RX 580 sistemde oyunlarda texture bozuluyor ve çökme oluyor

atayeett

Decapat
Katılım
12 Temmuz 2021
Mesajlar
25
Çözümler
1
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
RAM
İki adet Corsair Vengeance LPX 3000MHz DDR4 CL16 RAM
Ekran kartı
AMD Radeon RX 590 Nitro+ Special Edition
Anakart
Gigabyte B450M S2H
İşlemci
AMD Ryzen 5 2600 3.4 GHz
Arkadaşlar ben bu sorunu (ızdırabı) yaklaşık 3-4 yıldır PC'mde, uygulamalarda çok nadir olarak bu sorunla karşılaşmıştım ancak genel olarak oyunlarda özellikle yeni nesil oyunlarda karşılaşıyorum. Oyunlarda genellikle ilk önce texture bozulmaları oluyor, bazen ek olarak ses bozulmaları olabiliyor, ardından oyun donuyor ve oyun bir anda çöküyor. Oyun çöktüğü zaman genelde siyah ekranda kalıyor ve genellikle siyah ekrandayken arkada oyundaki sesleri duyabiliyorum. Bazen kalıcı olarak siyah ekran oluyor, yani PC'yi kurtaramıyorum ve PC'yi kapatıp açmak zorunda kalıyorum. Ben bu sorunu çözmek için internette karşıma çıkan, hatta bu forumda da araştırdığım, bu sorunu çözebilecek her şeyi, her metodu denedim; oyunun grafiklerini kısmak olsun, arka planda çalışan uygulamaları kapatıp açmak olsun, format atmak olsun, oyunların kurulu olduğu diski defrag yapmak olsun, HDD'yi garantiye yollayıp onarım yaptırmak olsun, kısacası aklıma gelebilecek her şeyi denedim. İçlerinden tek biri çoğu zaman işe yarıyor ancak bu yöntemin ben sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ve genelde oyunların performansını düşürüyor. Bu metodu da şöyle yapıyorum; AMD programından Performans ayarlama sekmesinden GPU'mu manuel olarak ayarlıyorum ve GPU'mun maks frekansını -%8'e getiriyorum. Dediğim gibi, elbette çoğu zaman işe yarıyor ancak PC'min potansiyel performansını düşürüyor bu yüzden de ben bu yöntemin sağlıklı olduğunu pek düşünmüyorum. Evet, internetteki her şeyi denemeye çalıştım ancak sizin belirteceğiniz önerilere, yöntemlere tamamen açığım, hepsini deneyeceğim.

yukarıda RAM'imin miktarını doğru belirtememişim, PC'de 2 adet 8 GB RAM bulunmakta. Ayrıca başlığı düzenleyen admin ekran kartını yanlış yazmış, RX 590 olacak.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar ben bu sorunu (ızdırabı) yaklaşık 1-2 yıldır PC'mde, uygulamalarda çok nadir olarak bu sorunla karşılaşmıştım ancak genel olarak oyunlarda özellikle yeni nesil oyunlarda karşılaşıyorum. Oyunlarda genellikle ilk önce texture bozulmaları oluyor, bazen ek olarak ses bozulmaları olabiliyor, ardından oyun donuyor ve oyun bir anda çöküyor. Oyun çöktüğü zaman genelde siyah ekranda kalıyor ve genellikle siyah ekrandayken arkada oyundaki sesleri duyabiliyorum. Bazen kalıcı olarak siyah ekran oluyor, yani PC'yi kurtaramıyorum ve PC'yi kapatıp açmak zorunda kalıyorum. Ben bu sorunu çözmek için internette karşıma çıkan, hatta bu forumda da araştırdığım, bu sorunu çözebilecek her şeyi, her metodu denedim; oyunun grafiklerini kısmak olsun, arka planda çalışan uygulamaları kapatıp açmak olsun, format atmak olsun, oyunların kurulu olduğu diski defrag yapmak olsun, HDD'yi garantiye yollayıp onarım yaptırmak olsun, kısacası aklıma gelebilecek her şeyi denedim. İçlerinden tek biri çoğu zaman işe yarıyor ancak bu yöntemin ben sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ve genelde oyunların performansını düşürüyor. Bu metodu da şöyle yapıyorum; AMD programından performans ayarlama sekmesinden GPU'mu manuel olarak ayarlıyorum ve GPU'mun maksimum frekansını -%8'e getiriyorum. Dediğim gibi, elbette çoğu zaman işe yarıyor ancak hem PC'min potansiyel performansını düşürüyor bu yüzden de ben bu yöntemin sağlıklı olduğunu pek düşünmüyorum. Evet, internetteki her şeyi denemeye çalıştım ancak sizin belirteceğiniz önerilere, yöntemlere tamamen açığım, hepsini deneyeceğim.

Yukarıda RAM'imin miktarını doğru belirtememişim, PC'de 2 adet 8 GB RAM bulunmakta.

Eski driveri yüklemeyi dene.
 
Arkadaşlar ben bu sorunu (ızdırabı) yaklaşık 1-2 yıldır PC'mde, uygulamalarda çok nadir olarak bu sorunla karşılaşmıştım ancak genel olarak oyunlarda özellikle yeni nesil oyunlarda karşılaşıyorum. Oyunlarda genellikle ilk önce texture bozulmaları oluyor, bazen ek olarak ses bozulmaları olabiliyor, ardından oyun donuyor ve oyun bir anda çöküyor. Oyun çöktüğü zaman genelde siyah ekranda kalıyor ve genellikle siyah ekrandayken arkada oyundaki sesleri duyabiliyorum. Bazen kalıcı olarak siyah ekran oluyor, yani PC'yi kurtaramıyorum ve PC'yi kapatıp açmak zorunda kalıyorum. Ben bu sorunu çözmek için internette karşıma çıkan, hatta bu forumda da araştırdığım, bu sorunu çözebilecek her şeyi, her metodu denedim; oyunun grafiklerini kısmak olsun, arka planda çalışan uygulamaları kapatıp açmak olsun, format atmak olsun, oyunların kurulu olduğu diski defrag yapmak olsun, HDD'yi garantiye yollayıp onarım yaptırmak olsun, kısacası aklıma gelebilecek her şeyi denedim. İçlerinden tek biri çoğu zaman işe yarıyor ancak bu yöntemin ben sağlıklı olduğunu düşünmüyorum ve genelde oyunların performansını düşürüyor. Bu metodu da şöyle yapıyorum; AMD programından Performans ayarlama sekmesinden GPU'mu manuel olarak ayarlıyorum ve GPU'mun maks frekansını -%8'e getiriyorum. Dediğim gibi, elbette çoğu zaman işe yarıyor ancak hem PC'min potansiyel performansını düşürüyor bu yüzden de ben bu yöntemin sağlıklı olduğunu pek düşünmüyorum. Evet, internetteki her şeyi denemeye çalıştım ancak sizin belirteceğiniz önerilere, yöntemlere tamamen açığım, hepsini deneyeceğim.

yukarıda RAM'imin miktarını doğru belirtememişim, PC'de 2 adet 8 GB RAM bulunmakta.
texture hatası dışında klasik wattman gibi duruyor ekran kartınız mining çıkması mı termal padlerini kontrol ettiniz mi VRAMlerde ısıya bağlı kısa vadede olmasada uzun vadede sorun olduğu zaman bu gibi sıkıntılar yaşanabilir
 
Eski driveri yüklemeyi dene.
Özellikle hangi sürüm GPU driver'ı yüklememi istiyorsunuz, onu da belirtirseniz.

texture hatası dışında klasik wattman gibi duruyor ekran kartınız mining çıkması mı termal padlerini kontrol ettiniz mi VRAMlerde ısıya bağlı kısa vadede olmasada uzun vadede sorun olduğu zaman bu gibi sıkıntılar yaşanabilir
Hayır, ekran kartım mining çıkması değil, yani öyle umuyorum, 2018 yılında PC'yi İtopya'dan hazır sistem olarak satın almıştım ancak ekran kartımın termal padlerini kontrol etmedim. Ekran kartında soğutma konusunda çok bir sıkıntı yaşamadım, zamanında sıcaklık değerlerine de baktım, yeni nesil oyunlarda en fazla 73-74 dereceyi görmüştüm diye hatırlıyorum.
 
Benim RX 550 ekran kartında da aynı sorun vardı 20.4.2 sürümünü yükledim kurdum düzeldi.
Güç kaynağı kaç W WattMan hatası güç kaynağına da bağlı olabiliyor. Son olarak işlemci ne?
 
Benim RX 550 ekran kartında da aynı sorun vardı 20.4.2 sürümünü yükledim kurdum düzeldi.
Güç kaynağı kaç W WattMan hatası güç kaynağına da bağlı olabiliyor. Son olarak işlemci ne?

Yani zamanında internette gördüğüm bazı belirtilen eski sürümleri yüklemiştim ancak işe yaramamıştı ama yine de denerim. Güç kaynağım Sharkoon 650W, işlemcim AMD Ryzen 5 2600 3.4 GHz.
 
Özellikle hangi sürüm GPU Driver'ı yüklememi istiyorsunuz, onu da belirtirseniz.

Hayır, ekran kartım mining çıkması değil, yani öyle umuyorum, 2018 yılında PC'yi İtopya'dan hazır sistem olarak satın almıştım ancak ekran kartımın termal padlerini kontrol etmedim. Ekran kartında soğutma konusunda çok bir sıkıntı yaşamadım, zamanında sıcaklık değerlerine de baktım, yeni nesil oyunlarda en fazla 73-74 dereceyi görmüştüm diye hatırlıyorum.

Sürücüyü en son sürüme güncellediyseniz ve hala sorununuz çözülmediyse FurMark testi ya da OCCT testi yapmanızı öneririm bu testler biraz da olsa risklidir onu size baştan söyleyeyim, bu testlerde başarısız olursa sisteminiz sağlıklı çalışıyorsa kartınızda yüksek ihtimalle donanımsal bir sorun var demektir ben genelde texture bozulmasını en iyi yazılımsal olarak değerlendiriyor en kötü VRAM'lerde bir sorun olduğunu düşünüyorum fakat kartı biraz ısıtın ve sorununuz düzelirse çipte bir sorun olduğunu varsayalım çünkü çip ısınınca altında ki lehimlerde yerine oturuyor ve sorun çözülüyor kart soğuyunca da lehimler tekrar dağılıyor bunada reballing işlemi gerekiyor tabii bunu usta bir teknik servise sormanız sizin için çok daha yararlı olacaktır ama her şeyi denediyseniz bütün sisteminiz sağlamsa maalesef tek sorun kartınızda bu iki sorun olabilir ya VRAM'ler ya da direkt GPU çipi.

Bu sorun neden oluşuyor diye soracakta olursanız ekran kartını aşırı ısıtıp kartı soğutmadan bir anda bilgisayarınızı kapatırsanız ve sürekli bu şekilde bilgisayarı kullanırsanız maalesef kartınızın lehimleri tabiri caizse patates olmuştur.


(not : bu bilgilerin hepsi varsayım)
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı