RX 6700 XT sisteme yükseltme önerisi

zorogluerdal

Kilopat
Arkadaşlar, şimdi ben HP Victus S0036NT'ye sahibim. Bilgisayarım çok iyi, çok memnunum. Alalı 2 sene oldu, en ufak bir problem bile çıkarmadı fakat kuzenim eski kasasını bana verdi ve şu an iki bilgisayarım oldu. Ben de düşündüm ki kendi laptopumu satıp bu bilgisayarı yükseltip daha iyi bir bilgisayara sahip olsam daha mantıklı olur diye düşündüm.
Kasanın özellikleri RX 6700 XT, 32 GB DDR4 RAM, i5 12400F, MSI Pro B760M anakart ve 240 mm DeepCool sıvı soğutma. Gigabyte'ın güzel de bir kasası var.
Şimdi düşündüm ki ben ekran kartını ve kendi laptopumu satsam, toplam laptop kaça gider, ekran kartı kaça gider? Toplam 35 gibi bir fiyata satabilirsem direkt olarak kasaya bir RTX 5070 çeksem mantıklı olur mu, fikirlerinizi merak ediyorum. Laptopun garantisi daha yeni bitti ve performans açısından çok iyi seviyede. Hiçbir sıkıntısı yok, zaten çok memnundum ama yükseltme amaçlı satıyorum. Ekran kartının da garantisi yok, 3-4 senelik, o da gayet iyi çalışıyor, 75-80 derece arasında.

Hem ddr4 sistem hem i5 12400f, 5070 dengesiz kaçar. Bütçeyi yayarak yükseltme yapsanız daha çok iş görebilir.

İşlemci anakart destekliyorsa işlemciyi i7 14700, hiç olmadı 14400f, psu yetiyorsa ekran kartı da 5070 yapılırsa çok iyi olur. Ama bu ikisinin fiystı sıfır bir bilgisayar parası yapar haberin olsun. İ5 12. Nesil ile ise 5070 kullanmak bana biraz fazla geldi.

Yapılabilecek en mantıklı yükseltme belirttiğin gibi 5070 almak olacaktır. 1080p'de zaman zaman dar boğaza neden olabilir fakat görmezden gelinebilecek düzeyde olacaktır. Şu anda diğer bileşenlerine para ayırmak ayırdığın paraya değecek bir fps artışı sağlamayacaktır.

GPU yükseltseniz bile işlemci kısmında çok sıkıntı çekersiniz. Bence ilk RAM işlemci anakart değiştirin, 6700XT kötü bir kart değil işlemci kısmını çözünce elinizde kalacaklari uyguna satın sonrasında ekran kartı bakın derim. Güç kaynağı 650W Gold veya daha iyisi ise hiç değiştirmeye gerek yok. Işlemci olarak da herhangi bir AM5 diyebiliriz, ayırmak istediğiniz bütçenize bağlı.

GPU yükseltseniz bile işlemci kısmında çok sıkıntı çekersiniz. Bence ilk RAM işlemci anakart değiştirin, 6700XT kötü bir kart değil işlemci kısmını çözünce elinizde kalacaklari uyguna satın sonrasında ekran kartı bakın derim. Güç kaynağı 650w Gold veya daha iyisi ise hiç değiştirmeye gerek yok. Işlemci olarak da herhangi bir am5 diyebiliriz, ayırmak istediğiniz bütçenize bağlı.

İşlemci kısmında büyük bir sıkıntı yok, 12400F kötü bir işlemci değil.

RAM değiştirmek için DDR5 en kötü RAM'ler 12 bin TL'den başlıyor, işlemci ve anakart derken min. 20K ayırmak gerek. Bunun sağlayacağı FPS en fazla %10-15 olacaktır. 20 Bin lira verip %10-15 fps almak pek mantıklı gelmedi bana.

Güç kaynağının GOLD sertifikası olması tamamen verimlilikle alakalı olup kalitesi ile hiç alakası yoktur. Burada bakmamız gerekenler iç komponentler ve 12V rayından kaç watt güç verebileceğidir. 6700XT ile 5070 arasında da öyle çok fazla da watt farkı yok.

En iyi tercih GPU değişikliği olacaktır, GPU yükseltmediğiniz durumlarda DDR5 ve AM5 yükseltmesi çok mantıksız olacaktır.

İşlemci kısmında büyük bir sıkıntı yok, 12400F kötü bir işlemci değil.

RAM değiştirmek için DDR5 en kötü RAM'ler 12 bin TL'den başlıyor, işlemci ve anakart derken min. 20K ayırmak gerek. Bunun sağlayacağı FPS en fazla %10-15 olacaktır. 20 Bin lira verip %10-15 fps almak pek mantıklı gelmedi bana.

Güç kaynağının GOLD sertifikası olması tamamen verimlilikle alakalı olup kalitesi ile hiç alakası yoktur. Burada bakmamız gerekenler iç komponentler ve 12V rayından kaç watt güç verebileceğidir. 6700XT ile 5070 arasında da öyle çok fazla da watt farkı yok.

En iyi tercih GPU değişikliği olacaktır, GPU yükseltmediğiniz durumlarda DDR5 ve AM5 yükseltmesi çok mantıksız olacaktır.
Ram fiyatları konusunda haklısınız sırf onun için bile değmez gibi, onun dışında gpu tarafında 5070 gibi 12gb VRAM olan ekran kartı yerine 16gb VRAM olan kartlara geçilmesi daha mantıklı olur. Gold sertifikası verimli olduğu için öneriyorum öteki türlü psutierlist üzerinden alınacak veya sahip olunan güç kaynağına bakılabilir. 9070xt veya 5070ti gibi kartlar 650w kaliteli bir güç kaynağı ile kullanılabiliyor.

Ram fiyatları konusunda haklısınız sırf onun için bile değmez gibi, onun dışında gpu tarafında 5070 gibi 12gb VRAM olan ekran kartı yerine 16gb VRAM olan kartlara geçilmesi daha mantıklı olur.
Evet o konu tartışılabilir, 5070 kötü bi kart değil fakat rakipleri çok daha avantajlı. 9070 veya 9070XT tercih edilmesi çok daha mantıklı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı