Rehber RX460 vBIOS Güncelleme

Öncelikle; bunu yapmadan önce araştırmanızı iyi yapmanızı, oluşabilecek sorunlara karşı yedek planınızın olması gerekli. Bu rehber, kafanızda nasıl adımlar atmanız gerektiği hakkında fikrinizin olmasını sağlar. RX460 kullanıcıları için, “olması gerekenler” olduğu sürece bu işlemi uygulayabilirsiniz. Paylaşacağım üzere, neredeyse başınıza gelebilecek her şeyi yaşamış olabilirim :)
Kullanılan vBIOS'u konunun sonuna ekleyeceğim, şartları karşılıyorsanız yükleyin. Anakart BIOS sürümünüzün beta olmadığından emin olun.

Ön bilgi: MSI RX460 için kullanılan vBIOS Sapphire Pulse 4GB modelidir. Hard Brick'e sebep olan vBIOS'da bizzat RX560 4GB Micron modeliydi. Siz de farklı bir vBIOS yüklemeden önce "Untested" ibareli BIOS'ları araştırın. Mümkünse hiç kurmayın.

Önemli not: Yaptığınız yanlış bir adım sonucu kartın donanımsal hata almayacağının garantisi yok. Bunları bilerek adımlarınızı atın. Elinizde; yedek, ikinci bir ekran kartı veya iGPU bulunması gerekli, yoksa, hiç başlamayın. Bulaşmayın. (iGPU -> HD Graphics, APU gibi)

NVIDIA ekran kartları için değildir. Uygulamayın!

(*) işaretli kısımların indirme linkleri konunun altında mevcuttur.

1) Yedekleyin.
GPU-Z* yükleyin. Görüntüde işaretli kısıma tıkladıktan sonra çıkan seçeneklerden "Save to File" seçeneğini seçin. Masaüstüne çıkan dosyayı MediaFire, Google Drive gibi paylaşım sitelerine yükleyin ki sorun oluştuğu zaman orijinal BIOS'a geri dönebilin.

gpuz_w5b3333X3UrNql.png


2) Güncelleyeceğiniz BIOS'u seçin.
Burada dikkat etmeniz gereken asıl önemli nokta, Memory kısmı (işaretli) bellek tipi ve boyutunun aynı olması gerekli, olmadığı zaman kart brick olabilir, boot ederse bile stabil çalışmayabilir.

gpuz_w5bX3UrNql.png


Burada göreceğiniz üzere bellek tipi Micron. RX460 için, MSI modellerinde 2 adet vBIOS bulunuyor. Hynix ve Micron. Hynix olanı kurmamaya özen gösterin.

3) Kurulum

BIOS yedeğinizi aldıktan sonra, atikmdag-patcher uygulamasını yükleyin, yönetici olarak başlatın ve açılan pencereden "Evet"i seçin. Patch uygulandıktan sonra AtiFlash*ı yükleyin. Daha sonra BIOS*'un ismini bios.ROM olarak değiştirin ve AtiFlash'ın olduğu klasöre atın. amdvbflashWin.exe dosyasını yönetici olarak açtığınız zaman, "Load Image" kısmını seçin. Klasördeki BIOS'u seçin ve "Program"ı seçin. Görseldeki gibi hata alırsanız sıradaki adıma geçin.

amdvbflashWin_0Bleix0Liz.png


amdvbflashWin_CSvXpmM7gM.png


4-1) CMD ile BIOS'u yazdırmadan önce, C:\AMD klasörünü silin. Aygıt yöneticisi > Görüntü bağdaştırıcıları > (ekran kartınız) sağ tıklayıp "Kaldır"ı seçin, "Yazılımı kaldır" seçenekli kutucuk işaretli olmalı.

Kuruluma başlamadan önce, CMD'yi yönetici olarak çalıştırın. AtiFlash klasörünün bulunduğu dizini kopyalayın, ben klasörü masaüstünde bulundurduğum için komutu ona göre yazıyorum, sizin klasör dizininiz, D:\'de ise ona göre kodu girin. cd C:\Users\berkay\Desktop\atiflash_293 komudunu girin.
Girdikten sonra komut sisteminin bu şekilde gözükmesi gerekli.

cmd_FhGvAM2dTz.png


4-2) Bu kısma geldikten sonra, AtiFlash klasörünün içinde bulunan amdvbflashWin.exe dosyasının sadece ismini kopyalayın (.exe kısmınıda kopyalayın) akabinde bu komutu girin: cd amdvbflashWin.exe -i çıkan pencerede, "adapter" kısmına dikkat edin, komutu yazarken bu önemli. Bu kısım, ekran kartınızın bulunduğu PCI slotunu gösterir. Yazdıktan sonra karşınıza bu çıkması gerekli:

ssss.png


4-3) Adapter numarasını öğrendikten, doğru BIOS'u indirip gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra başlayabilirsiniz. Yazacağınız kod: cd amdvbflashWin.exe -f -p x bios.ROM "X" kısmına adapter numaranızı yazacaksınız. İşlem tamamlandıktan sonra gelecek ekran bu şekilde olmalı:

amdvbflashWin_glJC78lIdb.png


Burada gördüğünüz üzere SSID, New-Old Device ID kısımları, BIOS versiyonu değişmiş yani işlem tamamlanmış. Bundan sonra yapmanız gereken, sistemi yeniden başlatmak.

İşlemin başarılı olduğunun kanıtı:

gpuz_HrU6viYluC.png


5) Sürücü yükleme ve yapmanız gerekenler

Sistem yeniden başladıktan sonra yapmanız gereken, AMD'nin sitesinden* RX560 için son çıkan (20.12) sürücüyü kurmak. Sürücü yüklenirken arka planda herhangi bir aktivite yapmayın, Discord, Steam gibi uygulamalar açıksa kapatın.

Eğer sizde MSI RX460 modelini kullanıyorsanız yapmanız gerekenler bu şekilde. Kart tek fanlı ve ekstra güç almadığı için sürücüyü kurduğunuz gibi yük altına sokmamalısınız. Siyah ekran, oyun içi görüntülerin bozulması gibi sorunlar oluşabilir. Bunu engellemek için UV yapmalısınız.

İşinize yararsa ne mutlu bana :) Gelecek rehberler; konunun başında da bahsettiğim UV rehberi ve Hard Brick/Brick'ten kartı kurtarmak.

Bağlantılar:

GPU-Z: TechPowerUp GPU-Z (v2.36.0) Download
AtiFlash (Windows için, 2.93.): AMD ATIFlash
Atikmdag-patcher: AMD/ATI Pixel Clock Patcher
Kullanılan vBIOS: bios

BIOS kurulduktan sonra buradan RX560 için olanı seçin: https://www.amd.com/en/support
Eğer kurulmaz, işlem sırasında siyah ekrana düşerse (sistemi sakın kapatmayın) bir süre bekleyin, sistem yeniden başlarsa, açıldığı zaman DDU ile kaldırıp tekrar kurun: DDU ile Sürücü Kaldırma Rehberi
Driver yükleyemeyenler veya kod 43 hatası alanlar ATI Pixel Patcher kullanabilir.

Yardımlarından ve desteğinden ötürü @Tolga Samet 'e ayrıca teşekkürler.
 
Tek sıkıntısı riskli bir iş olması.
Aynen öyle, donanım olarak bozulabilir. Brick olabilir (çözümü çok basit aslında) ama işi tamamladıktan sonra aldığınız performans için değer.
 

Geri
Yukarı