@176476 ,
@Odin the Son of Borr
Birkaç gün boyunca çeşitli oyunlarda test ettim. İlk yaptığım şey Radeon Software'i 19.11.3'e düşürmek oldu. Açıkçası genel kırılma sorunu aniden çözüldü. Bunun sebebinin AMD'nin Image Sharpening olduğunu düşünüyorum. Yeni sürümde Image Sharpening açıktı ve ne işe yaradığını merak ediyordum. Önceki sürüme geçince o seçeneğin aktif olmadığını ve genel kırılma sorunun çözüldüğünü fark ettim.
MSI Afterburner ekran kartını görmemekte ısrar ediyordu. DDU kullanarak ekran kartı sürücülerini tamamen kaldırdım ve önceki sürümü yükledim. İşe yaramadı. Son çare olarak Afterburner'ı, Windows'un kurulu olduğu yere yüklemem gerektiğini düşündüm. Muhtemelen Windows dosyalarından bir dosyaya erişmesi lazımdı ve depolama olarak kullandığım depolama aygıtına yüklüyordum. Tahminlerim doğru çıktı Windows'un yüklü olduğu SSD'me kurunca sorun çözüldü.
Test ettiğim oyunların arasında GTA V vardı. Bazı hava durumlarında oyunun ekranı sapıtıyordu. Buradaki gibi:
Eki Görüntüle 482408
AMD Freesync özelliğini kapatınca bu sorun düzeldi. En azından ben öyle tahmin ediyorum çünkü emin değilim, başka bir şey yüzünden düzelmiş olabilir.
Battlefield 1, Battlefield 3, Saints Row 3 ve Saints Row 4'ü sorunsuzca oynayabildim ama GTA V'te sorunlar yaşamaya devam ediyorum. Öncelikle KSO (FPS) düşüşü sorunum var. Bazen aniden düşüyor, çoğunlukla da haritayı açınca düşüyor.
Eki Görüntüle 482413
Eki Görüntüle 482418
Burada görüldüğü üzere EK kullanımı anlık %0'a düşüyor, KSO ise 12 seviyelerinde dolanıyor. KSO sürekli dalgalanıyor.
Bir diğer sorunsa dithering vb. :
Eki Görüntüle 482415
Eki Görüntüle 482416
Öyle zamanlar oluyor ki en yüksek ayarlarda mı oynuyorum yoksa düşük ayarlarda mı anlayamıyorum.
Bu bahsettiğim ani düşüler diğer oyunlarda da başıma geldi. Hatta Saints Row 3 oynarken bir anda 30 KSO'ya kitlendiği oldu. Ara sıra teklemeler yiyorum kısaca.
Freesync kapamadan önce KSO değerlerim bu şekildeydi:
Eki Görüntüle 482419
Eki Görüntüle 482420
Eki Görüntüle 482421
Eki Görüntüle 482422
Kaldı ki gölge kalitesi ve çim kalitesi ayarları en yüksekte dahi değil, üstüne MSAA seçeneği de kapalı. Bilerek düşürmüş olmama rağmen bu değerleri alıyorum. Bu sorun Freesync'i kapattığım zaman bir nebze düzeldi. Ama Freesync'i açmak istediğim zaman açamayacağım anlamına geliyor bu. Açmak isterim çünkü kapatınca kırılmalar yeniden oluşmaya başladı.
Oyun testlerine tekrardan devam edeceğim. Sonuçları elde ettikçe burada belirtirim.
Özet olarak çözümlerimi şu şekilde listeleyebilirim:
MSI Afterburner'ın ekran kartını görememesi & "There are no devices available" sorunu:
Çokça kırılma sorunu ve grafiksel hatalar:
- DDU kullanarak ekran kartı sürücülerini tamamen kaldırın.
- AMD sürücülerinin (Radeon Software) sürümünü düşürün.
- Bunun sebebi Image Sharpening teknolojisi olabilir. Bu seçeneği kapatın ve tekrar deneyin.
Bu yazdıklarım ileride benim gibi sorun yaşayacak arkadaşlara yardımcı olacaktır diye umuyorum.