RX 6600 sistem uyumlu mu?

Teşekkür ederim fikriniz için dediğim gibi haklısınızdır belki kendi fikrimi belirtmek istedim fakat attığınız kaynaklar olsun PSU ile ilgili verdiğiniz bilgiler olsun bilgisayarlardan pek anlamadığım için bir şey diyemiyorum ama kasa işine geleceksek olay sadece hazır sistemi yükseltmek değil zaten yaklaşık 1 ay sonra sistem alabilirim o zamanada hazır sistem kalır mı kalmazmı bilmiyorum attığınız PSU modellerinden de hiçbir şey anlamadım açıkçası fiyatları hariç (kusura bakmayın bunun için) fakat ben 600W üstü bir PSU istiyorum sisteme belki 400W bile yetiyordur ama bol olsun iyi olsun elbet bütçeyide çok aşmasın bütçem bilgisayara (monitörsüz) 19500 TL sağ olun zaman ayırdığınız için.

Üstelik en ucuz kasayı seçip alsam onda da kasanın kendi PSU'su var yani ya başka PSU alıp kasanın kendi PSU suyla uğraşıcağım (bilmiyorum hazır kasada ki PSU çıkarılıyorsa) ki eğer çıksa bile satmak zorundayım bütçeyi uyguna getirmek için fakat öyle satma işi ile falan da uğraşmak istemiyorum benim sorum bu MSI kasayı alırsam beni niye üzer PSU'suna ne olabilir çok mu kötü bir PSU'ya sahip belli bir cevabı var mıdır cevaplarsanız sevinirim.

Son düzenleme:
@Cem Arı bir ay sonra tekrar durum değerlendirmesi yapmak daha sağlıklı olacaktır, tahminen o vatandaki sistem 1 ay kalmaz. O gider üç aşağı beş yukarı benzeri gelir.

Sizin alacağınız MSI kasa da a600dn güç kaynağı var (kaynak az aşağı kaydırınca). He derseniz belki vatan sadece a600dn ile gönderiyordur fiyatı açısından a-dn modeli daha ucuz olduğundan ve msı'ın a-bn (daha iyi olan) modelinin de 600w türü bulunmadığında tahminen hepsi a600dn modeli ile gönderiyor.

Bir ürün seçerken markaya değil model bazında, bağımsız kurumlarca yapılan incelemelere dayanarak değerlendirme yapmalısınız. İyi bir markanın vasat bir ürünü, olayımızdaki MSI'ın a-dn modeli gibi, olabiliyor. A600DN'nin günahı nedir diye sorarsanız; MSI MAG 600DN 600W PSU alınır mı? burada ayrıntılı bahsetmişler. Bu arkadaşlar ayrıca iyiden kötüye zamanında en popüler modelleri şu şekil sıralamışlardı (NZXT C = XPG Pylon) > (MSI a-bn = pk) > Hyper H3 ve vasat modelleri de MSI a-dn, Deepcool pf serisi olarak belirtmişlerdi.

Sizin özelinizde şu an gskill ram ile vatandaki sistem 17.850 + msi a550bn model psu yani 1.700 lira = 19.550 liraya denk geliyor yani sizin a600dn model psu ile toplayacağınız fiyata.

Alacağınız ekran kartının maksimum çekeceği güç (TDP) 132W ve kullandığınız işlemcinin PPT (yani tüm anakart ve işlemcinin çekeceği maksimum güç 88w iken aio (yani bizde sıvı soğutucu olarak bilinen ama açılımı all-in-one yani rezervuarı, pompası ve sıvısı bir bütün halinde olan ve İngilizcedeki "custom/water cooler"den farklı olan) aio ve diğer ıvır zıvırlar da 10w kadar çekiyorken (soğutucularda tdp/watt diye ararsanız çok yüksek rakamlar görebilirsiniz. Bunlar o cihazın kullandığı güç değil x kadar güç kullanan işlemciyi soğutabilir demek. Yani size özünde 300w bile yeterli iken a550bn hayli hayli yeterli. Zaten onu almayıp yöneldiğiniz alternatifinin verimliliği düşük yani çok ayrıntısını bilmeyerek zaten ondan da 600w alamıyorsunuzdur.

İşlemci veya özellikle ekran kartı değiştirmeyecekseniz (işlemci değiştirdiğiniz modele bağlı yeterli olur ki zaten gerçekçi senaryoda bi anda en güçlü işlemciye geçmeyeceksinizdir tahminen) a550bn yeterli olacaktır. Daha çok alanı olsun rahat rahat çalışsın diyorsanız az önce söylediğim gibi zaten çok alanı var. Ancak illa da isterseniz hem watt değeri daha yüksek hem de genel kalitesi daha yüksek c750'ye yönelebilirsiniz.

Vatan + a550bn'de bütçe için ürünü satmakla uğraşmak zorunda değilsiniz, çıkartın kenara koyun, benim yaptığım gibi. Güç kaynağı değiştirmek herhâlde kasada değiştirilebilecek en zor parçadır ama yine de YouTube videosu izleyerek yapabilirsiniz.

Neticede 1 ay sonra tekrar bakmak lazım ama tahminen yine aynı senaryo olur ve bu bütçe aralığında tüm parçaları toplamaktansa hazır sistem + yükseltme aynıya denk gelir ve daha kaliteli olur.

Bölgenizde akımda dalgalanmalar oluyorsa mesela lambanızın parlılıklığı arada yükselip alçalıyorsa ayrıca bir de akım korumalı bir priz alırsınız. Eğer sık sık elektrik kesilen bir yerde yaşıyor veya konutunuz topraklaması iyi yapılmamışsa daha masraflı olan UPS almak zorunda kalabilrisiniz.

Bu da o model ekran kartının firmanın kendisi tarafından genel tüm sistem düşünülerek söylenen min güç kaynağı ihtiyacı: 450w

Son düzenleme:

Cevabınız için tekrar teşekkürler fakat ne bir PSU bırakasım var kenarda ne bu kasayı almak bunun yerine.
-MSI MAG Forge M100a akrilik yan panel 3 ARGB fan bilgisayar kasası (1525 TL)

-Yanlış bulmadıysam dediğiniz PSU.
MSI MAG A550bn 550W 80+ Bronze güç kaynağı. (1700 TL)

Bu ikisini alıp birleştirsem hazır kasayla falan hiç uğraşmasam ( normalde 19300TL verecektim bunlarla 19500 oluyor) iş görür mü?
Zaten diğer kasada görünüş olarak pek hoşuma gitmedi cevaplarsaniz teşekkürler.

(Konudan ayrı bu iki parca uyumlu mudur birbiri ile birleşirler mi problem yaratırlar mi?)

@Cem Arı akıl akıldan üstündür bu yöntemi düşünmemiştim. Evet böyle yapabilirsiniz herhangi bir uyumluluk sorunu yok. Güç kaynağı ile kasa uyumsuzluk yaratabilecek herhâlde tek alan boyuttur. Kasanın tanımında güç kaynağında atx formdakileri desteklediği (https://www.msi.com/PC-Case/MAG-FORGE-M100A/Specification) yazmış. Güç kaynağı da atx formda olduğu için bir sorun yok. Bu kasa boyut olarak biraz küçük haberiniz olsun. Düşündüğünüz anakartı da micro atx formatında olduğu için alabilirsiniz ama eğer başka bir anakart almak isterseniz atx formatında olmamasına dikkat edin.

Tekrar teşekkür ediyorum bu saatte zaman ayırıp cevap verdiğiniz için kasanın küçük olacağını biliyorum zaten dediğim gibi çok iyi düzeyde oyun oynamayacağım ortalama bir bilgisayar olsun her şeyi yapabilsin hemen hemen benim icin yeter mATX ATX boyutuyla ilgili bilgileri az çok biliyorum size de çok teşekkür ediyorum tekrar hatırlattığınız için iyi sosyaller dilerim… herkese iyi günler

Herkese tekrar merhaba sistemi değişme kararı aldım AMD kart almayacağım ve 21000 TL bandında sistem toplamayı düşünüyorum düşündüğüm sistemin özellikleri;
-BitFenix Nova Mesh SE ARGB beyaz kasa.

-Gigabyte A520mk V2 anakart.

-Ryzen 5 5500 + fan kutusuz işlemci.

-ASUS 8 GB 128bit beyaz Dual RTX3060.

-XPG 2x8 Gammix D10 DDR4 3200MHz CL16 beyaz RAM-

-Kioxia Exceria 500GB SSD.

-FSP Hyper Pro H3-550 550W 80+ Bronze PSU.

Sizce böyle bir sistem toplasam (21500TL) ne gibi problemler yaşayabilirim ekran kartımın 8 GB olduğunu biliyorum fakat ne bütçeyi arttırıp 4060 alabilirim ne de AMD kartlara yönelebilirim sizce sistemden aldığım ürünlerden tam verim alabilir miyim, anakartım destekler mi, kasada ne gibi problemler yaşayabilirim, PSU yeterli mi sonuç olarak neler söylersiniz?

(Aynı fiyat bandında farklı ürünler, hazır sistemler önerebilirsiniz fakat ben bulamadim)

Herkese tekrar merhaba sistemi değişme kararı aldım AMD kart almayacağım ve 21000 TL bandında sistem toplamayı düşünüyorum düşündüğüm sistemin özellikleri;
-BitFenix Nova Mesh SE ARGB beyaz kasa.

Sizce böyle bir sistem toplasam (21500TL) ne gibi problemler yaşayabilirim ekran kartımın 8 GB olduğunu biliyorum fakat ne bütçeyi arttırıp 4060 alabilirim ne de AMD kartlara yönelebilirim sizce sistemden aldığım ürünlerden tam verim alabilir miyim, anakartım destekler mi, kasada ne gibi problemler yaşayabilirim, PSU yeterli mi sonuç olarak neler söylersiniz?

(Aynı fiyat bandında farklı ürünler, hazır sistemler önerebilirsiniz fakat ben bulamadim)

@Aslan Mert

Son düzenleme:
@Cem Arı AMD R5 5500 - RTX 4060 8G OC - A520M-A PRO - 500GB SSD - 16GB RAM fiyatı, teknik özellikleri, modelleri, en ucuz fiyatlarla Vatan Bilgisayar'da

Eğer depolamaya ihtiyacınız olacağını düşünüyorsanız, ki günümüzde 3-4 modern oyunla 500gb dolduğunu göz önünde bulundurarak, kioxia'nın 1tb modeli ile özelleştirerek bu sistemi alabilirsiniz. Hala bütçeniz kaldıysa işlemciye overclock yapmanızı sağlayacağı için anakart da b serisi ile değiştirilebilir ancak sunulan bu iki b serisinden hangisi seçilmeli, farkları nelerdir ayrıntılı bilmiyorum.

Benim şu anki laptopum 500GB SSD + 500GB SATA SSD var Samsung'un onu takmayı düşünüyorum zaten benim sormak istediğim.

Bu parçalar uyumlu mudur herhangi bir sorunla karşılaşır mıyım parçalardan tam verim alır mıyım kronik sorunu olan var mı söylersen sevinirim teşekkürler.

(Attığınız sistemi gördüm fakat kasa fikrim MSI iiçin değil BitFenix Nova Mesh beyaz kasa almayı düşünüyorum yanına da "FSP Hyper Pro H3-550 550W 80+ Bronze PSU" almayı düşünüyorum MSI kasadan vazgeçtim.)

@Cem Arı
Kasanın görünüşü için 4060'lı hazır sistemdense 3060'lı toplama sisteme yönelmenizi tavsiye etmem. Eğer tek sebep bu ise ve mesela toplamadaki parçaları zamana yayarak alma zorunluluğunuz gibi bir durum yoksa hazır sisteme yönelmeniz daha iyi olacaktır.

Laptopta 500GB M.2, 500GB SATA SSD mi var? Hem sizin attığınız anakart hem de benim attığım sistemdeki anakart giriş seviyesi olduğu için sadece 1 tane M.2 SSD girişi var. İkinci giriş için PCI-e X1 yoluna dönüştürücü takılabilir ancak o da ekran kartı boyutu izin verirse, mesela ben de sırf bu yüzden X1 yuvam boş. Ekran kartı büyük olduğu için hiçbir şey takamıyorum.

Sizin attığınız anakarttaki gibi X1 yuvası ekran kartının X16 yuvasının üstünde konumlandığı durumlarda bu sorun yok.

Benim attığım sistemdeki anakarta bu sorun var, X1 yuvasını kullanmak, ekran kartının boyutu büyükse, mümkün olmayabilir.

Her ne kadar attığım hazır sistemi tavsiye etsem de eğer toplayacaksanız da 1700 küsur liraya FSP'nin bu modelini değil, PK550D veya MSI A550bn model bir PSU alın. (bu ve altındaki konuşmalardan anlayacağınız üzere bahsettiğim modeller FSP'nin o modelinden daha kaliteliymiş)

Bunların dışında anakartı ne kadar alıyorsunuz? İmkânınız varsa OC imkânı için B450 serisi bir anakart modeli mesela genelde uygun ve ülkemizde popüler olmasa bile yurt dışında popüler olan ASRock'ın modellerine eğer başka bildiğiniz markanın daha ucuza B450 serisi anakartı yoksa bakabilirsiniz.

Attığınız parçalarda toplam fiyatı dışında bir sorun yok. Dediğim gibi PSU bahsettiğim modellerden alırsınız. Fiyatına bağlı RAM'lerde de çok daha pahalı değilseler G.Skill'in RAM'lerini alamanızı tavsiye ederim ki bunun gerekçesini, videoyun "Batu Bozkan" adlı kişinin videosunu da önceki konuşmalarda paylaşmıştım.

Aslında RAM'i seçmemin sebebi beyaz olması beyaz bileşenler ağırlıklı bir sistem toplamaya çalışıyorum ekran kartıda aynı şekilde hazır sistemlere yönelebilirim bu arada anakart bütçem 2700-2600 civarı aynı zamanda laptopta hem 500GB M.2 hem de 500GB SATA SSD var onu takmayı düşünüyordum fakat hazır sistemde alabilirim, elbet F/P açısından gayet iyi ise çok da önemli değil ne renk olduğu.

Bu arada attığınız sistemde RAM yükseltmesi yaptım onun dışında yükseltmeler bütçemi zorlar bana ne önerirsiniz bu hazır sistemle alakalı (vatandaki 4060 sistem) beni üzecek ne yaşatır anakartı ile ilgili pek bilgim yok PSU falan beni 1 sene götürse yeter, muhtemelen seneye yükseltirim. Sistemi montajlı bir şekilde aldıktan sonra yapmam gereken tek şey ekran kartının kablosunu monitöre bağlamak ardından diğer kabloları prize bağlayıp Windows kurmak değil mi? (BIOS'tan falan hiç anlamıyorum girmem gerekiyor mu yoksa hazır sistemde BIOS güncel mi geliyor?)

Son düzenleme:
@Cem Arı

alttaki uzun yazının özeti: Ekran kartını siz takacaksınız, onun güç kablosu hemen orada açıkta duruyordur onu da bağlarsınız. Windows'u siz kuracaksınız, BIOS güncellemesini siz yapacaksınız. Tavsiyem de aşağıda linkini verdiğim GameGaraj'daki 5600-4060'lı sistem. İmkânınız olunca da güç kaynağını o günkü bütçeniz ile yeni konu açarak aldığınız tavsiye doğrultusunda değiştirişiniz.

Tavsiyem 3060'lı toplama sistemden ise 4060'lı hazır sistem almanız ancak biraz daha bakınırken 5600 işlemcili 4060 ekran kartlı 20.500 liraya şu sistemi buldum;

Anakart b serisi, markasını daha önceleri duymuş incelemelerde görmüştüm. Bu model de giriş seviyesi özelliklere sahip bir model gibi duruyor ki bu fiyat aralığında normal. Sorunlu olduğunu duymadım.

RAM ve SSD "twinmos" diye bir marka şahsen daha önce duymadım. Şahsen ben RAM'ı sadece adını daha önceden duyduğum ve sadece 100 lira fiyat farkı var diye XPG seçerdim. SSD değiştirmeye kalkınca çok fazla + masraf çıktığı için ellemezdim. Tüm bunlardan öte bu fiyata 5600 işlemci ve 4060 olduğundan dolayı aslında gözü kapalı tercih edilmeli.

Bu kasadaki güç kaynağını da daha önce duymadım. Ancak bölgenizde sık sık elektrik kesintileri yaşanmıyorsa, akımda dalgalanmalar olmuyor yani mesela lambanızın parlaklığı bazen azalıp bazen kısılmalar çok yaşanmıyorsa, her ne kadar özünde çok da bir artı güvenlik sağlamıyor (akım korumalı prizler sadece giriş yüksek gerilim koruması (surge) sağlar. Kaynak.) Ve yukarıda bahsettiğim sorunlar varsa onlara karşı yetersiz kalacak dahi olsa bir tane akım korumalı priz (mesela tunçmatiğin bir ürünün alabilirsiniz, ben de onu kullanıyorum [maalesef ben de bu konularda fazla bilgili değilim. Bu incelemeden sonra almıştım]) akım korumalı priz satın alınıp daha PSU daha kaliteli bir modelle değiştirilene kadar idare edilebilir.

Merak etmeyin genel anlamda (kabloları yanlış bağlayıp kısa devre yaptırmazsanız) ve yukarıda bahsettiğim kötü şartlar yoksa ve dairenizde de topraklama varsa genel anlamda kalitesiz PSU'lar forumda da çokça söylendiği gibi patlamaz. Kalitesiz PSU genel anlamda verimliliği düşer günün sonunda da kendisi bozulur. (Kaynak). Anlayacağınız kaliteli bir PSU geçene kadar akım korumalı prizle beraber sizi bir süre idare eder.

GameGaraj adlı satıcıdan da daha önce hiç alışveriş yapmadım ancak hem hazır sistemleri hem de ayrıca satılan donanım ürünlerini bu siteden alan veya tavsiye eden çok kişi gördüm.

Ben sistemimi Vatan Bilgisayar'dan almıştım diğer markalar da çok büyük olasılık ekran kartı hariç tüm parçalarının montajı yapılmış gönderir. Ekran kartı ayrıca kendi kutusunda gönderilir. Siz ekran kartını kutusundan çıkartıp kasanın içine kendiniz montajı yapmalısınız. Bu kolay bir işlemdir. Bu video size yardımcı olacaktır.

Ayrıca eğer kasayı bir yere kargolayacaksanız, kasa uzun yol yapacaksa o zaman da sizin gene ekran kartını kasadan çıkartmanız gerekir çünkü anakarta taktığımız kısım, ekran kartının ağırlığı ile beraber, yoldaki sallanmalardan dolayı kırılır. Zaten sırf bu yüzden hazır sistem dahi alsanız size montajı yapılmadan veriliyor.

Hem Vatan'daki hem de bu GameGaraj'daki sistem herhangi bir işletim sistemi olmadan geliyor. O yüzden sisteme Windows'u siz kurmalısınız. Herhangi bir işletim sistemi olmadığından açar açmaz karşınıza BIOS ekranı çıkacaktır. Sistemi aldıktan sonra en az 1GB alana sahip ve içi boş olan bir flashbellek (çünkü Windows kurmak için gerekli uygulamaları flashbelleğe atınca içindekileri siliyor yani fotoğraf müzik varsa bir şey kısa süreliğine başka bir yere atın) ve internete bağlanan bir cihaz, ki sizin neyse ki laptopunuz var, gerekli. Windows kurulum işlemlerini buradan bakarak yapabilirsiniz.

BIOS'u da çok büyük olasılık güncel şekilde gelmiyordur. Gönderen firma da genelde güncellemeden gönderiyor. Onun için de bu videodan yararlanabilirsiniz.

Sistemi ilk aldıktan sonra prizi fişi taktıktan sonra kasanın arka kısmında, güç kaynağının "anahtar" tuşuna basıp elektrik geçer hale almayı, HDMI veya display kablonuzu anakarta değil, ekran kartındaki çıkışa takmayı unutmayın. Anakarta takarsanız ekrana görüntü gelmez. Yukarıdaki BIOS güncellemeyi anlatan videoda zaten bahsediyor ama ben de değinmiş olayım. BIOS'u açmışken RAM'lere de OC yapmayı unutmayın. Videoda nasıl yapıldığı anlatıyor. En son olarak da monitörünüz tahminen 60FPS hali ile size gelir onu da OC ile monitörünüz ne veriyorsa Max ona çekmeyi unutmayın. Windows kurulum videosunda Windows'un deneme sürümü kuruluyor. Tam sürüm için internette lisans bla bla diye bir sürü site var, en ucuz Windows 10 kim satıyorsa onu alabilirsiniz. Ben de ondan kullanıyorum. Bunlar orijinal lisanslardır, korsan veya virüs değil. Bakın siber güvenlik uzmanı kişi burada anlatıyor. Windows 10 ucuzsa onu alın, hala geçerli mi bilmiyorum ama Windows 10 ücretsiz bir şekilde W11 yükseltilebiliyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…