Ryzen 3 2200G OC Yapma

UtguX

Hectopat
Bende Ryzen 3 2200G işlemcisi bulunmakta. Ryzen master ile 3.9 GHz'e çeklmeyi denedim fakat PC kapandı, açılmadı. BIOS pilini çıkarttım. Anlamadığım nerede hata yapıyorum? BIOS ayarlarım da mı bir sıkıntı var?
Anakart MSI B350M Pro VDH.

Son düzenleyen: Moderatör:
Overclock işlemi için voltajı düzgün ayarlamak gerekiyor. Stok soğutucu ile işlemciyi 3.7GHZ hızına 1.3V ile ayarlamak mümkün. Stok soğutucu ile daha yüksek voltaj değerlerini önermiyorum. BIOS üzerinden sağ taraftan "Hardware Monitor" kısmından fan eğrisini de işlemciye stress testi uygulayıp maksimum sıcaklık değerlerine göre ayarlamak gerekli. Stok soğutucu ile GPU core için overclock yapmak mümkün değil gibi overclock sonrası oluşan sıcaklık dalgalanmaları işlemi olumsuz etkiliyor.
En iyi overclock için BIOS üzerinden ayarlamak daha doğru olacaktır.

Cevap üçim teşekkürler, daha derin araştırmalar yspsrak bios üzeründen 3.9 a stabil çıkarmsyı başardım. Dahili gpu olan vega8 ide 1600mhz ye çekmeye çalılıyorum ama ya oyuns girince donup mavi elran veriyor ya da oyun durduruluyor. Youtube da bazı yabancı kanallardaki ayarları deniyorum ama bir sıkıntınvar. BIOS ekranında gpu voltage ile soc voltageyi ayrı değerler olarak giremiyorum. Birini 1.2 yapınca diğeride öyle oluyor. Nedendir acaba?

Ryzen 2200g + GTX 1050 Tİ almayı düşünüyorum bende.
3.9 a nasıl çıkarttın biraz açıklar mısın ?

Hem işlemci hemde GPU overclock yapmak pek ideal olmuyor, kule tipi bir soğutucu kullanmama rağmen, en stabil ayarları 3.8GHZ işlemci frekansını 1.325V ve 1500MHZ GPU çekirdek frekansını 1.625V SOC olarak yakaladım. GPU çekirdek overclock işleminde stok soğutucu ile 1300MHZ ile bile stabiliteyi yakalayamadım. GPU çekirdek OC işlemi 60-63 derece sıcaklıklar sonrasında stok soğutucu ile sıcaklık dalgalanmaları arasındaki değerden olumsuz etkileniyor. SOC voltajı işlemcideki bellek kontrolcüsüne gönderilen voltaj, GPU core voltajı da basitçe aynı ayar, veya aynı yolu kullanıyor. İkisinin aynı olmasında bir sorun yok. Başka bir durum daha söz konusu, Anakart üzerinde işlemcinin hemen üzerinde ikili set VRM mosfetleri var. Bu mosfetler belleklerimize ve APU sistemde GPU çekirdeği için gerekli gücü sağlayan mosfetler. Bunların da aşırı ısınması söz konusu olabilir. Özetle, SOC voltajı 1.2 gibi bir değere çekilir ve bu mosfetlerin maksimum kapasitede çalışmaya zorlanırsa ideal çalışma sıcaklığının üzerine çıkarak verimsizleşmeye başlayıp, VRM thermal throttling denilen devre koruması devreye girerek sistemi kapatabilir. Çoğu anakartta bu koruma olur ancak anakart üzerinde bu koruma mevcut değilse bu mosfetlerin zarar görmesi olası. VRM çalışabileceği en yüksek sıcaklıklarda çalışırsa hemen önlerinde bulunan kondansatörlerin yüksek sıcaklıktan olumsuz etkilenerek ömrünün kısalması söz konusu olabilir. Overclock işlemleri için, yeterli düzeyde bir soğutucu ile birlikte, kasa hava akışının ideal oranda sağlanması ve VRM mosfetleri üzerinde heatsinkler mevcut değilse bunların da soğutulması için piyasada GPU VRAM Heatsink olarak satılan veya benzeri olan parçalar eklenerek soğutulması gerekli. Sendeki anakart üzerinde VRM mosfetlerini (Bellek ve GPU çekirdek için güç sağlayanları, işlemci için güç sağlayanlar solda ve heatsink mevcut) alttaki resimde işaretledim.

Örnek GPU VRAM heatsink farklı boyutta farklı fiyatta seçenekler mevcut.
https://www.amazon.com/Alphacool-Heatsinks-15mm-Black-10-pack/dp/B008LZO3NQ
Ekstra detaylar için.
Cryorig M9a ve AM4 Upgrade Kiti
Önemli Bilgi: Stok soğutucu ile kullanacaksan CPU için 1.3V üzerini önermiyorum. Buna göre CPU 3.7GHZ ve 1.3V ile GPU çekirdeği için voltaj değerini Auto ile ayarlayıp frekansını 1250MHZ olarak sabitlersen kararlı ideal bir performans almak mümkün.

3.7 GHZ için asus anakartların bios unda performance seçeneği var sen sadece normal ayardan performance a geçip 3.7 GHZ a çıkabiliyorsun diye biliyorum.
Sizce asus kartlardaki bu seçenek OC bilmeyenler için iyi bir seçenek mi ?

Yeri gelmişken, Asus Prime B350M-A veya B350M-K gibi üzerindeki herhangi bir VRM mosfet heatsink'i bulunmayan B350 serisi anakartları Ryzen APU sistemler ile veya Overclock işlemi yapılması düşünülen işlemciler ile kullanılmasını tavsiye etmiyorum. Ryzen 1200 için düşük düzeyde Overclock (Örn: 3.7GHZ ve 1.3V) ile veya, Ryzen 5 1500X'e kadar overclocksuz kullanılması düşünülüyor ise tercih edilebilir. Bu detayda bilginin altında paylaşılırsa anakart tercih edecek kişiler için de ön bilgi olmuş olur.
BIOS'ta mevcut seçenekler garanti olsun diye biraz yüksek voltaj verebiliyor. Anakart üzerinde hazır bulunan profilleri bu yüzden önermiyorum. Genel kullanıcılar için uzun süreli kullanımlarda overclock ile istenilen frekansa en düşük voltaj ile ulaşmak önemlidir. Frekans/Voltaj eğrisi dikleşmeye başladığı nokta işlemcinizin genel ve uzun süreli kullanımı için ulaşılabilecek en ideal bölgedir.

Son düzenleme:
Tekrardan cevaplar için teşekkkürler, işlemciyi 3.7ghz ye çektim, gpu yu ise 1600mhz denedim voltaj ise 1.250. The foreste girdim yükseğe aldım hatta 2kya falan aldım. Birkaç dakika sonra performans aynı iken ekrana yeşil ışık patlamaları gelmeye başladı. Voltaj mı fazla yoksa az mı ? yoksa 1600mhz mi fazla ? Soğutmayla bir bağlantısı var mı?

Hem voltaj hem frekans fazla. SOC voltajı için 1.25V ise gerçekten yüksek bir değer. Ayrıca video belleği olarak, sistem belleğinin hız sınırlarına bağlısınız, bu durumda optimizasyonu iyi olan ve sistem gereksinimleri az olan oyunlarda 900p, sistem gereksinimleri yüksek olan oyunlarda ise 720p ideal çözünürlük denebilir. Sisteminizi bozmaya mı çalışıyorsunuz? Daha yüksek performans istiyorsanız sisteminize Ekran Kartı ilave edebilirsiniz.

Tavsiyelerinize uydum frekansı voltajı çektim sıkıntı yok şu an ama son bir sorum var, işlemci sürekli 3.7 de çalışmak zorunda mı?yani ben boştayken kullanımı azalsın aynı şekilde fanda yavaşlasın sessiz olsun istiyorum

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…