3600X'in stok soğutucusu 3600'e oranla çok daha iyi. 3600X alarak mantıklı seçim yapmışsınız. Forumda sorsanız herkes 3600 al, aradaki 0.2 GHz için 300 TL vermeye değmez der ama soğutucunun kalitesini hesaba katmazlar. Ben de onlara kanıp 3600 aldım, üstüne mecburen soğutucu da almak zorunda kaldım oldu 3600X fiyatına 3600.3600X var 59 derece benim. PUBG oynuyorum şuan.
3600 alıp stok soğutucusunu rahatlıkla 200TL'e elden çıkarıp o soğutucunun tabiri caizse yok edecek güçte 2.el hava soğutucular mevcut. Hatta all core 4.2'de sıcaklığını gayet güzel seviyelerde tutabilecek soğutucular. Yani hiç ekstra masraf etmeden 3600X ile arasındaki (MHz farkından bahsetmiyorum zaten o mühim değil) %5'ten küçük performans farkı için 300TL verilmez dememizin sebebi bu.Stok soğutucu ile kullanıyorsanız güzel. Ama sürekli yük altında kullanacaksanız 15 dakika stres testine sokun ve kaç dereceye ulaşacak bir bakın. Oyun için kullanacaksanız yeterli.
En son BIOS sürümünü ve AMD'nin sitesinden chipset driverını indirdiniz mi? Bazılarına bunlar çözüm olabiliyor ama benim işlemcim de kendi otomatik ayarlarında 4.2 GHz'ye ulaşamıyor. Oyunlarda 4050-4150 MHz arası (oyun CPU'yu zorladıkça çekirdek hızı düşüyor), benchlerde 3925-3950 MHz'ye kadar çıkabiliyor.
3600X'in stok soğutucusu 3600'e oranla çok daha iyi. 3600X alarak mantıklı seçim yapmışsınız. Forumda sorsanız herkes 3600 al, aradaki 0.2 GHz için 300 TL vermeye değmez der ama soğutucunun kalitesini hesaba katmazlar. Ben de onlara kanıp 3600 aldım, üstüne mecburen soğutucu da almak zorunda kaldım oldu 3600X fiyatına 3600.
O soğutucuyu 200 TL'ye satmaya kendi vicdanım el vermez. 250 TL civarına Arctic Freezer 34 bulunabiliyorken bu soğutucuyu 200 TL'ye satmak alıcıyı kazıklamaktır. Ahlaki açıdan bakmassak dediğiniz mantıklı ama R5 3600X daha düşük voltaj değerlerinde daha yüksek çekirdek hızlarına ulaşabiliyor. Kendi R5 3600 işlemcim 1.3xxx voltaj değerlerinin hiçbirinde stabil olarak 4.2 GHz veremiyor. 1.375V'da 4.15 GHz'de stabil olabiliyor ama sürekli o voltajda kullanmayı doğru bulmuyorum. Canım isterse Ryzen Master'dan oyunlara girmeden overclock yapıp çıkınca default ayarlara döndürüyorum. Silikon kalitesi olarak bana iyi bir işlemci gelmediği muhtemel orası da ayrı belki başka R5 3600'ler çok rahat 1.325V geçmeden 4.2 GHz verebilir.3600 alıp stok soğutucusunu rahatlıkla 200TL'e elden çıkarıp o soğutucunun tabiri caizse yok edecek güçte 2.el hava soğutucular mevcut. Hatta all core 4.2'de sıcaklığını gayet güzel seviyelerde tutabilecek soğutucular. Yani hiç ekstra masraf etmeden 3600X ile arasındaki (MHz farkından bahsetmiyorum zaten o mühim değil) %5'ten küçük performans farkı için 300TL verilmez dememizin sebebi bu.
BIOS ve chipset driverını güncel tutun. Başka bir ayar yapmanıza gerek yok. İşlemci gerektiğinde kendi gücünü arttırıp azaltıyor. BIOS'dan Cool 'N' Quiet ayarını açabilirsiniz. Boştayken işlemcinin güç kullanımını iyice azaltıyor. CPU features kısmında olması lazım.@judgmennt Ben bu işlemciyi oyun için kullanıyorken yapmam gereken bir ayar var mı? BIOS veya başka birşey ?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.