Rehber RX 4XX 5XX kartlarda TDP limitini kaldırmak

TDP LİMİTİ KALDIRILMASINDAN DOLAYI OLUŞABİLECEK SORUNLARDAN BEN SORUMLU DEĞİLİM. TDP LİMİTİ KALDIRMA İŞLEMİNİ GERÇEKTEN NE YAPTIĞINIZI BİLİYORSANIZ YAPIN. TDP LİMİTİ KALDIRMAK EKRAN KARTININ VRM'LERİNE VE MOSFETLERİNE AŞIRI FAZLA STRES BİNDİRİP KARTIN YANMASINA SEBEBİYET VEREBİLİR. BUNDAN BEN DEĞİL, SİZ SORUMLUSUNUZ.

Selamlar. Bugün RX 4XX ve 5XX (2048SP, ve diğer mutant kartlar dahil.) kartlarda nasıl TDP limitini kaldırabilirsiniz bundan bahsedeceğim. Toplam güç kullanımınız ekran kartındaki güç bağlantılarına (6pin, 8pin) bağlı olarak limitlenecektir. Yani, 8pin girişi olan bir kart en fazla 225W (75W X16 slotundan ve 150W 8pin'den) çekecek. TDP limiti kaldırmak ekstrem overclock yapanlar için bir nimet gibidir. Karta istediği kadar güç çekmesini söylüyorsunuz yani.

Gerekli olan programlar :

atiamdvbflash
Polaris BIOS Editor
aticlockpatcher
GPU-Z
1. Adım : vBIOS dosyanızı elde etmek.
GPU-Z programını açıyoruz ve açtıktan sonra "BIOS Version" kısmının yanındaki oka tıklayıp "Save to file..." seçeneğini seçiyoruz. Burada dosya adı ekran kartınızın mimarisine göre (Polaris, Ellesmere, Baffin gibi gibi.) isimli bir .ROM dosyası açığa çıkacak. Bunu masaüstü gibi rahat erişebileceğimiz bir yere atıyoruz.

.ROM dosyamızı kopyala yapıştır ile yedeğini alıyoruz. Eğer ileride bir sorun yaşarsak orjinal yazılımı elimizde kalsın, geri flashlayarak sorunu çözebilelim diye.

2. Adım : vBIOS dosyamızı modifiye ederek TDP limitini kaldırmak.

Asıl iş burada. Polaris BIOS Editor'ü açın ve ROM dosyanızı sol üstteki "OPEN BIOS" tuşu ile açın. Karşınıza buna benzer bir ekran gelecek :

Bu ekranda sol taraftaki POWERPLAY yazan kısımdan "Power Control Limit" yazan yeri %25 arttırıyoruz. Ardından "POWERTUNE" yazan yerden TDP (W) kısmına +50W ekliyoruz. "TDC (A)" yazan yere +10 Amper ekliyoruz. "Max Power Limit (W)" yazan yere +50 ekliyoruz. İlk başta değiştireceğiniz değeri seçip sonrasında "APPLY CHG" tuşuna basın.
Bunun sonucunda %175 x 145W olacak. Yani ekran kartına yaklaşık 300W limiti olduğunu söylüyoruz. (En azından şu anki vBIOS dosyası için bunu diyoruz. Sizin kartınızda da zaten fiziksel limitlere vuracak kart. Az önceki 225W limiti vardı ya? O işte.) Ancak bu kart fiziksel olarak 300W çekemez çünkü 8pin girişinden en fazla 150W, 16pin PCI-E portundan ise en fazla 75W çekebilir. Yani 225W limitli olacak.

TDP limiti kaldırdıktan sonra vBIOS dosyamız bu şekilde gözükecek.

Sol yukarıdaki "SAVE AS" kısmına tıklayıp istediğiniz bir ismi verdikten sonra amdvbflash ile vBIOS dosyanızı flashlayın.
3. AMDVBFLASH ile ekran kartınıza vBIOS dosyanızı flashlamak
Size verdiğim indirme linkindeki amdvbflash klasörünün içindeki "AMDVBFlashDriverInstaller.exe" dosyasını açıp "I" harfine basın. Arkasından "amdvbflashWin.exe"'yi çalıştırın. "Load image kısmına tıklayarak modifiye ettiğiniz vBIOS dosyasını ekleyin ve "Program" tuşuna basarak karta flashlayın. Yaklaşık 5 dakika sürecektir bu işlem. Herhangi bir hata oluşması durumunda cmd halinden -f parametresi ile flashlayın. Yanıtlarda yardımcı olabilirim.
Flashladıktan sonra Driver'ı tekrar açıp bu sefer "U" diyoruz ve driverı sistemden kaldırıyoruz.
4. aticlockpatcher ile driverları düzeltmek
AMD kartlar vBIOS modlamasından sonra driver hataları verebiliyor. Kod 43 hataları görmek gayet doğal. Bunu çözmek için vBIOS flashladıktan sonra bilgisayarınızı hemen yeniden başlatmayın. İlk başta aticlockpatcher ile driverlarınızı düzeltin sonrasında yeniden başlatın. Bunu yaptığınız takdirde driver sorunu da çekmezsiniz ve TDP limiti kaldırılmış bir vBIOS'a sahip olacaksınız.
Rehber buraya kadardı. Okuduğunuz için teşekkürler.

Gerekli programları buradan indirebilirsiniz : https://www.mediafire.com/file/an3oi3cader68zx/Technopat+TDP.rar/file

TDP limiti kaldırılmış bir RX 580 2048SP Örneği (kendi ekran görüntüm) :

Elinize sağlık rehber güzel olmuş bir de merak ettim ne kadar bir performans artışı oldu?

Elinize sağlık rehber güzel olmuş bir de merak ettim ne kadar bir performans artışı oldu?
Ekstrem overclock sonrası kendi kartımda yaklaşık %35 bir performans artışı yakaladım. Ancak kartın ömrü açısından süreli 225W şeklinde kullanmıyorum. Dünya rekorum var şu anda 3dmark steel nomad dx12'de 1035 puan ile.

Bu 2048SP kartlar zaten rx 470 diye geçiyor. Sonrasında bunlara gerekirse 4GB daha bellek ekleyip üstüne 2048SP vbios atıp satıyorlar. Ben bu 2048SP halinin üstüne bi %35 artış yakaladım. Normal RX 470'e göre %50 falan daha hızlı oldu eğer kartın en ilk hali ile kıyaslamak isterseniz.

Furmark v2'de yaklaşık 70 72 FPS alıyorum. Stok halde 50 alıyordum galiba.

Normalde RX 470'in çekirdek hızı 1186 MHz mi neydi. Şu anda yaptığım overclock ile 1440 MHz yakaladım. Bellek hızı 1650 olmalı RX 470'lerde. Şu anda 2150'de kullanıyorum. İleride çekirdek voltajını arttırmak için hex editor ile vbios rehberi de yapacağım.

Güzel rehber. Acaba siz bunu yapmadan önce termal pedleri vs değiştirip mi yaptınız yoksa bir önlem almadan mı kullandınız?

Güzel rehber. Acaba siz bunu yapmadan önce termal pedleri vs değiştirip mi yaptınız yoksa bir önlem almadan mı kullandınız?
Kartı Çin'den yeni aldığım için termal pedleri ve macunu yepyeniydi. Sıcaklıklar zaten 150W'da iken 50 küsür dereceyi geçmiyordu. Halyile kış aylarını bekledim hava -5 -10 civarı olduktan sonra bilgisayarı balkona taşıdım ve ekstrem overclock yapmaya başladım hava soğutması ile. Kart boşta 5 derece falan çalışıyordu

Bambaşka seviye

Bambaşka seviye

Bunu galiba bilgisayar odamın içinde iken yapmıştım. O yüzden sıcaklıklar biraz artmıştı. Kart 1460MHz civarlarında çöküyor direkt. İleride +100mV core voltage ekleyeceğim vBIOS modlama ile. Kendim denemeden rehberini yazmam.

Takipteyim hocam. Çin'den kart nasıl aldınız bu arada gümrükte kalmıyor mu?

Hocam RX470 değil, polaris 20 mimarisinin kullanıyor. 470ten çok 570e yakın bir performans veriyor gördüğüm kadarıyla. Sadece VBIOS ile bir üst serinin üst modelinin performansına yetişmesini bekleyemeyiz. Muhtemelen RX 580 2048sp modeli 2048 sp ile kısıtlandığı için bu kadar düşük bir performans veriyor.

Son düzenleme:
Takipteyim hocam. Çin'den kart nasıl aldınız bu arada gümrükte kalmıyor mu?
Vergi düzenlemesinden önce almıştım. Şu anda da satıcılar değer kısmına daha az giriyorlar ki gümrükten geçsin diye.
RX 590'ı geçiyorum Furmark v2 testinde. 4.4k puan yapmıştım yanlış hatırlamıyorsam. Ha bu ekstrem overclock ile mümkün.

RX 580 ile 2048SP arasında uçurum fark yok. %5 falan vardı galiba.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…