Ryzen 3900X sistem toplama

Ben size kısaca anlatmam gerekirse sizin baktığınız parçalara kıyasla anakartlarda VRM vardır ve işlemciyi beslemekle yükümlüdürler. O yüzden mesela yüksek bir işlemci alacaksanız o işlemciyi besleyebilecek VRM'lere ve soğutmasına sahip bir anakart almalısınız. 3900X 105W TDP değerine sahip ve o anakart rahat rahat besleyecektir. Ancak arkadaş ben olsaydım daha yüksek alırdım diyor. Her ne kadar gerek olmasa da (bana göre). 3900X birçok B450 anakartta bile sıkıntısız çalışıyorken siz gayet güzel VRM'lere ve soğutmaya sahip anakart seçtiniz ancak ona rağmen daha yüksek almak mantıksız geliyor bana.
Kısaca tartıştığımız şey bu.
Karar size kalmış, ben bir şey demeyeceğim artık. İyi günler.

Aslında ben sizin söylediğiniz şeye baktım lakin gerçekten bir fark göremedim kartlarda 700 tl daha verip m2 girişini 1'den 2'ye çıkaracaksak bir önemi yok.Ram slotları aynı ikisi de pcie 4.0 diye geçiyor o yüzden fazladan para vermek istemedim.Mesela ram konusunda 3200 değil 3600 alın dediniz onu yaptım arasında 150 tl fark vardı ve ilk başta arayıp cl16 olanı bulamamıştım ama şimdi buldum.Onu hemen güncelledim.Anakartta ne gibi fark var bilmiyorum.Anlatırsanız dinlerim bilgi bilgidir zaten boş bir adamım :D

Söylediğim daha iyi VRM ler ile ilgili yani sizin müdahale edebileceğiniz yada edeceğiniz şeylerden değil. VRM de işlemciye voltaj veren devre elememanıdır. Kalitesiz olanlar hem işlemciye gerektiği kadar enerji veremezler hemde gereksiz ısınmalara yol açarlar. Tabii bunların markalarına göre de hem sayıları hemde kaliteleri de değişmektedir. Ayrıca başka ufak tefek farkları da var tabii ses yongası daha kaliteli. Ama ne kadar fark eder sırf onun için almazsın tabii ama bir fark var sonuçta.

Ben size kısaca anlatmam gerekirse sizin baktığınız parçalara kıyasla anakartlarda VRM vardır ve işlemciyi beslemekle yükümlüdürler. O yüzden mesela yüksek bir işlemci alacaksanız o işlemciyi besleyebilecek VRM'lere ve soğutmasına sahip bir anakart almalısınız. 3900X 105W TDP değerine sahip ve o anakart rahat rahat besleyecektir. Ancak arkadaş ben olsaydım daha yüksek alırdım diyor. Her ne kadar gerek olmasa da (bana göre). 3900X birçok B450 anakartta bile sıkıntısız çalışıyorken siz gayet güzel VRM'lere ve soğutmaya sahip anakart seçtiniz ancak ona rağmen daha yüksek almak mantıksız geliyor bana.
Kısaca tartıştığımız şey bu.
Karar size kalmış, ben bir şey demeyeceğim artık. İyi günler.
[/QUOTE
Anakarta daha fazla para vermek enayilik gibi geliyor bana işlemciyi destekliyor ve depolama alanlarını yeterince veriyorsa tamamdır.Kafamı en çok anakart karıştırmıştı zaten ama karar kıldım ikinizede teşekkür ediyorum zaman ayırdınız ve beni aydınlattınız.

Ben Ryzen 9 3900X kullanıcısı olarak kendi sistemimi yazayım öyleyse, belki yardımcı olur :)
İşlemci: Ryzen 3900X
Anakart: ASUS TUF X570-PLUS WIFI
RAM: G.Skill Trident Z Neo RGB 32 GB (2x16 GB) DDR4 3600 MHz CL16
Ekran Kartı: Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC
Kasa: Cooler Maser MB511
PSU: Cooler Master MWE 650W 80+
SATA SSD: Seagate Barracuda 1TB
M.2 SSD: Samsung 970 Evo 500 GB
Monitör: ASUS TUF VG27AQ
Klavye: Logitech G413 Carbon
Sıvı Soğutma: NZXT Kraken X52 240mm
Ben işlemcimi 1.35V Core offset ile 4.4GHz'e hız aşırtma yaptım, belleğimi de 3933 MHz hız aşırtmalı şekilde kullanıyorum. Bu sistemde memnun olmadığım iki şey var, birincisi X52 sıvı soğutucunun çok sesli çalışıyor olması, ikincisi 5700XT'nin Lumion 9.5'de bazen hata vermesi ve coil whining benzeri sesler çıkarması(gerçi undervolt yapınca azaldı fakat tamamen yok olmadı), onun haricinde bir sorunum yok :)

Ben Ryzen 9 3900X kullanıcısı olarak kendi sistemimi yazayım öyleyse, belki yardımcı olur :)
İşlemci: Ryzen 3900X
Anakart: ASUS TUF X570-PLUS WIFI
RAM: G.Skill Trident Z Neo RGB 32 GB (2x16 GB) DDR4 3600 MHz CL16
Ekran Kartı: Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC
Kasa: Cooler Maser MB511
PSU: Cooler Master MWE 650W 80+
SATA SSD: Seagate Barracuda 1TB
M.2 SSD: Samsung 970 Evo 500 GB
Monitör: ASUS TUF VG27AQ
Klavye: Logitech G413 Carbon
Sıvı Soğutma: NZXT Kraken X52 240mm
Ben işlemcimi 1.35V Core offset ile 4.4GHz'e hız aşırtma yaptım, belleğimi de 3933 MHz hız aşırtmalı şekilde kullanıyorum. Bu sistemde memnun olmadığım iki şey var, birincisi X52 sıvı soğutucunun çok sesli çalışıyor olması, ikincisi 5700XT'nin Lumion 9.5'de bazen hata vermesi ve coil whining benzeri sesler çıkarması(gerçi undervolt yapınca azaldı fakat tamamen yok olmadı), onun haricinde bir sorunum yok :)
Güle güle kullanın hocam sisteminiz iyiymiş :D Monitör bana göre pahalı ben daha ucuz olanı seçtim.anakartıda ucuz seçip ekran kartını biraz 2080 lere zorlayayım dedim 2070'de kaldık :D 1-2 hafta içerisinde düzüp mutlaka buraya aldığım değerleri yazıcam,ben overclock yapmıycam için sıvı soğutucuya gerek duymuyorum şu anda 3900x kendi başına yeter diye düşünüyorum.Ramlerde 3600 olarak kendi frekansında çalışırsa galiba güzel bir yayın yapabilirim.Birde anakartı neden wifi olanı aldınız onu merak ettim ? özel bir nedeni var mı yoksa olmuşken wifide olsun mu dediniz ?

Güle güle kullanın hocam sisteminiz iyiymiş :D Monitör bana göre pahalı ben daha ucuz olanı seçtim. Anakartı da ucuz seçip ekran kartını biraz 2080'lere zorlayayım dedim 2070'de kaldık :D 1-2 hafta içerisinde düzüp mutlaka buraya aldığım değerleri yazacağım, ben overclock yapmayacağım için sıvı soğutucuya gerek duymuyorum şu anda 3900X kendi başına yeter diye düşünüyorum. RAM'lerde 3600 olarak kendi frekansında çalışırsa galiba güzel bir yayın yapabilirim. Bir de anakartı neden Wi-Fi olanı aldınız onu merak ettim? Özel bir nedeni var mı yoksa olmuşken Wi-Fi'de olsun mu dediniz?

Teşekkürler hocam, ben monitörü epey bir süre kovaladım sonrasında 3000TL bandına indiği anda aldım açıkçası, şu anda epey pahalanmış sanırsam her şey 😅. Overclock yapmayacak olsanız bile ilerleyen süreçte iyi bir fan soğutucu almanızı tavsiye ederim, stok soğutucunun 3900X'e yetmediği ile ilgili epey bir serzeniş okumuştum araştırma yaparken fakat sürekli render almayacaksanız afaki bir ısınma durumu olacağını da sanmıyorum :). Aldığım dönem ethernet ile bağlamak biraz zor olacaktı ondan dolayı Wi-Fi özelliği olan iyi denebilecek bir VRM soğutmasına sahip anakart ilk tercihimdi. Eğer BIOS ekranı rezalet olmasa ve Wi-Fi özelliği bulunsa aynı fiyat bandındaki Gigabyte anakart modelini tercih ederdim açıkçası :). Bellek hız aşırtmasını yeni yaptım, eğer biraz meraklıysanız eminim çok süre geçmeden siz de yapacaksınızdır :).
Hayırlı olsun şimdiden 🥳

Teşekkürler hocam, ben monitörü epey bir süre kovaladım sonrasında 3000TL bandına indiği anda aldım açıkçası, şu anda epey pahalanmış sanırsam her şey 😅. Overclock yapmayacak olsanız bile ilerleyen süreçte iyi bir fan soğutucu almanızı tavsiye ederim, stok soğutucunun 3900X'e yetmediği ile ilgili epey bir serzeniş okumuştum araştırma yaparken fakat sürekli render almayacaksanız afaki bir ısınma durumu olacağını da sanmıyorum :). Aldığım dönem ethernet ile bağlamak biraz zor olacaktı ondan dolayı Wi-Fi özelliği olan iyi denebilecek bir VRM soğutmasına sahip anakart ilk tercihimdi. Eğer BIOS ekranı rezalet olmasa ve Wi-Fi özelliği bulunsa aynı fiyat bandındaki Gigabyte anakart modelini tercih ederdim açıkçası :). Bellek hız aşırtmasını yeni yaptım, eğer biraz meraklıysanız eminim çok süre geçmeden siz de yapacaksınızdır :).
Hayırlı olsun şimdiden 🥳
Çok teşekkür ederim kurar kurmaz burda paylaşıcam :D

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı