RX 5700 XT ve R5 5600 sistemde bütün oyunlar kasıyor

Onur Türk

Centipat
Daha fazla  
RAM
16 gb 8x2 ddr4 3000 mhz
SSD veya HDD modeli
240 gb crucial bx sata ssd kioxia exceria nvme ssd
Ekran kartı
MSI Amd Radeon RX 5700 XT mech oc
Anakart
MSI B450m-A PRO MAX
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600
Oynadığım yeni eski oyunların hepsinde kasma sorunu yaşıyorum. (ETS 2 God of War Black Mesa Counter-Strike 2) GPU ve CPU sıcaklığım ortalama 85 derece oluyor oyunlarda.

Hocam HDD mi kullanıyorsunuz?

Oynadığım yeni eski oyunların hepsinde kasma sorunu yaşıyorum. (ETS 2 God of War Black Mesa Counter-Strike 2) GPU ve CPU sıcaklığım ortalama 85 derece oluyor oyunlarda.

Hocam eğer ekran kartınız 85leri görüyorsa normal olmayabilir macununuzu kontrol eder misiniz?

Artı -1 Eksi
Hem işlemci hem de ekran kartı fazla ısınmış. Onunla alakalı olabilir.

RX 5700 XT isimli GPU kendi dönemi ve rakiplerine göre biraz fazla ısınan bir modeldir. Sapphire Nitro+ kart kullanıcısı olarak kendimden biliyorum. Üstelik MSI Mech modeli de pek iyi bir soğutma bloğuna sahip değil. Sen ne zaman aldın bilmiyorum ama 5 yıla ulaşmış bir modeldir. Termal bakım gerekebilir. Kendin veya güvendiğin birisi GPU üzerindeki macunu yenilese iyi olur. Asgari olarak Arctic MX-6 tercih edilebilir. Asla MX-4 alma.

İşlemciye gelince, kutusundan çıkan soğutucu ile kullanıyorsan yaz aylarında bu değer normal. Kötü ama Wraith Stealth ancak bu kadar soğutabiliyor. Kule tipi soğutma almanı öneririm.

Ben de şu an hem görüntü hem de seste anlık takılma yaşıyorum. Epey seyrek de olsa karşılaşıyorum. Bu daha önceden Ryzen işlemci sahiplerinin TPM özelliği ile ilgili sorun yaşamasından kaynaklı bir sorunu hatırlattı. BIOS güncellemesi ile çözdüler ama şimdi neden kaynaklı bilmiyorum.

Formattan önce de vardı işlemci ile oynama yapmadım PSU kaynaklı olabilir mi Frisby 600W PSU kullanıyorum

Hem işlemci hem de ekran kartı fazla ısınmış. Onunla alakalı olabilir.

RX 5700 XT isimli GPU kendi dönemi ve rakiplerine göre biraz fazla ısınan bir modeldir. Sapphire Nitro+ kart kullanıcısı olarak kendimden biliyorum. Üstelik MSI Mech modeli de pek iyi bir soğutma bloğuna sahip değil. Sen ne zaman aldın bilmiyorum ama 5 yıla ulaşmış bir modeldir. Termal bakım gerekebilir. Kendin veya güvendiğin birisi GPU üzerindeki macunu yenilese iyi olur. Asgari olarak Arctic MX-6 tercih edilebilir. Asla MX-4 alma.

İşlemciye gelince, kutusundan çıkan soğutucu ile kullanıyorsan yaz aylarında bu değer normal. Kötü ama Wraith Stealth ancak bu kadar soğutabiliyor. Kule tipi soğutma almanı öneririm.

Ben de şu an hem görüntü hem de seste anlık takılma yaşıyorum. Epey seyrek de olsa karşılaşıyorum. Bu daha önceden Ryzen işlemci sahiplerinin TPM özelliği ile ilgili sorun yaşamasından kaynaklı bir sorunu hatırlattı. BIOS güncellemesi ile çözdüler ama şimdi neden kaynaklı bilmiyorum.

Sorun sence 5700 XT modelinde midir?

Formattan önce de vardı işlemci ile oynama yapmadım PSU kaynaklı olabilir mi Frisby 600W PSU kullanıyorum.

Ekran kartını alalı 1 sene oldu.

Emin değilim. Sorunun sebebi bu değilse bile o sıcaklık değerinin üzerine düşmen lazım. Kartın uzun ömürlü olması için termal bakım şart. Öte yandan PSU sorunlu olsa ani akım piklerinde kendisini kapatırdı diye düşünüyorum. Ancak düşük de olsa bir ihtimal var. Pek kaliteli bir marka değil. O konuya en son değinmeni tavsiye ederim.

Bu arada 2024 yılında çıkmış AMD GPU sürücülerinin çoğu eski kartlar için yoğun şikayetlere sebep oldu. İstersen 23.x.x sürümlü bir sürücüye de geçerek deneyebilirsin. Ben 23.11.1 ile ilk defa başıma bela olan WattMan sorununu çözdüm mesela.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı