RX 7900 GRE neden hiç satmıyor?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

294749

Hectopat
Bu yaz çevremde sistem toplayan çok fazla tanıdığım oldu, nedense hepsi 4060-4060 Ti tarzı giriş seviyesi kartlara yönelmişler ve sanki çok güçlü kartlarmış gibi bahsediyorlar, 4060 Ti şu an diğer kartlar yanında acayip sönük bir kart. Resmen 4070 Super ile denk olan 7900 GRE neden hiç konuşulmuyor, 2 aydır 20000TL'ye satılmakta. 15000TL'lik 4060 Ti'lar yerine bazı parçalardan kısıp kolaylıkla alınabilir, 4070 Super zaten fiyatı düşünüldüğünde 3090'ı bile sollayan akıl almaz bir kartken onunla denk ve daha ucuz olan 7900 GRE Fiyat/Performans düşünüldüğünde verdiğiniz paraya en çok değecek kart oluyor. Tek eksisi AMD driverları ve DLSS'in olmaması sanırım.

Sebebi teknolojinin çok az olması. Mesela NVIDIA sadece bir oyun kartı değil, aynı şekilde render gibi konularda AMD´yi fena şekilde geride bırakıyor. Ayrıca NVIDIA´da DLSS ve FG mevcut, evet AMD tarafında FSR3 ve FG var ancak bunlar neredeyse hiç yaygın değil, hatta NVIDIA´nın bayağı gerisinde kalıyor. En son AMD. AFMF2´yi çıkarttı ancak çoğu kişi RX 7600XT gibi kartlardan sonra bu teknolojinin işe yaradığını söylüyor, bazıları ise hiç işe yaramadığını söylüyor. Kısaca insanlarda "AMD alsam acaba elimde kalır mı, teknolojiler düzgün çalışır mı?" Şeklinde bir düşünce yapısı oluşuyor, bu da AMD´yi geri plana atıyor.

Ülkemizde donanımdan anlayan kişi sayısı az olduğu için. "RTX ekran kartı, vay bee." algısı maalesef çok yaygın. Öyle çizim, işleme performansıyla alakalı olduğunu da çok düşünmüyorum. Kaç kişi bu ülkede çizim ve işleme performansına bakarak kart alıyordur ki? Ekran kartı alan 10 kişiden 9'u oyun için alıyor.

Daha bugün 7900 GRE'li bir hazr sistem alacaktım. Fakat kartım bir türlü taksit yapmadı İncehesap da. Ben de gidip aynı paraya AM5 4070 Super dizdim. Demek istediğim keşke marka fanboyculugu olmasa da herkes olumlu olumsuz konuşsa keşke şu çöp bu çöp demek yerine. Bana kalırsa hem AMD hem NVIDIA ikisi de çok iyi kartlar üretiyor. Sadece yayın ve render yapan biri bana göre bir tık daha NVIDIA almalı.

Bu yaz çevremde sistem toplayan çok fazla tanıdığım oldu, nedense hepsi 4060-4060 Ti tarzı giriş seviyesi kartlara yönelmişler ve sanki çok güçlü kartlarmış gibi bahsediyorlar, 4060 Ti şu an diğer kartlar yanında acayip sönük bir kart. Resmen 4070 Super ile denk olan 7900 GRE neden hiç konuşulmuyor, 2 aydır 20000TL'ye satılmakta. 15000TL'lik 4060 Ti'lar yerine bazı parçalardan kısıp kolaylıkla alınabilir, 4070 Super zaten fiyatı düşünüldüğünde 3090'ı bile sollayan akıl almaz bir kartken onunla denk ve daha ucuz olan 7900 GRE Fiyat/Performans düşünüldüğünde verdiğiniz paraya en çok değecek kart oluyor. Tek eksisi AMD driverları ve DLSS'in olmaması sanırım.

O kişiler karttan çok markaya bakıyor, çünkü AMD'yi hala yıllar önceki RX 400-500 serisindeki gibi sorunlu sananlar var. Aslında, "7900 GRE satmıyor" da değil aslında, GRE'yi alan kişi genellikle daha bilgili, araştırıp alıyor. Yani "oo bak, yeni bilgisayarımda RTX 4060 var" diyecek kafasındaki insanlar değiller genel olarak. Bilgisayar toplarken gerçekten araştırıp bilgili şekilde alan kişi sayısı çok daha az, ancak daha sesli olan bir azınlık. 4060-4060 Ti gibi kartlar ise daha çok popüler hazır sistemlerde yer alıyor ve daha bilgisiz kesim, direkt "RTX" ismini görüp alıyor 7900GRE gibi kartlardan haberdar değilken.

TR'de satmama sebepleri:

Hala AMD diyince " Aman abi wattman. " diyen bir güruh var.
Bu güruh kulaktan dolma bilgilerle milleti Nvidia'ya yönlendiriyor.

2. elde değersiz olması, 3060TI parasına RX6800 satılan bir pazarımız var.

Nvidia'nın " Üstün yenilik, teknoloji vaov uçuyoruz. " hızına AMD'nin ayak uyduramaması.

RTX 4090'nın AMD tarafında rakibi olmamasına rağmen 7900XTX ile kıyas yapmaları.
Haliye Nvidia daha güçlü algısı oluşması.

Şahsen bomboş bir özellik olan ve çoğunlukla açılmayan RT baz alınarak model seçilmesi.
RT açınca AMD kartların patates olması.

Kartın AMD olmamasını da geçtim, Zotac 3070 varken aynı paraya MSI Z TRIO RTX 3060 alıp övünen gördüm.
Bu adama " Neden aynı paraya daha güçlü AMD almadın? " demek ne kadar mantıklı?

TR'de satmama sebepleri:

Hala AMD deyince " aman abi WattMan. " diyen bir güruh var.
Bu güruh kulaktan dolma bilgilerle milleti NVIDIA'ya yönlendiriyor.

2. elde değersiz olması, 3060 Ti parasına RX6800 satılan bir pazarımız var.

NVIDIA'nın " üstün yenilik, teknoloji vaov uçuyoruz. " hızına AMD'nin ayak uyduramaması.

RTX 4090'nın AMD tarafında rakibi olmamasına rağmen 7900XTX ile kıyas yapmaları.
Haliye NVIDIA daha güçlü algısı oluşması.

Şahsen bomboş bir özellik olan ve çoğunlukla açılmayan RT baz alınarak model seçilmesi.
RT açınca AMD kartların patates olması.

Kartın AMD olmamasını da geçtim, Zotac 3070 varken aynı paraya MSI Z Trio RTX 3060 alıp övünen gördüm.
Bu adama " neden aynı paraya daha güçlü AMD almadın? " demek ne kadar mantıklı?

Hocam sadece TR değil her yerde böyle Steam de marka çoğunluğuna bakın herhalde sadece Türk oyuncular yok Steam de. Tüm dataya baktığınızda devasa fark var.

NVIDIA zamanında bayağı önceden beri hep oyunlara ve oyun yapımcılarına oynadı oyunların peşinde durdu yeni özellikleri entegre etti ettirdi. (gerek teknoloji demoları vs) misal Metro: Last Light tam bir NVIDIA demo oyunu gibiydi. Bunlara çok yatırım yaptılar. AMD markası ve destekleyen oyun sayısı bir avuçtu o dönemlerde. Adamlar her gün bir şey çıkardı RTX dedi ama RTX'i öyle yapıp bırakmadı adam oyunlara bildiği yapın dedi yani. Cp 2077 de bildiğin adamlarla çalıştı. Yani iş biraz da paraya bakıyor. NVIDIA agresif bu konularda. AMD ise daha naif gidiyor. RTX'e hala cevap verememesi bence AMD'nin ayıbı. Yani size veya oyun dünyasının %50'si önemsemese de önemseyen bir zengin kesim var adam açıyor 2K 4K da RTX ile keyif yapıyor.

Ek örnek mesela NVIDIA physics. Adam ilk çıktığında oyunlarda böyle şeyleri eklettiriyordu fear oyunu vardı duvarlardan taşlar parçalanıyordu filan.
Hairworks mesela Tomb Raider saçları vs yani düşününce o kadar çok şey var ki adamlar hep böyle şeylere bir şekilde yapıp entegre ettiriyorlar.

Gerçi yeni stratejisi AMD'nin iyi olacak en azından artık en üst seviye ile mücadele etmeyecekmiş. Yani 5090 rakibi olmayacak. Giriş ve orta seviye demişler. Bari orada ele alsın en iyisini yapar. Bekleyip göreceğiz. Ama 6000 serisinde çok WattMan hataları vardı ilk günlerde forumlarda çok sorunlar yaşayanlar oldu.

Bizde millet zaten zor bela PC alıyor. Özellikle düşük gelirli ve orta kesim. Adam istiyor ki alayım sıkıntı yaşamayayım. Kimse oturup fix ile uğraşmak beklemek istemiyor. İşte adını bir kere böyle şeye bulaştırınca bu durum alıp başını bugünlere kadar geliyor. Hani bir laf vardır. Adın çıkmış 8'e inmez 7'ye. Öyle bir şey.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı