Boş konuşuyorsun dediğim için 1 gün ceza verdiler o yüzden cevap yazamadım.
Öncelikle şunu açıklayım. Ben ürün önerdim, bu siteden bunu alın demedim. Corsair H100İ yeterlidir diyorum. Alacak kişi zaten link attım diye illa oradan almaz, fiyat araştırması yapar, ben yapmadım ama yaptığım zaman 650 TL’ye buldum. Ben burada fiyat araştırmak zorunda değilim, ürün tavsiye ederim alacak kişi zaten aklı başında bir insan ise fiyat araştırması yapabilir. Bir tek sizin google’dan araştırma kabiliyetiniz yok, ürünü bildikten sonra bunu herkes yapabilir, ben de yapabileceğini düşündüğüm için fiyat araştırması yapmadım. Böyle bir zorunluluğum da yok zaten.
RGB değil sadece ama arkadaşın RGB istediğini düşünüyorum
Corsair Hydro H100x 240mm Sývý Soðutma Kiti 2x120mm Fan-AM4-115x-2066-2011 Fiyatlarý, Özellikleri ve Yorumlarý | En Ucuzu Akakçe
Neden fiyata takıldın anlamıyorum.
Gelelim diğer konuya. Gönderdiğim bütün soğutucuları ben de biliyorum. H100İ’ye fiyatını hak etmiyor, önerilmez deyip daha pahalı olan H110İ önermeni şimdilik bir kenara bırakıyorum (arada en fazla 2-3 derece fark oluyor)
H110 dışında önerdiklerinin hepsi hava soğutma, üstelik 690 TL’lik noctua önermişsin, nanakatolog’tan bir de alacak kişi artık 2 ay mı 3 ay mı bekler orasını bilemem. Normalde bu soğutucu TR garantili olarak baktım 1000 TL üzerinde birçok yerde. Sen garantisiz ürün tavsiye ediyorsun.
En Ucuz Noctua NH-D15 Soğutucu Fiyatları
Diğerleri de hava soğutucu. Ben en azından 240MM Cooler Master falan beklerdim. Sıvı soğutucu yerine üstü düzey bir işlemci için üstelik hava soğutma (aynı payaya ya da daha pahalısına) tavsiye etmek bir takım fizik kurallarını bilmediğini gösteriyor.
Suyun ısı iletkenliği havaya göre 25 kat daha fazladır.Yani havaya göre 25 kat daha hızlı soğutma yapar. Mesela evde test edebilirsin sıcak bir tencereyi büyük bir vantilatör kullanarak mı daha çabuk suğutursun yoksa üzerine su dökerek mi? Bu deneyi yapabilirsin.
Suyun ısı kapasitesi havadan 4 kat daha fazladır yani havaya göre 4 kat daha geç ısınır.
Bu fizik bilgilerinden sonra su ve hava konusunda şunu diyebiliriz: su havaya göre 25 kat daha hızlı soğutur ve 4 kat daha geç ısınır.
Yani 70 derecedeki bir işlemciyi hava soğutma 50 SN’de 30 dereceye indiriyorsa sıvı soğutma 2-3 SN civarında indirir ki bunu sıvı soğutma kullananlar bilir. Senin kulandığını düşünmüyorum.
Ayrıcı su havaya göre daha geç ısındığı için işlemci daha uzun süre serin kalır.
Yani olay X soğutucuda 70 derece gördü Y soputucuda 65 derece gördüden ibaret değil.
Hiçbir zaman bir hava soğutucu sıvı soğutmanın performansını sağlayamaz. Max sıcaklıkta belki bazı hava soğutmalar birkaç derece sıvı soğutmaları geçebilir ama kesinlikle sıvı soğutma kadar hızlı soğutamaz,uzun süreli istikrar sağlayamaz.
Eskiden araç motorları da hava soğutma sistemine sahipti sonra neden sıvı soğutmaya geçtiler? Senin gibi düşünen bilim adamları olsaydı “ne gerek var bu da soğutuyor, masraf çıkarmayın” falan derlerdi sanırım.
Hava soğutmalar büyük ve hantaldır, kasada çok yer kaplar, anakarta ağırlık verir. Kasa taşınırken soğutmayı sökmeniz gerekir yoksa anakarta zarar verebilir, kasada estetik durmaz hatta çok çirkin durur, daha yüksek ses çıkarırlar, sıvı soğutmaya göre daha iyi kasa içi hava akımı ister yoksa performansı daha çok etkilenir. Bunlar da diğer dezavantajları.
Durum böyle iken corsair h100 660-800 TL civarında Türkiye garantili alınabiliyorken gidip Nanokatolog’dan garantisi olmayan hava soğutmaya 680 TL ver demek nedir bilemiyorum.
Üstelik bunu yaparken de çok bilgiliymiş gibi davranıp benim önerdiğim H100i’ye burun kıvırarak...
Bir daha birine sataşıp, “sen bilmiyon yha “ demeden önce o konuya yeterince hakim olup olmadığını düşünmeni tavsiye ederim.