RX 6500 XT ekran kartı devre dışı kalıyor

FreakBrain

Yoctopat
Daha fazla  
Selam, bilgisayarı kullanırken ekran siyah oluyor ve kasa çalışır halde kalıyor ancak restart attıgım zaman tekrardan bilgisayarı normal şekilde kullanabiliyorum(bazen restarttan sonra halen siyah oluyor 2. restart atışımda açılıyor PC). Fakat bu siyahlık sinyalin monitöre tamamen gitmemesi değil. Ekran siyah ama hafif parlak oluyor (TV'de kanal değiştirdiğiniz zamanki gibi.). Yani ekrana bir görüntü/sinyal geliyor fakat görüntü siyah oluyor. Daha sonra restarttan sonra PC'yi açınca Aygıt Yöneticisi'ni açtıgımda AMD Radeon RX 6500 XT olan ekran kartım görüntü bağdaştırıcıları kısmanda 'devre dışı' kalmış olarak gözüküyor ve üzerine sağ tıklayıp özelliklerinde aygıt durumuna baktıgımda sürücülerin tam yüklenmediğini ve sorunlu çalıştığını belirten bir açıklama yer alıyor ( kod 22 ve bazen de kod 31 hataları olarak geçiyor açıklamada). Sonra sürücüyü geri yüklemeye çalıştığımda 5-6 farklı sürümü denedim (son sürüm-optionalsürüm-recommended sürüm dahil). Ekran kartını kurduğum zaman döngü tekrarlanıyor. Restart atmam ve aygıtın devre dışı kalmasıyla bunun yanında AMD bana Windows bildirimleri kısmında(sağ alt köşe) bir uyarı* veriyor. Bazen bu süreçler 1-2 gün olmuyor veya 15 dk de oluyor veya açılırken oluyor. Bir keresinde format atarken olmuştu. Fark ettiğim bazı detaylar ise yine bildirim kısmında belli birkaç aygıtın** başarıyla yüklendiğiyle alakalı. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.
* AMD crash Defender ekran sürücünüzle ilgili bir sorun tespit etti. Bir sistem çökmesini veya takılmasını önlemek için ekran kartı sürücüsü artık azaltılmış işlevsellikle güvenli modda çalışıyor. Grafik donanımı hızlandırmanızı geri yüklemek için sistemi yeniden başlatın.
**Pci bus ve PCI ekspress (köndüktürü mü kofaktörü mü kontrolü mü?.. Tam olarak yakalayamadım bunu.)
Sistem: intel-core-i3-12100f
16gb-ram
480gb-m2-ssd-
AMD Radeon RX 6500 XT
500W psu

Son düzenleme:
Aynı ekran kartını kullanıyorum ve ilk aldığımda bende de böyle oluyordu fakat sürücümü değiştirdiğimde sorun çözüldü.

Aynı ekran kartını kullanıyorum ve ilk aldığımda bende de böyle oluyordu fakat sürücümü değiştirdiğimde sorun çözüldü.
sürücüden kastınız yeni bir ekran kartı mı farklı sürümü mü ? şuan hangi sürümü kullanıyorsunuz ? Ne zamandır o sürümdesiniz acaba ? sorun donanımsal mı yazılımsal mı ne düşünüyorsunuz ? Benim etkileşime geçtiğim satıcı teknisyeni bunun olmaması gerektiğini, ürünün sıfır olduğunu söylemişti. hatta ben bu sorunu anlatırken benimle alay edercesine bir tavır bile takındı.

Son düzenleme:
Şuan RX 6500 XT 22.11.1 sürümü var yeni sürümü çıkmış 22.11.2 indirip deneyebilirsiniz.

Sistemi 11 Eylülde aldım ve ilk aylarda oldukça problem yaratmıştı bu sorun ve bende kartın WHQL sürümünü indirdim ondan sonra çözülmüştü.Daha sonralardan en güncel sürüme geçtim yani 22.11.1 hala bir sorunla karşılaşmadım.

AMD Ekran kartlarındaki klasik yazılım sorunları diğer kartlarda da bu ya da buna benzer sorunlar var (RX 580 ya da 570 buna örnek).

Şuan 22.8.2 sürümünü yükledim ama WHQL değil sanırım, bir süre bu sürümde deneyeceğim sorunun donanımsal olmadığını ve sizde çözüme kavuştuğunu söylüyorsunuz. Eğer bu sürümde sorun devam ederse sizin önerinizi deneyeceğim. Benimde ilk aldığımdan beri bu sorun var 2 defa satıcı teknik servisine yollama rağmen çözüm elde edemedim. Servis tüm testler güzel kartta sorun yok vb. diyorlar. Yazılımsal ise umarım bir çözüme kavuşurum.

Dostum WHQL değiştirince sorun çözüldü mü? Aynı sorunu ben de yaşıyorum. Hala çözemedim servise gönderdim aynı şekilde hiçbir sorunu yok dediler bana da. Siz ne yaptınız?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu sorun 2 aydır falan bende de başladı. Daha önceden bilgisayarın takılı olduğu prize bir şey takınca da olduğunu deneyimlemiştim. Benim tahminim yazılımsal değil. Sorun tam olarak şöyle gerçekleşiyor ekran kartına herhangi bir şekilde güç fazlası veya elektrikte dalgalanma bilgisayarın olduğu fişe başka bir şey takma gibi olaylarda net şekilde gerçekleşiyor. Bende bazen bu şekilde olurken bir de şu şekilde oluyor PSU'nun bir noktası var tam oralara hafif bir darbe vurduğumda direkt olarak ekran kartı devre dışı kalıyor yaptığım testlerde aynı PSU'yu kasa dışına çıkardığımda aynı hareketi yaptığımda ekran kartı devre dışı kalmıyor. Yani muhtemelen PSU kasaya temas ettiği için bir statik elektrik oluşturuyor bizimde AMD kronik sorunumuz başlıyor diye düşünüyorum.

Hocam aynı sorun bende de var kasaya yavaşca vurduğumda ekran siyah oluyor yeniden başlatınca düzeliyor.Geçen gün prizden çıkardığım hoparlörü tekrar taktığımda gitmişti aynı şekilde.

Hocam aynı sorun bende de var masaya yavaşca vurduğumda ekran siyah oluyor yeniden başlatınca düzeliyor. Geçen gün prizden çıkardığım hoparlörü tekrar taktığımda gitmişti aynı şekilde.

Hocam aynı sorun bende de var kasaya yavaşca vurduğumda ekran siyah oluyor yeniden başlatınca düzeliyor Geçen gün prizden çıkardığım hoparlörü tekrar taktığımda gitmişti aynı şekilde

Birebir aynı sorunu yaşıyor gibiyiz parçalarımın bozuk olduğunu düşünmüyorum RAM BIOS sıfırlama gibi statik elektrik boşaltma gibi her şeyi denedim hatta işlemcimde temassızlık mı var diye tekrar temizleyip taktım Driver sürücülerini güncelde kurdum eski stabil sürümleride denedim maalesef henüz çözümünü bulamadım Topraklamadan kaynaklı olabileceğini düşünüyorum ekran kartını eski monitörlerle kullanıyorum bundan dolayı dönüştürücüler var Hatta bir monitörü çöpe attım bu olay yüzünden Benim düşüncem yine de statik elektrikle alakalı olduğu yönünde Kesin diyebileceğim şey kasanın takılı olduğu prize sürekli açıp kapatılacak veya fişten çekilecek şeyler olmaması yönünde Eğer sorunu çözersem buraya bildireceğim Elimde 3 parça dönüştürücü var hepsini denedim Kesin net diyebileceğim bir şey AMD ekran kartları dalgalanmalardan aşırı etkileniyor ve hızlıca korumaya geçiyor Bence durum bu. Son olarak yük birikimi yapabileceği için bilgisayar kapandığında usb ye giden güçlerinde kapanmasını deneyeceğim bakalım noluyor.

Bende ucuz dandik hdmi dönüştürücü kullanıyorum ve monitörde eski.
Ama artık çok da sorun etmiyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…