RX 590 75 Derecede Oyundan atma Sorunu

burakkaragol97

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Öncelikle sistemim şu şekildedir:

• ASUS TUF B450-PRO GAMING
  • Ryzen 5 2600
  • RX 590 Nitro+ SE 8 GB
  • Corsair 8 GB Vengeance DDR4 3000MHz
  • Zalman ZM700-GLX 80 Plus 700W Güç kaynağı

Sorunuma geçecek olursak, hangi oyunu oynarsam oynayayım GPU sıcaklığı 75 derece dolaylarına ulaştığında oyun aniden donuyor, ardından siyah erkan verip oyun tamamen kapanıyor. FurMark testini de yaptım ve orada da GPU sıcaklığı 75 dereceye ulaştığı zaman program dondu ve programı zor da olsa kapattım. FurMark tesinde ekran kartının 75 derecedeyken yaklaşık 170W güç tükettiğini gördüm. Sürücülerimi DDU ile silip tekrar yükledim, Radeon programı üzerinden ayarlarımı da yaptım ancak GPU sıcaklığı 75 dereceye ulaştığı zaman oyun aniden donup kapanıyor. İnternette bolca RX590 kullanıcısının bu sorundan muzdarip olduğunu gördüm. Acaba bu sorun tamamen ekran kartının donanımsal bir hatası mıdır? Yani ekran kartını servise göndermeli miyim? Bir de benim güç kaynağım oldukça eski, 8 yıllık. Radeon ayarlarından güç limitini -50'ye çektiğimde oyunlar ne kadar oynasam da kapanmıyor, ancak güç limiti -50'deyken ekran kartı asla 75 derecelere ulaşmıyor. Güç kaynağım eski olduğu için ekran kartına baskı altında yeteri kadar güç aktaramadığını düşündüm ancak internette çoğu RX590 sahibi insanın da bu sorundan muzdarip olduğunu gördüğümde size danışmak istedim. Yardımcı olursanız sevinirim.

Aynı sorunu ben de yaşıyordum aylar önce. Araştırdığıma göre ekran kartımın fazla ısınmasının nedeni kasa içindeki hava sirkülasyonun yetersiz olması nedeniyle işlemci sıcaklığının ekran kartını fazla ısındırmasıymış. Bir başka sorun daha yaşadım ekran kartım 3-4 ay önce oyun sırasında FPS droplarını saniyelik yaşıyordu. Yani FPS bir 100'e hemen 20'ye düşüyordu. Bu sorunu da neredeyse bir ay araştırdım, bilgisayarı sıfırlamak zorunda kaldım. Yani @Recep Baltaş 'ında dediği gibi bu ekran kartında belli yazılımsal bir problem var.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sapphire mağduru olmanız muhtemel. Tavsiye etmediğim bir marka. Servise gönderin, değişim yapabilirler. Alışıktırlar zaten 🤭

Sapphire markaya niye böyle ön yargılısınız anlamıyorum? Ben 4 tane ekran kartını da Sapphire aldım ve memnun kaldım hep. Bu ayrı bir şey, aslında demek istediğim her markada sorunlu model veya sorunlu ürün çıkabiliyor. Neden Sapphire markasına özel böyle bir ön yargınız var?

Sapphire mağduru olmanız muhtemel. Tavsiye etmediğim bir marka. Servise gönderin, değişim yapabilirler. Alışıktırlar zaten 🤭
Yardımınız için teşekkürler.
Yazılımsal olabilir. Güç limitini dediğiniz gibi yaptığınızda bir sorun çıkmıyorsa öyle kullanın.
Güç limitini -50 yaptığım zaman oyunlarda FPS düşüşü yaşıyorum.
Kasa nedir? Hava akışı iyi mi?
Aslında kasamın markasını bilmiyorum maalesef. Geniş bir kasa ve hava akışı iyi. Dediğim gibi GPU sıcaklığı 75 derecelere ulaştığında CPU sıcaklığı 55 derece civarlarında oluyor.
Aynı sorunu ben de yaşıyordum aylar önce.Araştırdığıma göre ekran kartımın fazla ısınmasının nedeni kasa içindeki hava sirkülasyonun yetersiz olması nedeniyle işlemci sıcaklığının ekran kartını fazla ısındırmasıymış.Bir başka sorun daha yaşadım ekran kartım 3-4 ay önce oyun sırasında FPS Droplarını SANİYELİK yaşıyordu.Yani FPS Bir 100'e hemen 20'ye düşüyordu.Bu sorunu da neredeyse bir ay araştırdım,bilgisayarı sıfırlamak zorunda kaldım.Yani @Recep Baltaş 'ında dediği gibi bu ekran kartında belli yazılımsal bir problem var.
İşlemcimin 60 dereceden fazla sıcaklıklara ulaştığını hiç gözlemlemedim. Dediğiniz gibi ani FPS Dropları bende de oluyor.

Güç kaynağı kesinlikle kalitesiz ama ekran kartının 75 derece bu sorunu yaşatması iki uçlu problem yaşıyor olma ihtimalinizi doğuruyor ekran kartı fanlarını %100 devirde çalıştırıp kasa açık mümkünse serin bir ortamda deneyin yani 75 derece olmadığı takdirde kapanmıyor mu diye bir bakın kapanmıyorsa ekran kartı video kaydı ile garantiye gönderilmeli ilk olarak.

Tier D • Recommended only for very cheap, iGPU systems

Zalman |
GLX - GS - GT - GV - GVM <=700W - LE - LE II - LX

Bu arada sorun donanımsal görünüyor yazılımsal değil.

Yardımınız için teşekkür ederim. Konudaki denilenleri yaptım ancak bir işe yaramadı. Sadece fan hızını arttırıp GPU sıcaklığının 75 dereceye yükseltmeyecek çözümler işe yarıyor.
Güç kaynağı kesinlikle kalitesiz ama ekran kartının 75 derece bu sorunu yaşatması iki uçlu problem yaşıyor olma ihtimalinizi doğuruyor ekran kartı fanlarını %100 devirde çalıştırıp kasa açık mümkünse serin bir ortamda deneyin yani 75 derece olmadığı takdirde kapanmıyor mu diye bir bakın kapanmıyorsa ekran kartı video kaydı ile garantiye gönderilmeli ilk olarak.

Tier D • Recommended only for very cheap, iGPU systems

Zalman |
GLX - GS - GT - GV - GVM <=700W - LE - LE II - LX

Bu arada sorun donanımsal görünüyor yazılımsal değil.
Yardımınız için teşekkürler. Fallout 4 gibi oyunlarda MSI Afterburner ile fan hızını yüzde 65 e çektiğim zaman GPU sıcaklığı 70 derecenin çok üstüne çıkmıyor ve dolayısıyla oyun kapanmıyor. Sadece GPU sıcaklığı 75 dereceye çıktığında oyunlar kapanıyor.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı