RX9060 XT vs RTX 5060 Ti 16 GB

2K ya geçmek kendi açımdan gereksiz geliyor. Çok bir fark yok bence. Ama 4K için yeterli ekran kartları değil mi ki? Yani DLSS ve Frame Generation'la çok yüksek FPS'lerde oynatabiliyor 5060 Ti. 9060XT'yi bilmiyorum o yüzden tıkandım zaten. Ama 4K için yeterli değil denilmesi kafamı karıştırdı açıkçası.

Kesinlikle yeterli değil, 4K hedefiniz varsa 9070XT veya 5070 Ti alın (önerim kesinlikle 9070XT). Ek olarak 50xx serisinde MFG var, bu da görüntü çamurlaştırması yapıyor, ondan 5060 Ti alsanız bile kullanmazsınız, ve sizin 2060 üzerinde test ettiğiniz FSR ile 9060XTdeki FSR arasında dağlar kadar fark var. FSR 4 desteklenen oyunlarda FSR 4 ile DLSS 4'ün hiçbir farkı yok.

Hocam elinizde 16 GB RAM mevcut, 2025 yılı için minimum seviyelerde, 4K oyun deneyimini kusursuz yaşamak istiyorsanız kesinlikle yetersiz gelecektir. 5060 Ti ile fg 4X olarak iyi kötü bir performans alırsınız ama bu sefer RAM'lerden dolayı sıkıntı yaşatacak sistem, fg ve DLSS ile alacağınız görüntü kalitesi asla bir native görüntüsü kadar iyi olamaz ayrıyeten, geçikme değerlerini falan geçtim. Yapacağınız işlem son derece masraflı ve başarısız olur yani doğruya doğru.

Kesinlikle yeterli değil, 4K hedefiniz varsa 9070XT veya 5070 Ti alın (önerim kesinlikle 9070XT). Ek olarak 50xx serisinde MFG var, bu da görüntü çamurlaştırması yapıyor, ondan 5060 Ti alsanız bile kullanmazsınız, ve sizin 2060 üzerinde test ettiğiniz FSR ile 9060XTDEki FSR arasında dağlar kadar fark var. FSR 4 desteklenen oyunlarda FSR 4 ile DLSS 4'ün hiçbir farkı yok.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. MFG teknolojisi görüntüyü daha iyi yapıyor diye biliyorum. Sadece o FPS'e göre ms sorun. Ancak o da başka bir teknoloji ile geçiyor ve hissedilmiyor. DLSS 4 ve FSR 4 arasında çok fark yok mu kalite olarak. DLSS çok daha kaliteli bence. Ama MFG kullanmazsın cümlesine katılmıyorum.

Hocam elinizde 16 GB RAM mevcut, 2025 yılı için minimum seviyelerde, 4K oyun deneyimini kusursuz yaşamak istiyorsanız kesinlikle yetersiz gelecektir. 5060 Ti ile fg 4X olarak iyi kötü bir performans alırsınız ama bu sefer RAM'lerden dolayı sıkıntı yaşatacak sistem, fg ve DLSS ile alacağınız görüntü kalitesi asla bir native görüntüsü kadar iyi olamaz ayrıyeten, geçikme değerlerini falan geçtim. Yapacağınız işlem son derece masraflı ve başarısız olur yani doğruya doğru.

Yorumunuz için teşekkür ederim objektif bir yorum olmuş. Ama 16 GB VRAM nasıl minimum seviyelerde. 4K ultrada kötü optimizasyonlu oyunlar bile 13 GB VRAM kullanılıyor yapmayın lütfen. (istisnalar hariç o oyunları oynamayacağım zaten).ama DLSS %100 ve fg açık kalite nativeden bile daha iyi duruyor. Extra olarak ben FPS açısından gayet yeterli buluyorum. 60 FPS'in üstü her türlü yeterli bence storyli oyunlarda. Şaka bir yana konudan çok saptık.

Cevaplarınız için teşekkür ederim. MFG teknolojisi görüntüyü daha iyi yapıyor diye biliyorum. Sadece o FPS'e göre ms sorun. Ancak o da başka bir teknoloji ile geçiyor ve hissedilmiyor. DLSS 4 ve FSR 4 arasında çok fark yok mu kalite olarak. DLSS çok daha kaliteli bence. Ama MFG kullanmazsın cümlesine katılmıyorum.

Yorumunuz için teşekkür ederim objektif bir yorum olmuş. Ama 16 GB VRAM nasıl minimum seviyelerde. 4K ultrada kötü optimizasyonlu oyunlar bile 13 GB VRAM kullanılıyor yapmayın lütfen. (istisnalar hariç o oyunları oynamayacağım zaten).ama DLSS %100 ve fg açık kalite nativeden bile daha iyi duruyor. Extra olarak ben FPS açısından gayet yeterli buluyorum. 60 FPS'in üstü her türlü yeterli bence storyli oyunlarda. Şaka bir yana konudan çok saptık.

VRAM değil hocam, sisteminizdeki RAM'i kastettim.

MFG FPS'i yaklaşık olarak 4'e katlayan bir teknoloji. Bu da görüntüyü çamurlaştırıyor. Ek olarak DLSS 4 ve FSR 4 arasında hiçbir fark yok. Sadece DLSS 4 FSR 4'e göre daha erken çıktığı için daha fazla oyun da var o da zamanla eşitlenicektir zaten.

MFG FPS'i yaklaşık olarak 4'e katlayan bir teknoloji. Bu da görüntüyü çamurlaştırıyor. Ek olarak DLSS 4 ve FSR 4 arasında hiçbir fark yok. Sadece DLSS 4 FSR 4'e göre daha erken çıktığı için daha fazla oyun da var o da zamanla eşitlenicektir zaten.

MFG görüntüyü değiştirmez, gecikme ve hareketli nesnelerde ghosting ekleyebilir. DLSS FSR görüntüyü değiştirir ama güncel olanlarda performansa falan almazsan fark hissetmen zor. RX9000 FSR ve RTX5000 DLSS aynı demek doğru olmaz. FSR 3 ile FSR 4 arasında dağlar kadar fark var ciddi ilerleme oldu FSR açısından ancak yine de RTX4000 serisindeki DLSS ile yakın diyebilirim 5000 serisi DLSS biraz daha önde ama FSR 4 ile FSR 3'ün alakası yok. Burada önemli olan ne kadar oyunda en güncel DLSS (RTX5000) veya ne kadar oyunda en güncel FSR (RX9000) desteği olduğu. Her oyunun optimizasyonu aynı değil örneğin Cyberpunk 2077 DLSS ve MFG'nin en verimli çalıştığı oyun çünkü nvidia ile işbirlikleri var ve ciddi anlamda MFG 4X de bile minimum gecikme yapıyor farkı hissetmen çok zor ancak her oyun böyle değil. AMD her ne kadar FSR 4 ile ciddi yol kat etse de çoğu oyunda hala en güncel sürüm kullanılmıyor. Geliştiriciler genelde FSR 3 ekleyip bırakıyor onun için her oyunda FSR var gibi dursa da aslında en güncel hali az sayıda oyuna entegre edilmiş oluyor. MFG konusunda MFG gecikmeyi çok artırmıyor. RTX 5000 serisinde MFG 4X kullanıldığında çoğu oyunda input lag genellikle 30–35 ms civarında, bazı oyunlarda native 40–45 ms olabiliyor bu değer. Yani çoğu senaryoda fark hissedilmeyecek kadar düşük. Senaryoya göre değişir ancak FPS yerlerde gezmedikçe iyi bir performans alırsın.

MFG görüntüyü değiştirmez, gecikme ve hareketli nesnelerde ghosting ekleyebilir. DLSS FSR görüntüyü değiştirir ama güncel olanlarda performansa falan almazsan fark hissetmen zor. RX9000 FSR ve RTX5000 DLSS aynı demek doğru olmaz. FSR 3 ile FSR 4 arasında dağlar kadar fark var ciddi ilerleme oldu FSR açısından ancak yine de RTX4000 serisindeki DLSS ile yakın diyebilirim 5000 serisi DLSS biraz daha önde ama FSR 4 ile FSR 3'ün alakası yok. Burada önemli olan ne kadar oyunda en güncel DLSS (RTX5000) veya ne kadar oyunda en güncel FSR (RX9000) desteği olduğu. Her oyunun optimizasyonu aynı değil örneğin Cyberpunk 2077 DLSS ve MFG'nin en verimli çalıştığı oyun çünkü NVIDIA ile işbirlikleri var ve ciddi anlamda MFG 4X de bile minimum gecikme yapıyor farkı hissetmen çok zor ancak her oyun böyle değil. AMD her ne kadar FSR 4 ile ciddi yol kat etse de çoğu oyunda hala en güncel sürüm kullanılmıyor. Geliştiriciler genelde FSR 3 ekleyip bırakıyor onun için her oyunda FSR var gibi dursa da aslında en güncel hali az sayıda oyuna entegre edilmiş oluyor. MFG konusunda MFG gecikmeyi çok artırmıyor. RTX 5000 serisinde MFG 4X kullanıldığında çoğu oyunda input lag genellikle 30–35 ms civarında, bazı oyunlarda native 40–45 ms olabiliyor bu değer. Yani çoğu senaryoda fark hissedilmeyecek kadar düşük. Senaryoya göre değişir ancak FPS yerlerde gezmedikçe iyi bir performans alırsın.

Teşekkür ederim sorumu cevapladığınız için. NVIDIA bu konuda çok daha avantajlı ve çok daha uzun ömürlü. O yüzden sıkıntıya düşmüştüm. Peki arkadaşların söylediği gibi 4K için yetersiz kartlar mı? Veya aradaki 8 bin TL'yi nasıl değerlendirirsiniz?

Teşekkür ederim sorumu cevapladığınız için. NVIDIA bu konuda çok daha avantajlı ve çok daha uzun ömürlü. O yüzden sıkıntıya düşmüştüm. Peki arkadaşların söylediği gibi 4K için yetersiz kartlar mı? Veya aradaki 8 bin TL'yi nasıl değerlendirirsiniz?

MFG için belirli bir FPS seviyesine çıkman lazım ve güncel olarak 5060 Ti 9060XT gibi kartlar 4K da bu değeri veremez testlere bakarsan güncel ağır oyunlarda native 40FPS falan alıyor. 5060 Ti baz alırsak iyi bir MFG performansı için en azından 60-70FPS almalısın. DLSS kullanarak FPS'i arttırabilirsin bu güncel olarak çalışır yani amacın 4K oynamaksa evet oynarsın ama ne kadar keyifli olur bilemem çünkü 4K monitörün hakkı olan kartlar değil. Zorlayıcı oyunlarda DLSS performans moduna alıp MFG kullanarak bir şekilde oynanır ama dediğim gibi her oyunda MFG aynı şekilde çalışmaz ileride çıkacak her oyunda da FPS aynı seviyede olmaz her seferinde grafikleri kısıp DLSS açmak keyifli bir deneyim olmaz bana kalırsa. Daha almadıysan 4K monitör almanı önermem çünkü minimum 9070XT veya yüksek Hz kullanmak istiyorsan 5070 Ti alman lazım. 5060 Ti maksimum 2K da bir süre kullanılır bana kalırsa en iyi performansı 1080P'dir çünkü FPS arttıkça MFG verimi artar 80-90 FPS alırsan çok daha iyi çalışır 200FPS bandına çıkarsın. Ya bütçeni arttırmanı ya da monitör tercihini 2K yapmanı öneririm. 2K oynarsan 5070 de bir seçenek olabilir.

MFG için belirli bir FPS seviyesine çıkman lazım ve güncel olarak 5060 Ti 9060XT gibi kartlar 4K da bu değeri veremez testlere bakarsan güncel ağır oyunlarda native 40FPS falan alıyor. 5060 Ti baz alırsak iyi bir MFG performansı için en azından 60-70FPS almalısın. DLSS kullanarak FPS'i arttırabilirsin bu güncel olarak çalışır yani amacın 4K oynamaksa evet oynarsın ama ne kadar keyifli olur bilemem çünkü 4K monitörün hakkı olan kartlar değil. Zorlayıcı oyunlarda DLSS performans moduna alıp MFG kullanarak bir şekilde oynanır ama dediğim gibi her oyunda MFG aynı şekilde çalışmaz ileride çıkacak her oyunda da FPS aynı seviyede olmaz her seferinde grafikleri kısıp DLSS açmak keyifli bir deneyim olmaz bana kalırsa. Daha almadıysan 4K monitör almanı önermem çünkü minimum 9070XT veya yüksek Hz kullanmak istiyorsan 5070 Ti alman lazım. 5060 Ti maksimum 2K da bir süre kullanılır bana kalırsa en iyi performansı 1080P'dir çünkü FPS arttıkça MFG verimi artar 80-90 FPS alırsan çok daha iyi çalışır 200FPS bandına çıkarsın. Ya bütçeni arttırmanı ya da monitör tercihini 2K yapmanı öneririm. 2K oynarsan 5070 de bir seçenek olabilir.

Teşekkür ederim.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı