RX 9070 XT için undervolt ve ayar önerisi

Valknut7

Attopat
Daha fazla  
Esenlikler,

Genel olarak Single Player oyunlar oynuyorum. 4K TV (120Hz) kullanıyorum buna göre en optimal şekilde ekran kartımı nasıl ayarlayabilirim? Undervolt yapmak mantıklı olur mu? (AMD Adrenalin ayarları önemli mi?)

3DMark ile denediğim yollarla MHz+250 mv -120 --VRAM 2800 (hızlı zamanlama)--pl+10 fan ayarları otomatikte 7684 puan gördüm.(sıcaklık 60-63 arası)

Hogwarts Legays'e girmiştim, RT açık 4K kalite bütün ayarlar en son neyse onda 75-130 arası FPS gördüm. Aralık biraz fazla geldi bana ve yapıların içine girince başlangıçta FPS 40-50 civarına düşüyor. Biraz zaman geçtikten sonra 130-140-150 oluyor.

Bunlara göre daha optimal bir ayar bulmam için önerebileceğiniz uygulamalar neler? Ücretsiz olması benim için iyi olur.
İşlemciye bir şey yapmak FPS'e etki sağlamaz diye düşünüyorum.
  • İşlemi: 9600X.
  • Ekran kartı: 9070XT Sapphire Nitro+
  • RAM: XPG 16x2 CL30 6000 MHz EXPO 1 açık.
  • Anakart: Gigabyte B850M Force Wi-Fi(BIOS güncel)

UV yapmanızdaki amaç nedir?

Sakın o kadar uçma -60 ver uzun süre test et. Bellekler için de bir yerden sonra zaten hata düzeltmeden dolayı FPS düşürüyor. 2700 Fast timing kullanabilirsin direkt olarak.

1765195723583.png

Bellek için 2704 MHz üstüne çıkmanı tavsiye etmem maksimum 30 dakika sonra düzeltme uyguladığı için performans kaybı yaşatıyor.

Çekirdek frekansı için+250 MHz -120mV vermen birkaç oyun dışında stabilite için neredeyse imkansız. Frekans artırmadan voltajı sadece -60mV ile sırasıyla -60, -80, -100, -120 mV gibi denemeni şiddetle tavsiye ederim.

UV yapmanızdaki amaç nedir?

Güzel soru. Ekran kartını verimli kullanmak istiyorum her açıdan ve ne neydir ne değildir bunları da öğrenmek istiyorum. Elimde güzel olduğu söylenen bir teknoloji var. Bende o güzellikleri görmek istiyorum. 4K oyunda TV Hz i kadar olmasa bile en azından iyi bir FPS değeri görmek istiyorum.

Sakın o kadar uçma -60 ver uzun süre test et. Bellekler için de bir yerden sonra zaten hata düzeltmeden dolayı FPS düşürüyor. 2700 Fast timing kullanabilirsin direkt olarak.

Eki Görüntüle 2618152

Bu ayarları yaparken kullandığınız uygulamalar neler?

Bellek için 2704 MHz üstüne çıkmanı tavsiye etmem maksimum 30 dakika sonra düzeltme uyguladığı için performans kaybı yaşatıyor.

Çekirdek frekansı için+250 MHz -120mv vermen birkaç oyun dışında stabilite için neredeyse imkansız. Frekans artırmadan voltajı sadece -60mv ile sırasıyla -60, -80, -100, -120 mv gibi denemeni şiddetle tavsiye ederim.

Düzeltme uyguladığı için ne demek oluyor? Çekirdek frekansı FPS için kayda değer bir artış vermiyor gibi hissettirdi bana ama tabii dayandırabilecek olduğum bir bilgi birikimim yok çünkü şundan dolayı diyebileceğim.

Bu ayarları yaparken kullandığınız uygulamalar neler?

AMD Adrenalin ve Release v0.5.0 - Tune behavior with large PCIe BARs · GpuZelenograd/memtest_vulkan

Şöyle söyleyeyim FurMark'ta falan yapılan undervoltta stabillik cidden belli olmuyor. Millet o tarz uygulamalarda -100'e kadar falan çıkıyor ama gel gör ki oyunlara girince hepsi patlıyor. O yüzden -80 de falan başla normal her zaman yaptığın gibi oyun oyna. Ama birkaç oyun oyna 1 hafta takıl. Baktın bir şey olmadı siyah ekran yiyip oyundan atmadı yükselt. Baktın oyun çöküyor -70'e düşür tarzı devam et. Ben şu anda -55 ve -60 arasında gidip geliyorum.

Bellek frekansını belirli bir frekansın üstüne çıkarırsan bazen birkaç dakika bazen 15-20 dakika sonra bellek frekansı performans yerine performans düşüşüne yol açacaktır. Bunun sebebi ekran kartının IMC kalitesi, SoC, bellek voltajı vs gibi etkenler devreye girmesidir. Bahsettiğim değerleri değiştiremediğin için ( ileri seviye bilgi gerektirir) ekran kartı durmak veya hata vermek yerine daha düşük performans ile çalışmaya devam eder.

Çekirdek frekansı için ise sen +1000 MHz de versen ekran kartının Power limitini artırmadığın sürece o frekansa zaten çıkma ihtimali olmayacaktır. Power limiti vermeye başladığında da verimlilik ortadan kalkmaya başlıyor.

Örneğin; Güç limiti (Power Limit) %10 artırıyorsun ama performans %2 artarsa ne olur verimlilik düşer.

Bu sebeple Power limiti artırılmasını çok önermem. Güç tüketimini artırmadan alacağın maksimum performansı undervolt + bellek OC yaparak güç tüketimini hiç artırmadan alabiliyorsun zaten.

Gayet net ve anlaşılabilir yazdığımı düşünüyorum.

Bellek frekansını belirli bir frekansın üstüne çıkarırsan bazen birkaç dakika bazen 15-20 dakika sonra bellek frekansı performans yerine performans düşüşüne yol açacaktır. Bunun sebebi ekran kartının ımc kalitesi, SoC, bellek voltajı vs gibi etkenler devreye girmesidir. Bahsettiğim değerleri değiştiremediğin için ( ileri seviye bilgi gerektirir) ekran kartı durmak veya hata vermek yerine daha düşük performans ile çalışmaya devam eder.

Çekirdek frekansı için ise sen +1000 MHz de versen ekran kartının Power limitini artırmadığın sürece o frekansa zaten çıkma ihtimali olmayacaktır. Power limiti vermeye başladığında da verimlilik ortadan kalkmaya başlıyor.

Örneğin; güç limiti (Power limit) %10 artırıyorsun ama performans %2 artarsa ne olur verimlilik düşer.

bu sebeple Power limiti artırılmasını çok önermem. Güç tüketimini artırmadan alacağın maksimum performansı undervolt + bellek OC yaparak güç tüketimini hiç artırmadan alabiliyorsun zaten.

Gayet net ve anlaşılabilir yazdığımı düşünüyorum.

YouTube'da nebi akgün diye birisi bu konuyla ilgili bir içerek yapmıştı. Bellek frekansı stabilitesi için farklı uygulamalar kullanıyordu en stabili bulduktan sonra undervolt yapıyordu. MHz hiç arttırmıyordu sizin dediğiniz gibi çünkü Power limiti de aşağı çekiyordu -%25 kadar hem de ve stabil kalıyordu onun sistemi benim de amacım buna benzer bir şeyler yapmak ve öğrenmek aslında çünkü bunu yapıyorum ama neden yapıyorum diye sorduğumda cevap olmaması bir garip geliyor. Birisi bir şey gösteriyor ve onu uyguluyoruz.

Teşekkür ederim vakit ayırıp bilgi verdiniz.

@Valknut7 Rica ederim. Bende sırf bu sebeple net ve anlaşılabilir bir şekilde açıklama yapma gereksinimi hissettim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı