RX 9060 XT vs RTX 5060 Ti

Gördüğüm kadarıyla 5060 Ti bazı oyunlarda üstünlük sağlamış ama yakın kartlar hangisi daha ucuzsa onu alabilirsin.

9060 XT 16 GB alın.
İki kartın da 16 GB versiyonları arasında 4-5 bin TL’lik fark var. Fiyat farkına değeceğini sanmam. Zaten bu sebepten dolayı ben de 9060 XT aldım ve ufak tefek sürücü sorunları dışında memnun bir şekilde kullanıyorum.

Ben de RX 9060 XT performansını araştırıyorum. Sanırım bellek bant genişliğinin düşük olması dışında göze batan önemli bir sorunu yok.

Mesela YouTube'da RX 7800 XT ile karşılaştırma videosunu izledim. Oyunların FPS değerlerinin yanısıra detaylara yakından bakınca 9060 biraz sınıfta kalıyor. Detaylar bulanık olsun önemli değil derseniz 9060 her türlü alınır. Eklediğim görsele yakından bakarsanız adamın eldiveninde ve ağaç gölgesinde bahsettiğim farkları kolaylıkla görebilirsiniz. (bu konularda uzman değilim)

Dosya Ekleri

• Screen Shot 2025-10-29 at 15.35.07.jpg
    Screen Shot 2025-10-29 at 15.35.07.jpg
    265,6 KB · Görüntüleme: 10
Ben de RX 9060 XT performansını araştırıyorum. Sanırım bellek bant genişliğinin düşük olması dışında göze batan önemli bir sorunu yok.

Mesela YouTube'da RX 7800 XT ile karşılaştırma videosunu izledim. Oyunların FPS değerlerinin yanısıra detaylara yakından bakınca 9060 biraz sınıfta kalıyor. Detaylar bulanık olsun önemli değil derseniz 9060 her türlü alınır. Eklediğim görsele yakından bakarsanız adamın eldiveninde ve ağaç gölgesinde bahsettiğim farkları kolaylıkla görebilirsiniz. (bu konularda uzman değilim)
Evet, bu fotoğrafta gerçekten de dediğiniz gibi bir keskinlik kaybı ve bulanıklık belli oluyor. Ancak bu durum doğrudan ekran kartıyla ilgili değildir. Grafik kalitesini belirleyen şey ekran kartı değil, oyunun çözünürlüğü ve ayarlarıdır.
Yani, bir oyunu aynı çözünürlükte ve aynı grafik ayarlarında iki farklı kartla oynarsanız, FPS farkı dışında pek bir fark hissetmezsiniz. Örnek vermek gerekirse, RX 570 ekran kartı ile RTX 5090 kartını aynı oyunda, aynı çözünürlükte ve aynı grafik ayarlarında, hiçbir yapay zekâ geliştirmesi (FSR, DLSS gibi) kullanmadan oynarsanız değişen şey sadece FPS olur.

Ayrıca bu testler farklı zamanlarda ve farklı koşullarda yapıldığı, ayrıca YouTube’a yüklendiği için kartlar arasında kesin olarak “görüntü bulanıklaşması” ya da “keskinlik artışı” gibi farklar gözlemleyemeyiz.

Bant genişliği konusuna gelirsek, bu genelde aşırı önemli değildir. Yoğun grafik yükü veya 4K oyun oynamak gibi karta ağır yükler bindirmeyecekseniz fark gözükmeyecektir.

Sonuç olarak, o görüntü bulanıklaşması büyük ihtimalle videonun sıkıştırılmasıyla ilgilidir. Ekran kartları arasında grafik kalitesinde fark oluşmaz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı