RX 580 FurMark ve OCCT testlerinde siyah ekran ve Max RPM

DeVieuxs

Femtopat
Katılım
16 Mart 2024
Mesajlar
7
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Uzatmadan konuya girmek gerekirse olay şöyle gerçekleşti, arkadaşlarımın önerdiği bir bilgisayar tamircisine başvurdum çünkü bilgisayarımı satmayı planlıyordum ve yeni sahibine yenilenmiş bir PC hissiyatı ile ikinci elden satmayı planlıyordum, fakat işler beklendiği gibi gitmedi.

Bilgisayarı teslim aldım fakat dersler yüzünden hemen bakamadım. Boş bir hafta sonuma denk gelen günde bir maç League of Legends gireyim dedim. 3 dk sonra bilgisayarım siyah ekran verdi ve ekran kartımın fanları son hızda dönmeye başladı bekledim fakat PC kendine gelmedi, düğmesine basılı tutup kapatmak zorunda kaldım. Bu beni fazla endişelendirmemişti çünkü zamanında NFS: Heat oynarkende nadiren denk geldiğim bir hataydı. Fakat bilgisayarımı götürdüğüm 1 haftadan beri artık bu hata nedeni ile hiçbir oyunu oynayamaz hale geldim. Forumda gezindim durdum sorunuma bir çare aradım ve şu yöntemleri de denedim;
  • DDU ile driverı silip yeniden yükledim.
  • Fanları oyun oynamadan önce AMD'nin kendi driverından daha yüksek RPM'lere almayı denedim.
  • Undervolt yaptım.
  • Underclock yaptım.
Bunlardan hiçbiri derdime derman olmadı veya her seferinde bir şeyleri yanlış yaptım ama sanmıyorum, üzerine çok uğraştım ve ne yapmalıyım bilmiyorum. Bilgisayarım hem FurMark stress testinde hem de OCCT 3D ve Power testlerinde siyah ekran verip RPM'i köklüyor, açıkçası çok çaresiz kaldım neredeyse her şeyi denedim. Normalde Rainbow Six: Siege'i yüksek grafiklerde kaldıran bilgisayar mağazada 3 dk dolaştıktan sonra kapanır halde geldi.
Sizce ne yapmalıyım?

Sistemimin özellikleri:​

-AMD Ryzen 5 2600 işlemci 3.4 GHz.
-Sapphire Pulse Radeon RX 580 8gd5 (8 GB / 11265-05-20G)
-Corsair Vengeance LPX 16 GB (2x8) 3200 MHz.
-Corsair Vengeance 8 GB 3000MHz.
-Gigabyte B450 Aorus Elite V2 AMD B450 3600 MHz (OC) DDR4 soket AM4 ATX anakart.
-Seagate 1 TB hard disk.
-James Donkey 500/250 GB (?) SSD.
-Frisby FC-9310G USB 3.0 650W 80 Plus dahili PSU'lu ATX mid-Tower Gaming (oyuncu) kasa.

(İstenildiği taktirde herhangi bir test veya denetleme yapabilirim)
 
Son düzenleyen: Moderatör:
@kino @SadeceYiğit

Bilgisayarcı sistemine ne yaptığını söyledi mi sana?

Hocam bilgisayarcıya söylediğim şeyleri yaptı, ekran kartı macunu yenilenmesi, CPU macunu yenilenmesi ve üstünden basit bir temizlik yapmasını talep ettim ve geri teslim aldığımda da bunları gözlemledim sadece.
Ayrıca şu da dikkatimi çekti. Anakartımın üzerinde nereden geldiğini bilmediğim bir vida vardı, ihmarkarlik söz konusu olabilir mi?

Sorun ekran kartında gibi. Sıcaklıklar ne durumda?

Bende ekran kartında olduğunu düşündüm, sıcaklıklara maalesef sadece çok hafif oyunlarda test edebiliyorum. Idle masaüstünde hiçbir şey çalışmıyorken AMD driver ayarlarından sıfır RPM kapalı 30 civarında bir derece alıyorum, arkadaşım ile yeniden LoL'de 1V1 attım birkaç dakika sonra yeniden aynı hata ile karşılaştım, o sıradada sürekli sıcaklıkları kontrol ediyordum. Oyundan Alt+Tab attığımda yani AMD driverı öne aldığımda ilk 2 saniye 64°-65° ondan sonra 50° ye düşüyordu. PC'de yabancı yazılımın olduğunun göstergesi olabilir mi diye düşündüm o yüzden bunu da belirtiyim dedim.

FurMark stress testinde 45 dereceden başladığımda 66-67'ye geldiğimde PC yeniden aynı hatayı verdi.
 
Bu siyah ekran sonrası ekran kartı sürücüsü siliniyor mu?

Hocam hatırlarsanız "NFS: Heat oynarkende nadiren denk geldiğim bir hataydı." diye bir söz söylemiştim, bu hatayı bilgisayarcıya götürmeden önce aldığımda -o zamanlar çok nadir alıyordum- sizin de sorduğunuz gibi ekran kartı sürücüsü siliniyordu, çözünürlük küçülüyor ve yeniden corruptlanmış olan ekran kartı sürücümü setup ile onarmak durumunda kalıyordum. Ama şu anda hiçbir oyun oynayamıyorum ve bu hatayı aldığımda ekran kartı sürücüsü silinmiyor, sadece içinde yaptığım kendi özelleştirmelerim resetleniyor.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı