Ryzen 5 1600 Voltaj Düşürme

Mainstein

Megapat
Makaleler
2
Daha fazla  
Ryzen 5 1600 işlemciye sahibim. Normalde 3.4 GHz'e sabitleyip voltajı autoda bıraktığımda 1.27V'lere kadar çıktığını gördüm bunun yüzünden DVIDi -0.030v civari yapıp yeniden test etmeye karar verdim. Bunu yapıp anakartı yeniden başlatınca voltajın gene 1.24 ile 1.27 aralarına çıktığını gördüm.

Sonrasında otomatik moda aldım hızı CPU-Z programına baktığımda 3.4 GHz/3.6 GHz arasında çıktığını gördüm ancak MSI Afterburner oyunlarda sadece 3400MHZ olarak gösteriyordu işlemci hızını. Bunlara bakarken bu sefer 1.27-1.28'e kadar çıktığını gördüm voltajın.

İşlemci boşta 36*'de çalışıyor voltajı 1.22'lere çekebilsem biraz daha iner ama anakart bir türlü uygulamıyor ayarlarımı sizce ne yapmalıyım?

D583DC51-771A-4E5A-890A-E6FB31C4DCE1.jpeg
ABF7CF4A-E8F2-46D9-830B-0C9965D0B8FD.jpeg

BIOS sürümünüz güncel değil. F41 sürümüne yükseltin. Ayrıca aynı problem bende de mevcut ama A320 anakartların overclock yapılmamasıyla alakalı olabilir. Sizin anakartınızın chipseti B450M. Voltaj ayarlarının kaydolması gerekiyor.

1.20v'da çalıştırmak verken çekirdeklere ihtiyacı kadar voltaj vermek daha sağlıklı bir işlem. Arkadaşın yapmak istediği doğru bir hareket.
Auto'da bıraksın, işlemci ihtiyacına göre ayarlar zaten. Voltaj ihtiyacı olmasa kullanmaz. Ben yanlış bir hareket demedim ama her anakart ve işlemci kombinasyonunun ihtiyacı olan voltaj maalesef aynı olmuyor. Bunlar birebir aynı parçalar olsa dahi...

Auto'da bıraksın, işlemci ihtiyacına göre ayarlar zaten. Voltaj ihtiyacı olmasa kullanmaz. Ben yanlış bir hareket demedim ama her anakart ve işlemci kombinasyonunun ihtiyacı olan voltaj maalesef aynı olmuyor. Bunlar birebir aynı parçalar olsa dahi...
Elle ayarlayınca sabit 1.20v'de kalmıyor zaten. En yüksek voltaj olarak ayarlanıyor ve voltaj yine kullanıma göre otomatik kontrol ediliyor. Her işlemcinin zaten voltaj ihtiyacı farklı olduğu için bu işlem yapılıyor. :) Mesela R3 1200'ün tam yükteki voltaj ihtiyacıyla R7 2700x'in bir değil. Kullanıcı bu ayarı otomatik seçeneğinden çıkarıp en stabil çekirdek voltaj değerini bulursa işlemcisi hem daha az ısınır, hem de çekirdekleri gereksiz voltaj yükünden kurtarır. Aynısı i7 7700 için de vardı. Anakart işlemciye default olarak gereğinden fazla voltaj veriyordu ve gereksiz ısınıyordu. 1.2v'a sabitlendiğinde daha az ısınıyordu ve daha stabil çalışıyordu.

Elle ayarlayınca sabit 1.20v'de kalmıyor zaten. En yüksek voltaj olarak ayarlanıyor ve voltaj yine kullanıma göre otomatik kontrol ediliyor. Her işlemcinin zaten voltaj ihtiyacı farklı olduğu için bu işlem yapılıyor. :) Mesela R3 1200'ün tam yükteki voltaj ihtiyacıyla R7 2700x'in bir değil. Kullanıcı bu ayarı otomatik seçeneğinden çıkarıp en stabil çekirdek voltaj değerini bulursa işlemcisi hem daha az ısınır, hem de çekirdekleri gereksiz voltaj yükünden kurtarır. Aynısı i7 7700 için de vardı. Anakart işlemciye default olarak gereğinden fazla voltaj veriyordu ve gereksiz ısınıyordu. 1.2v'a sabitlendiğinde daha az ısınıyordu ve daha stabil çalışıyordu.
Voltaj kritik değerlere çıkıp inmiyorsa bir problem olmaz. Her auto ayarında dağınık değerler olmuyor. Anakart ve BIOS'un başarısına göre değişiyor. Benim demek istediğim; stabil olarak o değerde seyrediyorsa bir problem olmayacağı yönünde. Eğer stabil değilse, ayar çekilebilir.

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı