Çözüldü RTX, Ray Tracing, DLSS, DLAA ve türevleri nedir?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

burakdrs

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Serbest Mesleque
Merhaba arkadaşlar 2026ya girdik sayılır 12.ay bizimle etkileşime girmezse. Benim 2019'dan kalma ihtiyarı emekliye ayırdım dün. Güzel bir 0 laptop aldım. Tabii ben GTX'li bir şey aldıktan sonra RTX 20 30 40 50 diye devam etti ve bende olmadığı için hiç araştırmadım. GTA Online'de DLSS açınca ultrada 120 F/P'lerden 230 280'lere fırladı. Nedir bunlar? Görüntüyü upscsle ediyor diye biliyorum ama çok detaylı bilmiyorum. Artıları say say bitmez ama bana en önemli artı özellikleri ve dezavantajları lazım.
Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
DLSS-FSR-XeSS > görüntüyü daha düşük bir çözünürlükten yapay zeka yardımıyla yükselterek minimum kalite kaybıyla FPS'i arttırır. Kalite, performans gibi modları vardır.

Frame Generation > Mevcut karelerin yanında yapay zeka yardımıyla sanal kareler üreterek FPS değerlerini 2-3-4'e katlar, base FPS değeri düşükse ciddi gecikmeler ve görüntü bozulmaları oluşabilir.

Reflex-AntiLag > Kısaca gecikmeyi azaltmaya yarar, özellikle FG ile beraber kullanılması tavsiye edilir.

DLAA-FSR Navive AA > Mevcut çözünürlüğü koruyarak yine yapay zeka yardımıyla kenarları yumuşatır ve oyunun keskinliğini arttırır. Birkaç FPS düşürebilir.

Ray Tracing > Oyunlardaki ışık hesaplamalarını gerçek zamanlı olarak hesaplayarak çok gerçekçi gölge ve aydınlatma uygulayabilir ancak performansa etkisi çok büyüktür, genelde DLSS ile kullanılır.

RTX de kısaca NVIDIA'nın Tensor çekirdeklerini kullanan, Ray Tracing ve DLSS gibi özelliklerini destekleyen kartlara verdiği isim diyebilirim. Şu anda RTX 2000, 3000, 4000 ve 5000 serisi var.
Videolarını izleyip farkları görürseniz daha iyi olur. Ayrıntılı videosunu sunan kanallar var, kısaca bahsetmek gerekirse Ray Tracing ışın izleme teknolojisidir ve sistemini aşırı zorlar ama görüntü kalitesini aşırı üst seviyeye çıkarır. DLSS ise yapay zeka destekli ek pikseller oluşturur performansını arttırmak için. Yapay pikseller oluşturarak performansını ve oyun içi aldığın fpsini yükseltir ama DLSS'yi çok düşürürsen görüntü çamurlaşabilir.

DLSS-FSR-XeSS > görüntüyü daha düşük bir çözünürlükten yapay zeka yardımıyla yükselterek minimum kalite kaybıyla FPS'i arttırır. Kalite, performans gibi modları vardır.

Frame Generation > Mevcut karelerin yanında yapay zeka yardımıyla sanal kareler üreterek FPS değerlerini 2-3-4'e katlar, base FPS değeri düşükse ciddi gecikmeler ve görüntü bozulmaları oluşabilir.

Reflex-AntiLag > Kısaca gecikmeyi azaltmaya yarar, özellikle FG ile beraber kullanılması tavsiye edilir.

DLAA-FSR Navive AA > Mevcut çözünürlüğü koruyarak yine yapay zeka yardımıyla kenarları yumuşatır ve oyunun keskinliğini arttırır. Birkaç FPS düşürebilir.

Ray Tracing > Oyunlardaki ışık hesaplamalarını gerçek zamanlı olarak hesaplayarak çok gerçekçi gölge ve aydınlatma uygulayabilir ancak performansa etkisi çok büyüktür, genelde DLSS ile kullanılır.

RTX de kısaca NVIDIA'nın Tensor çekirdeklerini kullanan, Ray Tracing ve DLSS gibi özelliklerini destekleyen kartlara verdiği isim diyebilirim. Şu anda RTX 2000, 3000, 4000 ve 5000 serisi var.

Son düzenleme:
Çözüm
Yanlış bilgi: DLAA FPS kazancı sağlamaz, görüntü kazancı için bir miktar FPS bile düşürebilir.
Kısaca bahsetmek gerekirse;

DLSS: Görüntüyü daha düşük bir çözünürlükte çalıştırarak sonrasında AI ile yükselterek FPS kazancını sağlayan bir teknoloji. FPS kazancını nasıl sağlıyor derseniz de örneğin çözünürlüğünüz 1080p diyelim. DLSS açıldığı vakit çözünürlük örnek veriyorum 900p'ye düşüyor ve ekran kartınız 900p olarak görüntüyü işliyor. Ardından görüntü yapay zeka aracılığı ile tekrardan 1080p'ye yükseltiliyor ve bu sayede FPS kazancı oluyor. Yani kısaca oyun 900p çözünürlükte çalışıyor. FPS'iniz buna göre ama yapay zeka ile 1080p'ye yükseltilmiş şekilde görüyorsunuz. Çok nadir hataları olsa da çoğunlukla fark edemeyeceksiniz görüntünün bozulduğunu.

DLAA: Bu da DLSS'in aynısı diyebiliriz. DLSS'te FPS kazancı varken DLAA'da görüntüden olabildiğince kaybetmeden FPS kazancı sağlanıyor. Tabii haliyle DLSS'te 2'ye katlanan FPS değeri varsa burada 1.25'e falan katlanıyor.

Ray Tracing: Bu ise ekran kartlarını asıl yoran kısım. Hatta DLSS, DLAA gibi teknolojilerin çıkmasını sağlayan bir teknoloji. Çevredeki ışığın hareketlerini genelde oyunlar kodlar ve ona göre hareket eder ama Ray Tracing açarsanız çevredeki ışığın hareketini ekran kartınız o an oyunda olan duruma, çevreye ve konuma bağlı olarak detaylı şekilde işleyerek yansımaları ve ışık hareketlerini en gerçekçi şekilde gözükmesini sağlar. Bu da haliyle ekran kartına çok ağır bir yük bindirdiğinden dolayı FPS'inizi korkunç derecede aşağı düşürür. Bazı oyunlarda çok güzel görüntüleri sağlasa da her oyunda çok mükemmel çalışmamakta. Kimi oyunda oyunun grafik seviyesini arşa çıkartırken kimi oyunda sadece camdan yansımanızı sağlıyor o kadar.

Son düzenleyen: Moderatör:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı