Çözüldü RX 580 sistemde grafikte bozulmalar oluyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

TheJonTurk

Hectopat
Daha fazla  
Selam arkadaşlar. Kıt kanaat topladığımız bilgisayarlarımızın ne yazık ki çözülmeyen hatalar ile can sıkması üzücü bir durum. Umarım Technopat ailesi bana yol gösterici bir öneride bulunabilir. Herkese saygılar.

Kısaca hatadan bahsedip sizlere garanti servisi için hazırladığım dosyayı ekte paylaşacağım.

XFX RX 580 8 GB ekran kartı kullanıyorum neredeyse 1 yıldır. Aldıktan 3-4 ay sonra başlayan siyah ekran ve grafik hataları oyun zevkimi mahvetti diyebilirim. LoL gibi grafiksel olarak daha rahat olan oyunlar dışında neredeyse su an 5K üzeri fiyat biçilen bu kartla diğer oyunları oynamam mumkun bile değil, en fazla 30 dk oynuyorum.

15 gündür teknik serviste olan kartıma bugün dönüş yaptılar ve kartımı bütün performans testleri sokup saatlerce oyun oynadıklarını ama hiçbir hata ile karşılaşmadıklarını; hatanın anakart, RAM ya da işlemci kaynaklı olabileceğini söylediler. Benim sorum şu; sizce bu sorunu nasıl bulabilirim? Sorunun kaynağına nasıl ulaşabilirim? Nereden başlamalıyım testlere?

Sistem:
İşlemci: AMD Ryzen 5 2600 six-Core Processor.
RAM: 8x2 (16 GB)
Anakart: B450M S2H.
PSU: FSP AHBC serıes 600 Watt 80+
120 SSD + 1 TB HDD.

Not: Kartın çıktığı günden itibaren sallıyorum 20 sürüm yayımlandıysa 15 tanesini denedim ama sonuç alamadım.

Dosya Ekleri

• ekrankartı_garanti1-01.jpg
    128,7 KB · Görüntüleme: 67
  • ekrankartı_garanti1-02.jpg
    160,9 KB · Görüntüleme: 57
  • ekrankartı_garanti1-03.jpg
    139,2 KB · Görüntüleme: 64
  • ekrankartı_garanti1-04.jpg
    116,5 KB · Görüntüleme: 67
Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Tamamdır tekrar sağ ol, dediklerini detaylıca kontrol edeceğim. Ekranım AOC marka yeni bir ekran DP orijinal kablosu ile kullanıyorum. Ekranlık bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü bilgisayar kilitleniyor yani. Ya da oyun donuyor 2-3 dk siyah ekranda kalıp hata veriyor gibi.

Arkadaşlar tekrar Merhaba, problemimi çözdüm biraz kendi salaklığım biraz da mantıklı gelen detaylar olunca dönüp sıcaklık olayına hiç bakmamıştım. Sorun tam olarak sıcaklık değerleri evet daha doğrusu ben bu nesil kartların bu kadar düşük sıcaklık değerlerinde hata vereceğini de pek düşünmemiştim genelde hataları 82 derece civarı alıyordum. Kasaya yeni fanlar takarak sıcaklığı 55-65 arası sabitleyince problemim ortadan kalkmış oldu. Aynı problemi yaşayan arkadaşlar varsa denemelerini tavsiye ederim. Problem ÇÖZÜLMÜŞTÜR.
Merhabalar hocam. Elbette büyük bir heves ile alınan sistemlerde bu tarz sıkıntılar yaşanması cidden üzücü bir durum. Bende XFX RX 590 ekran kartı kullanıyorum ve sizi çok iyi anlıyorum zira bende bu tarz sıkıntıları özellikle siyah ekran ve WattMan hatalarından bıkmış durumdaydım. Çok şükür ben şimdilik bu sorunları çözdüm fakat garanti değil maalesef. Bilgisayarı her açtığımda inşallah hata vermez diyerek açıyorum.

Öncelikle oyun içerisinde sistem sıcaklık değerlerini kontrol ettiniz mi? Ayrıca Frekans Mhz ve güç limiti değerlerini değiştirmek ya da düşürmek ve buna ek olarak undervolt işlemleri belki çözüm olabilir. Bu tarz ayarlamaları farklı sürücülerde de deneyebilirsiniz. Eğer bu tarz yazılımsal çözüm önerilerinin neredeyse hepsini deneyip de çözüm bulamadıysanız sorunu donanımsal açıdan arayabilirsiniz. Fakat maalesef ki sorun tam olarak şundan kaynaklanıyor demek zordur. Donanımsal parçaları test eden programları kullanabilirsiniz. Örnek verecek olursam RAM için Memtest86, ekran kartı için FurMark, işlemci için AIDA64 olabilir.

Sıcaklık konusunda GPU tarafından bir sıkıntı yok. Önceliğim bir müddet işlemci sıcaklığını takip etmek akabinde Memtest86 ile ramlarımı test etmek olacak. PSU ve Anakart için elimden bir şey gelmiyor sanırım garantiye gondereceğim AIDA 64 denememiştim önerin için çok teşekkür ederim.

Aklıma AIDA 64 geldiği için yazmıştım fakat daha farklı programlarda var Prime 95 ve Cinebench gibi alternatifleri de kullanabilirsiniz. PSU için ise şimdi aklıma gelen OCCT programını kullanabilirsiniz. Kullandığınız monitör modeli nedir ve monitörü kullanırken dönüştürücü kullanıyor musunuz? Bende sistemi ilk aldığımda 7 senelik eski VGA girişli monitör kullanıyordum dönüştürücü ile. Oyun oynarken siyah ekran, ekran karıncalanması ve grafikte bozulmalar yaşıyordum. Monitörü değiştirince bu sorunlar düzelmişti fakat sonrasında ise uzun bir süre WattMan hatası ile uğraşmıştım.

Tamamdır tekrar sağ ol, dediklerini detaylıca kontrol edeceğim. Ekranım AOC marka yeni bir ekran DP orijinal kablosu ile kullanıyorum. Ekranlık bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum çünkü bilgisayar kilitleniyor yani. Ya da oyun donuyor 2-3 dk siyah ekranda kalıp hata veriyor gibi.

Arkadaşlar tekrar Merhaba, problemimi çözdüm biraz kendi salaklığım biraz da mantıklı gelen detaylar olunca dönüp sıcaklık olayına hiç bakmamıştım. Sorun tam olarak sıcaklık değerleri evet daha doğrusu ben bu nesil kartların bu kadar düşük sıcaklık değerlerinde hata vereceğini de pek düşünmemiştim genelde hataları 82 derece civarı alıyordum. Kasaya yeni fanlar takarak sıcaklığı 55-65 arası sabitleyince problemim ortadan kalkmış oldu. Aynı problemi yaşayan arkadaşlar varsa denemelerini tavsiye ederim. Problem ÇÖZÜLMÜŞTÜR.

Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…