Ryzen 5 1600 yüksek CPU kullanımı sorunu

CanTheAimer

Decapat
download.png

İşlemcim AMD Ryzen 5 1600 ve son 24 saattir anormal değerler görüyorum. Bunu çok geç fark ettim. CS:GO oynarken FPS değerim 350 iken şimdi 80-110 arasında oynuyor. Asıl can sıkıcı nokta ise 80-110 FPS olmasına rağmen 20-30 FPS gibi hissettiriyor. Arada ekranımda yırtılmalar oluyor. Son 24 saatte yüklediğim tüm programları kaldırdım ve 2 defa virüs taraması yaptım (Kaspersky ile) ancak sorun hala devam ediyor. Ekran kartımın son güncellemesini tekrar kurdum temiz bir şekilde. İşlemcimin yazılımını da kurdum.

Ayrıca dikkatimi çeken diğer bir detay ise Task Manager'da CPU kullanan programlar anlık olarak sürekli değişiyor. Bir saniye önce Spotify %50 CPU kullanırken birden tarayıcım %50'ye çıkıyor, Spotify ise gözden kayboluyor. Sürekli olarak CPU kullanan uygulama değişiyor. Her şeyi kapattığımda ise ya Kaspersky ya Task Manager CPU kullanıyor olarak gözüküyor.

Tam emin değilim ancak en son baktığımda normalde kullanım onlarca program açık olmasına rağmen %10'u geçmezdi. Şimdi ise hala yalnızca tarayıcı ve Spotify açık olmasına rağmen %60'dan aşağı düşmüyor. Tahminim CPU kullanan bir miner virüs bulaşmış olabileceği yönünde çünkü bu tür bir sorunu en son yaşadığımda GPU kullanan bir virüs bulaşmıştı ve Kaspersky sayesinde temizleyebilmiştim. Şimdi ise ne temizleyebiliyorum ne de başka bir şey yapabiliyorum. CS:GO CPU ağırlıklı kullanan bir oyun olduğu için çok zor zamanlar yaşatıyor bu durum bana. Özellikle yarın turnuvamız var ve ben hala sorunu çözemedim.

Ayrıca yukarıda "Task Manager" dediğim için kusura bakmayın, Windows'u İngilizce kullanıyorum Türkçe karşılığı tam olarak ne bilmiyorum.

Yardımınız dokunacağına eminim çünkü bilgisayarımı da siz farkında olmadan yaptığınız sistem tavsiyeleri ile toplamıştım. Lazım olursa diye özellikleri de aşağıya bırakıyorum.

• İşlemci: AMD Ryzen 5 1600
  • Ekran kartı: MSI GTX 1050Ti Gaming X
  • RAM: 2x8 (16GB) HyperX Predator 3000MHz
  • Anakart: Gigabyte AB350M Gaming 3

Son düzenleyen: Moderatör:
Chipset sürücüsünü güncelleyin güncel değilse.
Ayrıca Malwarebytes Premium ile de tarama yaptırın.

Çözüm
Performans sekmesinden alttaki Kaynak İzleyicisini Aç'a tıklayarak oradan işlemlerde gözükmeyen ve çok CPU kullanan uygulamaları görebilirsin.Eğer kullanmadığın gereksiz programlar varsa ve çok fazla CPU kullanıyor is onları silebilirsin.

Chipset sürücüsünü güncelleyin güncel değilse.
Ayrıca Malwarebytes Premium ile de tarama yaptırın.
Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Kaspersky Premium kullanıyordum ve Kaspersky Full Scan yapmama rağmen 1 tane bile virüs bulamazken sizin önerdiğiniz antivirüs programı 32 tane virüs buldu, temizledi ve bilgisayarımı eski haline döndürdü. Artık FPS sorunu da yaşamıyorum. Minnettarım. Çok teşekkür ederim.
Screenshot_2.png

Performans sekmesinden alttaki Kaynak İzleyicisini Aç'a tıklayarak oradan işlemlerde gözükmeyen ve çok CPU kullanan uygulamaları görebilirsin.Eğer kullanmadığın gereksiz programlar varsa ve çok fazla CPU kullanıyor is onları silebilirsin.
Bu da çok yararlı bir bilgi oldu benim için. Şahsen böyle bir sekme olduğundan bile haberim yoktu hocam. Çok teşekkür ederim size de.

Bende de R5 1600x var cooler master masterliquid lite 120 sıvı soğutucu ile kullanıyorum. Gayet serin çalışıyor oyunda olsun boşta olsun. Fakat oyunlara girdiğimde (lol,csgo,knight online) gibi işlemci sabit %99'da çalışıyor. Sıcaklığı 50 60 derece arasında gidip geliyor. Bir sorun teşkil eder mi ? Birde oyundan çıktığımda ekranda mouse imleci 1 2 saniye kasma yapıyor. Aynı sorunu yaşayan varsa yardımcı olabilir mi. Sistemim imzamda yazıyor. Teşekkürler

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı