkında, meselenin o boyutu da var elbette.

Son düzenleme:
Kusura bakmayın, size değil, gözüme ve tecrübe ettiğim şeye inanacağım! 3090-4090 ve 3090-3050ti görüntü kalitesi farkı çok fazla var ve gözümüzle de gördük bunu.
Bu video en üst ayarlarda 4090'ın diğer alt serilere göre (mesela bendeki 3090'a göre ne derece iyi bir görsel kalte verdiğini yotube hdr videsou olduğu için gayet iyi gösteriyor. Çoğu kişi youtube videosu olmasına rağmen hdr olduğu için bunu farkedebilir, tabi belki youtube tam yansıtmayacağı için bir %10 luk fark da ekleyebilir.

Ayrıca benim notebook'daki 3050ti ve daha önce kullandığım eski kartlarımdaki (2060, 3080) 4k görüntü kalitesi ile şimdiki 3090'nın arasında çok ama çok fazla farklar var. Fark sadece fps'dir demek ve bunu da gayet kendinden emin bir kesinlikte söylemek, önümüzdeki gerçeği ve tecrübeyi değiştirmiyor. Buyrun herkes kendi gözüyle gördüğüne göre kanaatini belirlesin.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam attığınız videoyla dediğiniz şeyin ne alakası var. 4090 ile oyun gameplayi atmışsınız. Dediğiniz şey şu olabilir mi hocam oyun içi grafik ayarı :). Söylediğiniz bilgilerin yanlış olduğunu sayın moderatörlerimizde onayladı ve yanlış bilgi denildi. İnsanları yanlış bilgiyle şaşırtmayınız.

Hocam attığınız videoyla dediğiniz şeyin ne alakası var. 4090 ile oyun gameplayi atmışsınız. Dediğiniz şey şu olabilir mi hocam oyun içi grafik ayarı :). Söylediğiniz bilgilerin yanlış olduğunu sayın moderatörlerimizde onayladı ve yanlış bilgi denildi. İnsanları yanlış bilgiyle şaşırtmayınız.

Güncellenen mesajıma bakın lütfen, 4090-3090-5090-3060-4060-5060-5080 arasında 4K'da aynı ayarlarda görüntü kalitesi farkı olmaz demek asıl yanlış ve aslı olmayan bir bilgidir.

Bunu ifade etmek demek, NVIDIA'nın tüm video iyileştirme teknolojilerinin kartın güç ve VRAM'ine bağlı olarak orantılı bir şekilde daha iyi çalıştığını ve daha çok verim ve daha iyi bir görüntü kalitesi verdiğini bilmemek demektir. Burada mesele FPS değil sadece. İyi tetkik ederseniz elbette fark edeceksiniz. Mesela NVIDIA video iyileştirme özelliğinde 4 kademe var ve 3090 4. kademede video takılmadan en iyi görüntüye yükseltebiliyor ama notebook 3050 Ti ise takılmadan ancak 2.kademede çalışabiliyor ve onun kadar iyi olmayan bir iyileştirme sağlayabiliyor. DLSS 4, ışın izleme ve buna bağlı video yükseltme ve iyileştirme yazılımlarının verimlilik ve görüntü kalitesi performansları doğrudan kart gücü ve VRAM miktarına bağlı.

Bu kadar temel bir bilgi nasıl bilinmiyor hayret. FPS performansı konuşmaktan bunlar geri planda kaldığı için tabii ki.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güncellenen mesajıma bakın lütfen, 4090-3090-5090-3060-4060-5060-5080 arasında 4K'da aynı ayarlarda görüntü kalitesi farkı olmaz demek asıl yanlış ve aslı olmayan bir bilgidir.
Tabiki de görüntü farkı olmaz hocam :). 5090 ile Skyrım oynadığımızda başka bir oyun görmüyoruz :). Dediğim gibi sayın moderatörlerimiz yanlış bilgi olarak işaretledi. Konuyu işgal etmeye gerek yok.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı