RX 6900 XT PCI-e 3.0 hızında çalışıyor

Maschera

Megapat
Yer
İstanbul
Merhaba. MSI B550 Tomahawk anakartı üzerinde 5800x3D vb. Gen4 temelli bir sisteme sahibim. Ekran kartı olarak Sapphire RX 6900 XT Toxic modelini kullanmaktayım. Yaşadığım soruna gelecek olursak ekran kartını "EZDIY-FAB PCI-e 4.0 16X Yüksek Hızlı Riser Kablo" ile dikey bir şekilde yerleştirdim. BIOS üzerinden de PCI-e yolunu Gen4 olarak seçtim. Bu noktaya kadar herhangi bir sorun ya da hata yaşamadım lakin dün Valorant'a girdiğimde FPS sabit olarak (sabitlemesem dahi) sadece 144'dü fakat görsel akıcılığın olmadığını çok bariz bir şekilde anlayabiliyordum. Soruna anlam verememek ile beraber GPU-Z üzerinden kontrol ettiğimde ise şöyle ilginç bir tablo ile karşılaştım.

1668155382204.png

Ekran kartının 4.0 desteklediğini belirtiyor fakat 3.0 ile çalışıyormuş.

Bu nasıl mümkün olabilir? Ve bu hatayı nasıl giderebilirim?

Bilgilendirme: Sistem yeni toplandı. BIOS güncel. Güncel ve lisanslı Windows 11 Pro kullanılıyor. Tüm sürücüler güncel haliyle yüklü.

Bu sorun ekran kartınla alakasız olabilir benim de geçen Valorant monitörün Hz ine sabitlenmişti normalde 500 600 FPS aldığım oyun ayarlarında bir değişiklik yapmışım yanlışlıkla sonradan düzelttim istersen bir bak ayarlara.

Sorun işlemcinizde diyeceğim ama PCI-e 4.0 destekliyor, muhtemelen bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz.

Son düzenleyen: Moderatör:
Riser olmadan da denediniz mi?

Galiba ekran kartı boştayken 3.0a düşürüyor otomatik olarak, yanlış biliyor da olabilirim.
Bu konudan emin değilim lakin araştıracağım.
Bu sorun ekran kartınla alakasız olabilir benim de geçen Valorant monitörün Hz ine sabitlenmişti normalde 500 600 FPS aldığım oyun ayarlarında bir değişiklik yapmışım yanlışlıkla sonradan düzelttim istersen bir bak ayarlara.
AMD Software üzerinden sabitlenen FPS sorununu çözdüm lakin akıcılık konusunda bir sorun mevcut gibi. Anlam veremedim. Kart halen 3.0'da çalışıyormuş gibi gözüküyor.
Sorun işlemcinizde diyeceğim ama PCI-e 4.0 destekliyor, Muhtemelen birşeyleri yanlış yapıyorsunuz.
Yanlış yapabileceğim bir durum yok diye düşünüyorum süreç çok basit. Kablo doğru bir şekilde ilgili yuvaya takıldı. Ekran kartı üstüne düzgünce takıldı. Montajlandı. Bios'dan Gen4 seçildi. Başka bir adım mevcut mu?
Riser olmadan da denediniz mi?
Maalesef denemedim o şekilde bir sorun olacağını sanmıyorum.

Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Çözüm noktasında bir gelişme olursa mutlaka güncelleyeceğim.

Bence Riser olmadan da deneyin.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı