RX 9070 XT ekarn kartı sorunlu mu?

Sleipnir

Hectopat
Daha fazla  
5070 Ti muadili olan bu kartı alasım geliyor ama güvenemiyorum. Çok fazla negatif haber okudum. O kadar para verip sorun çekmek istemiyorum. Az daha veririm NVIDIA alırım diye düşünsemde bu kadar uygun olunca ne yapacağımı bilemedim. Korkuyorum

Bu makale korkuttu. @yusuf7878 hocam ne dusunuyorsunuz?

Sana hayatında özetini veriyorum. Benim kişisel düşüncemdir. Bir denilenin tam tersi ve iç sesine güvenerek iş yap, ama bu değil körü körüne al demek değil bir zamanlar AMD ekran kartında sorun yaşayanlar kötüledi ve adı çıktı sonuç Apple ve Samsung gibi düşünebilirsiniz. Birisi marka diğeri kendini kalitesini satıyor.

Hayır, sorunlu değil. AMD'nin adı çıktı. AMD 6000 serisinden sonra toparlamaya başladı ve 9000 serisinde hiçbir sorun kalmadı. Sorun yaşayanlarda her kartta başımıza gelecek sorunlar. Bu sorunların aynısı NVIDIA tarafında daha fazla var mesela. Kimse bunu konuşmuyor. Bunu globale bakarak anlayabilirsiniz. AMD bir hata yapsa Reddit platformunda sonuna kadar gömerler ama nedense NVIDIA daha çok gömülüyor bu yıl.

2 yıl 6750 XT, 6 ay 6800 XT ve 2 haftadır 9060 XT ekran kartı kullanıyorum. Arada 4070 ve 5070Ti ekran kartlarını kullandım. 6750 XT kullanırken sadece 2 sürümde sorun yaşamıştım. 6800 XT ve 2 haftalık 9060 XT kartlarında 1 kere bile sorun yaşamadım. 5070Ti ekran kartında sorunlardan oyun dahi oynayamıyordum, siz düşünün.

Evet, AMD tarafında da belli başlı bazı sorunlar var. Bu sorunlar herkese denk gelmese de bir kesimin başına geliyor. Bu sorunların aynısı NVIDIA tarafında da oluyor. 2 şirkette masum değil. 2 tarafta da sorun yaşamazsınız o yüzden.

Bende almayi dusunuyorum ama ben de emin degilim. Kagit uzerinde piyasadaki en mantikli kart ama 7 yıldır AMD kullanıyorum. Bikmadim degil açıkçası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bir 9060XT kullanıcısı olarak, bu AMD kartlarının "güncel zamana ait" önyargılarını kırmaya ve kendi deneyimlerimi aktarmaya çalışıyorum. 15 yıllık PC serüvenimde ATI Radeon'dan Nvidia'ya kadar her çeşit ekran kartını kullandım (Intel harici,zaten yeni yeni piyasaya çıktı sayılır).Özellikle RX 500 serisinde patlak veren driver sorunları yüzünden millet AMD almaya çekinir oldu(hoş,ben de RX570 kullandım ve 1-2 kere WattMan dışında hiçbir sorun yaşamadım,onlar da deneyimimi etkilemedi bile)
RX5000 de de devam eden sorunlar 6000 serisinde ciddi geliştirmelerden geçti,7000 de azaldı ve 9000 de çok büyük ölçüde çözüldü. Aldığımdan beri bir kere bile çökme,donma veya görüntü bozulması yaşamadım. Ve geri dönüt olarak diğer AMD serilerine nazaran 9000 serisinden memnun kalındığını fark ettim.
ANCAK: 9070XT lerde ve üst düzey diğer Nvidia kartlarda bulunan 16 pinli 2VHPWR dediğimiz minik uçlu soketler zamanla erime ve kartı hatta sistemi yakmaya kadar giden sorunlar yaratıyor. Garanti olması adına 3x8 pinli standart giriş olması (örn. Gigabyte Gaming OC modeli) alınırsa çok daha güvenilir olacaktır.

ÖZETLE:
+9070XT fiyatına göre gayet iyi bir kart ve alınabilir
+Driver ve WattMan sorunları ciddi oranda çözüldü
-16 pin 2VHPWR yerine 3x8 standart pin modeller daha güvenli

Bu dediğin sorun NVIDIA'da var mı?
Muadili 5070 Ti'de mesela?
Driver sorununu tolerans edebilirim ama direkt fiziksel bir sorun intihar olur.

@Sleipnir, 12VHPWR girişine sahip kartlardan bahsediliyor. Çoğu kullanıcı hatası olsa da dönüştürücü kullanımı gibi durumlarda meydana gelebiliyor. Yanma vakaları çok daha spesifik bir durum. Korkmanıza gerek yok bu konuda. Güç bağlantısını doğru ve düzgün bağladınızdan emin olun.

Marka, model olarak Gigabyte ekran kartlarını önermiyorum. VRAM tarafında yanlışım yoksa jel gibi bir termal macun kullanıyor. Dikey kullanacaksanız akıyor.

12VHPWR girişi istemezseniz Sapphire Nitro+ ve AsRock Taichi dışı model bakabilirsin. Ben kişisel olarak öneririm fakat siz güvenmezseniz anlayabilirim. Bu kabloyu doğru bağladığınızda bir sorun olmuyor. Kabloyu dönüştürücü olarak asla önermem. Direkt PSU'dan gelen kablo ile takın eğer takacaksanız.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…