Cowmurderer

Megapat
Yer
Ege Bölgesi
Arkadaşlar, merhabalar. Burada problem değil de problemin çözümünü sunmak amacıyla konu açmak istedim. Uzun zamandır oynamadığım Witcher 3'ün son ek paketini de bu sıralar oynamak istedim. Ancak oyunda "Blood and Wine" ek paketinin ilk ana görevi olan "The Beast of Toussaint" 'da ara sahnede (cutscene) durduk yere crash (oyun kapanma hatası) alıp duruyordum.

Sahip olduğum sistem:

sistem.png

Son 2 saattir bulduğum tüm çözümleri denedim. Biri dışında hiçbiri işe yaramadı. Yarayan tek çözüm de çok absürd olduğundan paylaşmak istedim. AMD ekran kartına sahipseniz bu çözüm %100 işe yarıyor. Denediğim yolları sıralamak gerekirse:
  • Save dosyası içinde bulunan user.settings'i silmek
  • Save dosyası içinde bulunan user.settings içindeki "MovieFramerate" değerini 30'dan 60'a çekmek
  • Oyunu silip tekrar yüklemek
  • Cache temizlemek
  • Oyunun kısayolunu yönetici olarak çalıştırmak
  • Yeni bir save dosyası açıp görevi tekrar yapmak
  • Microsoft Visual C++ Redistributable (All Versions) kurmak veya yeniden onarmak
  • Bilgisayarın sıcaklık değerlerine bakmak vb.
  • Görüntü ayarlarından "Windowed", "Fullscreen", "Borderless Window" olarak değişim yapmak.
  • V-sync açıp kapatma
  • Oyunun FPS değerlerini 30-60-Unlimited olarak değiştirip oynamak
  • DDU ile temiz driver kurulumu yapmak
Bu çözümleri ve bunun gibi bir çok çözüm yollarını denedim ancak hiçbiri, hiçbir şekilde yardımcı olmadı. 1.24 patch'inden beri devam ettirdiğim kayıt dosyasını kullandığım için biraz üzülmüştüm ancak daha sonra Steam'de şöyle bir açılmış konuya denk geldim (Reddit'te açılmış başka bir konu yine aynı sistem kullanıcıları ve aynı oyunlar). Konu adı ekran kartı ile açıldığı için denk gelmek zor oldu. Her ne kadar bu çözüm bana çok saçma gelse de ilginç bir şekilde işe yaradı. Eğer AMD ekran kartlarından olan RX 5700 XT veya 5700 XT+ Nitro vs. gibi ekran kartlarına sahipseniz bu %100 problemi çözüyor. Yapmanız gereken tek şey oyun grafik ayarlarından "shadow quality (gölge kalitesi sanırım)" en düşük olarak ayarlamak. Bunu yaptıktan sonra ilginç bir şekilde probleminiz çözülüyor. Bu problem AMD'nin eski oyunlara karşı optimize etmemesinden mi kaynaklı bilmiyorum ama şu ana kadar okuduğum postlarda GTX kullanan kullanıcılarda böyle bir hatayı okumadım (ilk AMD GPU kart hata deneyimimdir bu arada). Eğer orada bir yerlerde benim gibi bu hatayı arayan bir arkadaş varsa umarım yardımcı olmuşumdur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Güzel uğraş kimileri için yararlı olabilir. Fakat AMD'nin o kart modeli için driver yayınlamasından başka yapılacak düzgün birşey yok gibi gözüküyor.

Bana bu kadar tuhaf gelmesi ve paylaşma isteme sebebim nasıl oluyor da 2019'da çıkarılan bir kartın önceki yıllarda çıkan bir oyuna bu kadar etki etmesi. Yani kullandığınız ekran kartı kat kat yüksek oyundan ama önceki yıllarda çıkmış bir oyuna optimize olamıyor. Siz de bunun çözümünü shadow quality düşürerek buluyorsunuz. Gülsem mi ağlasam mı bilemedim :D

Aynı sebepten kartı gönderdim. Batık sandık görevi var istisnasız kapanırdı ultra ayarlarda. Ne uğraşacam açması gereken bi oyunda ayar mı kısayım bide.

Aynı sebepten kartı gönderdim. Batık sandık görevi var istisnasız kapanırdı ultra ayarlarda. Ne uğraşacam açması gereken bi oyunda ayar mı kısayım bide.

Gerçekten değişik bir durum. AMD'nin bu kart serisini kullanan kullanıcılar hep bunu belirtmiş. Diğer arkadaşın dediği gibi driver çıkarmadıkları sürece kullanıcılar tarafından çözümü kolay kolay bulunamayacak bir problem. Denk gelmem tamamen tesadüf. Gölge kalitesi sadece orta ayar da yine diğer ayarlar ultrada.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı