Rüyalar

ZortX

Kilopat
Katılım
15 Ocak 2017
Mesajlar
1.339
Makaleler
5
Çözümler
2
Bu konuda; 1 adet genele açık ve cevapları merak ettiğim bir soru var, ayrıca benim rüyam hakkında bi bildiğiniz/yorumunuz varsa yaparsanız sevinirim.

Şimdi başlamak gerekirse; rüyalar 21. Y.Y. biliminin dahi çözemediği bir konu (Hiç olmazsa en son araştırdığım kadarıyla.). Sizce rüyalar nasıl işler?
Ortaokul hocamızın bu konuda bir düşüncesi vardı, onun düşüncesinden yola çıkarak ben de bence mantıklı bir düşünce buldum. Düşüncem ise: biz, aslında rüyalarda geleceği görüyoruz ancak beynimiz bunu siliyor (Ya da istemsizce unutuyor.). Ancak rüyamızda gördüğümüz geleceği 1 yıl sonra, 1 ay, 1 hafta belki bir gün sonra yaşıyoruz. Rüyamızda gördüğümüz şeyle yüzde yüz aynı kareyi gördüğümüz için, bi anda beyinde bir "aydınlanma" oluyor ve "AAAA! ben bu anı önceden yaşamıştım." yani: "Dejavu" yaşıyoruz. Ancak bu rüyamızda gördüğümüz kare belki 1 saniyeden kısa olduğu için bi anlık "aydınlanma" ve ardından küçük bir şok geçiyoruz. Tabi bu gördüğümüz gelecek, illa bizim geleceğimiz olacak diye bir konu yok. Yani aslında yüzlerce minnacık gelecekten gelen bir kare görüyoruz ancak çok az bir kısmı bize denk geliyor. Ondan dolayı bazı kişiler daha fazla dejavu görürken, diğerleri daha az, belki hiç görmüyor.

Ancak, "dejavu" dersek. Konu biraz daha garipleşiyor. Çünkü benim yaşadığım dejavular genelde zaten yıllardır hep yaşadığım anlarda oluyor. Yani mesela ayakkabı giyerken. 13 yıldır aynı apartmanda, 13 yıldır aynı kapıdan çıkıp, 13 yıldır aynı merdivene ayakkabımı koyduğum için, 1 yıldan beri her dışarı çıktığımda aynı ayakkabıyı giydiğim için, belki bu sabaha da 1 yıldır giydiğim ayakkabıya ayaklarımı ve 3 yıldır aynı renk çoraplarımı soktuktan sonra, 13 yıldır aynı apartmanın aynı merdivenlerine ayakkabımı yaslayınca, belki 6 yıl önceki ile o an yaşadığım kare yüzde 90 benzer olacak; -Daha 1 hafta öncesini zor hatırlayan beynimiz- o aradaki yüzdeki 10 luk kısmı unutacağı için: "AAAA! ben bu anı önceden yaşamıştım." diyor olabiliriz. Yani; beynimiz aslında daha önce yaşadığımız ama bi kısmını unuttuğumuz... Siz anlamışsınızdır bence çünkü zaten özet bir yazının ekstra özetini -hele hele böyle bir konuda- çıkarmak gerçekten zor.

Evet, ilk olarak "benim" fikrimi sundum, tabi aynı anda "benim" fikrimle çakışan, başka bir "benim" fikrimi daha yazdım. Sizin cevaplarınızı merak etmekteyim. Tabi bu rüya ve dejavu konusunda daha çok fikrim var ancak sadece şurayı yazmam yaklaşık 30 dakikamı aldı. Ve bu gece uyumaktansa, CS:GO da "Yoldaş" modunu denedikten sonra, ANNO 2205 oynadım. (ANNO 2205 i strateji sevenler için kesinlikle öneririm.) Konunun yarısı cepte! Sıra diğer gereksiz kısımda.

Şimdi konunun en başında bahsettiğim, "...ayrıca..." dan sonrasına geldik. Ben, -Benim saçma konularımı takip ediyorsanız(umarım yapmıyorsunuzdur.)bileceksinizdir- ağır derecede uyku problemleri yaşıyorum. Ama öyle böyle değil. Konumuzda zaten uyku problemlerim değil, Rüyalar.

Ben, (Bugün dışında.) son 3 gündür çok iyi uyuyorum (Tabi 2. gün dışarıdan tuzlu yemekleri yedikten sonra, eve gelince ilk yaptığım şey uyumak olduğu için pek iyi geçmedi :/.). "Ben uyuyacağım!" diyor, yatağa yatıyor ve daha 10 dakika geçmeden uykuya dalmış oluyorum. En güzel yanı ise istediğim zaman kalkıyorum. Dün, saat 11.30 da kahvaltıya gidecektik ve ben 11.00 da uyandım. Uyanmam yetmiyormuş gibi hiç sıkıntı yaşamadan kalktım! Ama konumuz benim harika bir şekilde uyumam değil; konu, rüyalar.

1. gün, tabi hiç bu kadar güzel uyuyacağım ve hayatımın son 3 yılında gördüğüm bütün rüyalarımın toplamı kadarını tek gecede göreceğimden haberim yok. Yattım, mis gibi uykuya daldım. Rüyamda ise: çok güzel bir kız gördüm ama fiziksel anlamda değil. Konu tabi sadece kızda değil, rüyalarımda ilk defa güzel bir kız görmedim, bu rüyayı buraya yazmamın sebebi; çok uzun, çok mantıklı ve çok güzel bir rüya olması, hiç olmazsa benim için güzeldi :/. Kızdan bahsetmek gerekirse, yüzmeyi çok seven -ki rüyanın üçte biri havuzun içinde geçiyor-, bacakları tam istediğim gibi -İnce ama yağlı ama gerçekten çok ince-, yüzünü görmedim ancak ben havuzdayken, o havuz kenarına oturmuş, ayaklarını suyun içinde oynatıyor, o da bana bakmış ancak ben ona baktığımda yüzü yok gibiydi ancak bana bakıp güldüğü çok rahat anlamıştım. Son olarak kolları da inceydi. Kızdan bahsetmeyi bıraktığımıza göre; kız normalde köyde yaşıyor. Ki benim bi şeyim var, köyden çıkmış bir kıza aşık olmak çünkü köyden çıkmış bir kızın küçüklüğünde çok daha az sevgi/ilgi göreceğini düşündüğüm için ve tabi en önemlisi internet/sosyal medya ortamından biraz daha uzak olabileceğini düşündüğüm için böyle bir şeyim var. Ve köyde köpeğin kovalaması... Köpeklerin "buldog" olması... Yani köyde çobanları ile gezen köpeklerin beni kovalaması kadar doğal bi şey olamaz. Tabi en son gördüğüm "buldog"un GTA 5'te olması dışında. Tabi o kızla sadece havuzda birlikte değildik, garip bi köyde de birlikteydik ve birkaç değişik şeyler yaptık :sansür:. Neyse, hayatınızdaki gördüğünüz en uzun ve en mantıklı gelen rüyayı özetleyip, metin haline getirmek çok zormuş.

Uzun lafın Uzunu, sizin rüya "fikrinize" göre sizce bunun bi anlamı var mı? Bu arada o iyi uyuduğum 3 gecede de köpek kovaladı beni, 2. gecede kız sanırım köyden kaçmıştı, 3. gece ise sadece ama sadece köpekler ve ben vardım, onlar beni kovalamıştı. Bu arada köpeklerden hiç korkmam, hiç. Kızın hiç sesini de duymamıştım ama demek istediklerini anlıyor gibiydim. Yani ağır derecede uyuma problemleri yaşayan birisinin, 3 gece iyi bir şekilde uyuyup, 3 gece boyunca köpekler tarafından kovalanması ve 1. gün hayalindeki kızın taslağı gibi bir şey görmüş olması, Durduk yere. Hayır yani ya dünya bana mesaj veriyor, "Gelecekte hayalindeki sevgiye kavuşabileceksin." diye. Ya da artık yokluktan rüyalarımda kızlar yaratıp onlarla yüzüyorum. 1. seçenek daha kulağa hoş geldi sanki :kararsız:?

Umarım anlattıklarımı anlamış, düşünme yeteneğinizi kullanıp kendi fikrinizi yaratmış ya da geliştirmişsinizdir. Ya da bir seviye daha atlayıp kendi fikirlerini saygı ve sevgi çerçevesi içinde cevap olarak yazacaksınız. Bu arada küçük bir not: Konuyu 6.50 (Sabah) geçe yazmaya başlamış, 8.10 (Sabah) geçe bitirmekteyim. Umarım bu saat dilimi arasında "ban" yememişimdir ki bu konu yayınlanabilir. Umarım değerli Technopat adminleri bu konumu yayınlama değer bulup, kesip biçmeden onaylarlar. Tabi olur ki bir hatamız vardır, o zaman boynumuz kıldır.
İyi Forumlar!
 
Son düzenleyen: Moderatör:
RÜYALAR

Merhaba. Çok net olarak hatırlanabilen rüyalar uykunun 5. evresi olan "REM" evresinde görülür, onun dışındaki evrelerde insan vücüdu tamir edilmeye çalışılır. Ancak fiziken (bedenen) ve zihnen (mental olarak) yorulan insan beynini en iyi dinlendiren evre REM evresindedir. Bu nedenle kendi teorimin ve bu konuda çok farklı görüşlerin yer alabildiği bu evre üzerinde ağırlıklı olarak da duracağım.

REM evresi ile ilgili özel teorim: (Aslında gerçek olamayabilir veya size mantıklı görünmeyebilir, sdaece bir teoriden ibarettir) İnsan gün içinde ne kadar zihnen ve bedenen yorulmuşsa beyin bu dinlenmeyi sağlayabilmek amaçlı çözünürlük derecesi (1080p veya yüksek çözünürlük oranları çarpımlarını) o kadar yüksek olur ve biz REM’den uyandığımız anda, bu rüyayı çok net olarak o nedenle tüm hatlarıyla çok net olarak birine anlatıp çok iyi tanımlayabiliriz. Tersi durumlarda ise REM’de yine biz rüya görürürüz (Hiç rüya görmediğini iddia edenler aslında bu evrede çok daha düşük çözünürlüklü olanını, benzetmek gerekirse beynin oluşturduğu çok düşük görüntü kaliteli bir sinema filmini (DVD yerine kalitesiz CD’deki filmleri) görmüşerdir, o nedenle hiçbir görüntüyü tam hatırlayıp söyleyemezler, ama bir rüyayı mutlaka görmüşlerdir, hiçbir şey hatırlamadıkları için görmediiklerini sanırlar.Aslı ise hatırlayacak hiç bir ayrıntı hafızalarında o anda kalmamıştır.) ama hatırlamak bizim için çok güç olur.

Yine kendi özel görüşüme göre ; çok kaliteli ve çok yüksek çözünürlüklü REM rüyası görebilmek için, zihnin ve bedenin hem o gün çok fazla meşgul olması, hem de yatılan yatağın, uyku saatinin, oda sıcaklığının, uykudan önceki yapılan tüm alışkanlıkların (Kitap okuyup yatma gibi) her zamanki gibi düzenli olarak yapılması gerekiyor.

Bu konuyu başka sosyal sitelerde yine açmış ve buna asıl nedenin, bir üyenin görüşüyle “ adrenalin” salgılanmasının bu denli derin ve yüksek çözünürlüklü rüya görmeye neden olabileceği geri dönüşünü buna bir cevap olarak da almıştım. Gerçekte de böbreküstü bezlerinin salgısı olan adrenalin hormonu bilindiği gibi stres, aşırı heyecan, aşırı telaş, aşırı koşturmaca, fazla merak, fazla korku, fazla kaygı, vb. çok olağanüstü durumlarda zaten salgılanıyor. Yani derin rüya veya bütün hatlarıyla anlatılacak kadar net hatırlanan bu yüksek çözünürlüklü rüyaların göründüğü zamanlarda, bir de vücutta "adrenalin" salgısının o gün içinde normalinden çok daha fazla olarak artan bir halinin göz önüne alınmalıdır, bu üyenin görüşüne benim de tümüyle katıldığım gibi.

Sonuç olarak; aslında bu üye benim aşırı fiziki veya mental aktiviteler sonucu ortaya çıkabildiğini söyleyip de belirttiğim bu gerekçeyi, dolaylı bir yoldan, yani bu esnada vücutta oluşan aderenalin salgısıyla doğrudan doğruya bu netlikle derin olarak görülebilmesiyle indirekt ilişkilendirmişti. Kolay gelsin. Saygılarımla.

Uyku ve Uyku Evreleri • Sabahlatan
 
Son düzenleme:
Ki benim bi şeyim var, köyden çıkmış bir kıza aşık olmak çünkü köyden çıkmış bir kızın küçüklüğünde çok daha az sevgi/ilgi göreceğini düşündüğüm için ve tabi en önemlisi internet/sosyal medya ortamından biraz daha uzak olabileceğini düşündüğüm için böyle bir şeyim var. Ve köyde köpeğin kovalaması... Köpeklerin "buldog" olması... Yani köyde çobanları ile gezen köpeklerin beni kovalaması kadar doğal bi şey olamaz. Tabi en son gördüğüm "buldog"un GTA 5'te olması dışında
hqdefault.jpg
 
Benimde rüyalara ilgim arttı son zamanlarda. Yaklaşık 2-3 hafta önce gece yarısı 4-5 kez uyandım ve her dalışımda yeniden rüya gormüştüm. Bu aralarda ortaokuldan kalma arkadaşlarımı görmeye başladım.
 
15 dakika kısa bir mola vermeme rağmen bu süre içinde dakikalar süren bir rüya görmüştüm. Zaman algısı nasıl işliyor ki. Cevap yine gelecek nesillere kaldı gibi. Gerçi araştırma yaptığım söylenemez. Ve bu rüyaların insanın içindeki yoğun duyguların bir patlaması olarak düşünüyorum. Kabus göreceğimi hissederek uyuyorum kabus görüyorum. Ama kabustan uyanabiliyorum.
 

Geri
Yukarı