Rehber Rufus ile USB üzerinden Windows çalıştırma: Windows to Go

Merhaba, bu yazımızda USB üzerinden bootlanabilir, hazır kurulmuş bir Windows kullanma yöntemi olan Windows to Go'yu nasıl kurup kullanabileceğinizi göstereceğim.

Windows to Go kısacası ekstradan kuruluma gerek olmadan, direkt Windows dosyalarının USB'ye yazılıp sanki önceden diske kurulmuş bir Windows gibi kullanabilmenize yarar. Ufak çaplı acil işler için kullanılması elzemdir.

Genel olarak GNU/Linux işletim sistemlerinde sıkça gördüğümüz USB üzerinden kurulum yapmadan kullanma gibi görebilirsiniz.

Windows to Go, 2020 yılında Windows 10'un 2004 sürümü ile beraber kullanımdan kaldırıldı. Normalde işletim sistemine direkt entegre olan bu özellik, artık çeşitli üçüncü parti yazılımlarla yapılıyor. Bu konuda ise herkesin sıklıkla kullandığı Rufus yazılımını kullanacağız.



İlk önce buradan Rufus yazılımını indiriyoruz.

Yazılımı çalıştırdığınızda karşınıza böyle bir ekran gelecek:

1705060596270.png


En üstteki aygıt kısmından kurulumu yapacağımız USB belleği seçiyoruz (Windows to Go için ben en az 16 GB USB bellek öneriyorum).

USB'yi seçtikten sonra Önyükleme seçimini "Disk ya da ISO yansısı" olarak seçiyoruz ve "SEÇ" kısmından herhangi bir kaynaktan edindiğimiz Windows ISO dosyasını seçiyoruz (ben Windows 11 üzerinden göstereceğim için 11 ISO'sunu seçiyorum).
  • ISO dosyalarını indirebilmek için Technopat Sosyal üzerindeki yazılım bölümümüzü kullanabilirsiniz.
ISO dosyasını seçtikten sonra alt kısma "Yansı seçeneği" adlı bir bölüm açılacak, normalde Windows format USB'si hazırlarken "Standart Windows yüklemesi" seçeneğini seçiyorduk ancak bu sefer format USB'si değil de hazır bir şekilde kurulmuş Windows USB'si hazırlayacağımız için Windows to Go seçeneğini seçiyoruz.

1705060901058.png


Bunu da seçtikten sonra diğer kısımları ellememize gerek yok, Rufus yazılımı sisteminize göre otomatik olarak diğer ayarları kendisi yapıyor.

En altta yer alan "Başlat" butonuna bastığımızda karışımıza Windows sürümlerinin olduğu bir pencere geliyor, burada tıpkı format ekranında sürüm seçer gibi kuracağınız sürümü seçebilirsiniz:

1705061027825.png


  • Not: Burada çıkan sürümler ISO içeriğine göre değişmektedir. İndirmiş olduğunuz ISO dosyasına göre seçenekler değişiklik gösterebilir.
"OK" butonuna bastığımızda kendi isteğinize göre seçim yapabildiğiniz başka bir pencere gelecek, burada kendinize göre ayarlayabilirsiniz:

1705061092366.png


(Burada tek önemli nokta olan kısım "dahili disklere erişmesini önleyin" kısmı. Bu seçeneği tiklerseniz Windows to GO ortamında sisteminizde takılı olan diğer disklere erişemezsiniz. Diğer disklere erişmek istiyorsanız bu seçeneği tiklemeyin.)

Bu işlemlerden sonra Windows dosyalarının USB'ye yazılmasını bekliyoruz.

Ortalama USB 3.2 bir bellek ile yaklaşık 36 dakika yazım işlemi sürdü. Bu kadar uzun sürmesinin sebebi normal ISO yazdırmaktan daha farklı işlemler yapması.

Yazdırma işleminden sonra USB'nin içerisi bu şekilde gözüküyor gördüğünüz gibi. Normalde kurulum dosyaları olurdu ancak Windows to Go nedeniyle halihazırda Windows kurulmuş bir disk gibi gözüküyor içerisi.

1705063679293.png


Sistemi USB'den başlatmak için reset atıyoruz ve boot tuşunuz hangisi ise o tuşu spamlayarak boot menüsüne ulaşıyoruz.

IMG_20240112_161140.jpg


Boot menüsünde USB belleğimizi seçip devam ediyoruz. Birden fazla Partition varsa 1 numaralı olanı seçebilirsiniz.

Belleği seçtikten sonra Windows kurulum ekranı yerine artık OOBE ekranı bizi karşılayacak, klasik Windows kurar gibi adımlarımızı uyguluyoruz.

IMG_20240112_162102.jpg


USB bellek üzerinden Windows'u kullandığımız için çok yavaş çalışabilir sistem, belleğinizin hızına göre değişebilir bu.

Ve OOBE ekranından sonra masaüstündeyiz:

Ekran Görüntüsü (1).png


Gördüğünüz gibi sistem USB üzerinden çalışıyor. 32 GB belleğin yaklaşık 21 GB'lık bölümünü kullanıyor.

En az 16 GB USB belleğinizin olması gerektiğini söylemiştim, 16 GB bellek de yetmeyebilir ancak Windows belki alanın durumuna göre kendini ayarladığı için 16 GB'a da kurulabilir.

Rehber bu kadardı, okuduğunuz için teşekkürler.
 
Son düzenleme:
Telefonum Vestel Venus 5000'de ben de böyle yapıyorum ama USB değil microSD kullanıyorum. Bu şekilde Windows RT 8.1, Windows Core OS, Windows 10 Build 15035 (ARMv7) vs. boot ettim UEFI olarak Android yerine. Win32 modunda (Windows PE'den farklı olarak) kullanabilmek için SD kart (USB ise eğer USB) sürücüsünün çalışıyor olması lazım. Venus 5000'de PMIC'e bağlı olduğu için SDHC, Windows'un içine PMIC'in sürücüsü eklenmeli. Yoksa INACCESIBLE_BOOT_DEVICE BSOD'u veriyor yuvarlaklar dönerken (ancak Windows PE'de sorunsuz çalışır sürücüsüz).
 
Son düzenleme:
Hiren's Boot CD'yi USB'ye yazdırmakta bir seçenek olabilir.
Fakat Windows PE ile Win32 farklı şeyler. Ayrıca XBOX modelleri de farklı bir Windows moduna sahip (XBOX modu adı direkt. Bazı Win32 dosyalarını kullanıyor ama bayağı fark var). Bu sebeple her yazılım çalışamaz. Bazı şeyler PE ile uyumlu ama sayısı az.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı