Hem işlemci hemde GPU overclock yapmak pek ideal olmuyor, kule tipi bir soğutucu kullanmama rağmen, en stabil ayarları 3.8GHZ işlemci frekansını 1.325V ve 1500MHZ GPU çekirdek frekansını 1.625V SOC olarak yakaladım. GPU çekirdek overclock işleminde stok soğutucu ile 1300MHZ ile bile stabiliteyi yakalayamadım. GPU çekirdek OC işlemi 60-63 derece sıcaklıklar sonrasında stok soğutucu ile sıcaklık dalgalanmaları arasındaki değerden olumsuz etkileniyor. SOC voltajı işlemcideki bellek kontrolcüsüne gönderilen voltaj, GPU core voltajı da basitçe aynı ayar, veya aynı yolu kullanıyor. İkisinin aynı olmasında bir sorun yok. Başka bir durum daha söz konusu, Anakart üzerinde işlemcinin hemen üzerinde ikili set VRM mosfetleri var. Bu mosfetler belleklerimize ve APU sistemde GPU çekirdeği için gerekli gücü sağlayan mosfetler. Bunların da aşırı ısınması söz konusu olabilir. Özetle, SOC voltajı 1.2 gibi bir değere çekilir ve bu mosfetlerin maksimum kapasitede çalışmaya zorlanırsa ideal çalışma sıcaklığının üzerine çıkarak verimsizleşmeye başlayıp, VRM thermal throttling denilen devre koruması devreye girerek sistemi kapatabilir. Çoğu anakartta bu koruma olur ancak anakart üzerinde bu koruma mevcut değilse bu mosfetlerin zarar görmesi olası. VRM çalışabileceği en yüksek sıcaklıklarda çalışırsa hemen önlerinde bulunan kondansatörlerin yüksek sıcaklıktan olumsuz etkilenerek ömrünün kısalması söz konusu olabilir. Overclock işlemleri için, yeterli düzeyde bir soğutucu ile birlikte, kasa hava akışının ideal oranda sağlanması ve VRM mosfetleri üzerinde heatsinkler mevcut değilse bunların da soğutulması için piyasada GPU VRAM Heatsink olarak satılan veya benzeri olan parçalar eklenerek soğutulması gerekli. Sendeki anakart üzerinde VRM mosfetlerini (Bellek ve GPU çekirdek için güç sağlayanları, işlemci için güç sağlayanlar solda ve heatsink mevcut) alttaki resimde işaretledim.
Eki Görüntüle 294119
Örnek GPU VRAM heatsink farklı boyutta farklı fiyatta seçenekler mevcut.
https://www.amazon.com/Alphacool-Heatsinks-15mm-Black-10-pack/dp/B008LZO3NQ
Ekstra detaylar için.
Cryorig M9a ve AM4 Upgrade Kiti
Önemli Bilgi: Stok soğutucu ile kullanacaksan CPU için 1.3V üzerini önermiyorum. Buna göre CPU 3.7GHZ ve 1.3V ile GPU çekirdeği için voltaj değerini Auto ile ayarlayıp frekansını 1250MHZ olarak sabitlersen kararlı ideal bir performans almak mümkün.