Ryzen 5 1600X ve RX580 sistem toplama

omerakz

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba arkadaşlar. Başlıkta belirttiğim gibi monitör dahil 5000TL'lik bi sistem toplamak istiyorum.
Sistem oyun odaklı olacak fakat Youtube ile uğraştığım için arada bir render da yapacağım.
Bildiğim kadarıyla render vs. işlerde Intel i7 serisi işlemciler çok güçlü fakat benim yüksek bi bütçem yok ve genelde oyun odaklı bi sistem olacağı için AMD Ryzen serisi işlemci kullanmayı düşünüyorum. Size topladığım sistemi yazayım, ona göre değiştirmemi önerdiğiniz parçalar olursa yardımcı olursanız çok sevinirim.

Benim topladığım sistem:
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 1600 OC (stok fanlı)
  • Anakart: Asus Prime B350-Plus 3200+ (OC) mHz AMD Ryzen uyumlu
  • Ekran kartı: AMD Radeon Rx580 8GB 256bit (marka konusunda kararsızım ama Saphire alabilirim)
  • SSD: Corsair Force Le 120GB
  • HDD: Seagate Barracuda 1TB 7200Rpm 3.5"
  • RAM: Gskill RipjawsV 8GB 3000Mhz CL15
  • Kasa: Corsair Carbide Spec-Alpha
  • Güç kaynağı: Corsair VS650 650W
  • Monitör: AOC 21.5" G2260VWQ6 75Hz 1 ms Full HD HDMI FreeSync GAMING MONITOR
Sistem bu şekilde, size mantıklı gelen değişiklikler varsa lütfen belirtin.

Şimdi sormam gereken birkaç soru var onları da sorayım.
  1. İşlemcinin stok soğutucusu yeter mi? (Yeterse OC yapabilir miyim bu soğutucuyla?)
  2. Ekran kartını sizce hangi marka almalıyım?
  3. Anakart modeli olarak B350'ye karar verdim fakat markasında hep kararsız kalıyorum sizce MSI mı Gigabyte mı Asus mu?
  4. 8GB RAM bana uzun bir süre yeterli olacaktır, ama 3200mHz 8GB tek RAM olmadigi icin 3000 MHz almak zorundayim, 200 MHz ile çok bir şey kaybeder miyim?
  5. Fiyatı biraz daha düşürebilmek için sizce neylerden kesmeliyim?
  6. Eskiden AMD işlemciler fazla ısınmasıyla ünlüydü, Ryzen serisinde de aynı sorun olur mu, olacaksa sıvı soğutma şart mı?
Sorularımı cevaplandırırsanız ve yardımcı olursanız gerçekten çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler, iyi forumlar.

Son düzenleme:
1. OC yapamazsın.
2. Bildiğim kadarıyla 1600X'in yanında soğutucu gelmiyor.
5. Hissetmezsin bile.
7. O ısınma olayları Ryzen işlemcilerde yok. OC yapacaksan sıvı soğutma daha iyi olur fakat kaliteli bir soğutucu da işini görür.

1. OC yapamazsın.
2. Bildiğim kadarıyla 1600X'in yanında soğutucu gelmiyor.
5. Hissetmezsin bile.
7. O ısınma olayları Ryzen işlemcilerde yok. OC yapacaksan sıvı soğutma daha iyi olur fakat kaliteli bir soğutucu da işini görür.
1600x'de stok soğutucu olmadığını öğrendikten sonra 1600 almaya karar verdim. Peki bi sorum daha olcak; 1600 ile OC yapamayacağımı söylemişsin, OC yapmadan kullansam bana yeter mi (yeni nesil oyunları ultra veya yüksek ayarlarda 60FPS+ oynayabilmek için) ? Yoksa biraz daha para verip 1600x + soğutucu alsam değer mi?

1600 ile de OC yapabilirsiniz fakat stok soğutucusuyla OC yapılmasını önermiyorum. OC yapılmadanda gayet güçlü işlemcidir.
Zaten OC şart değil de, oyun yazma ve render gibi işlemlerde iyi performans almak istiyorum. 1600 ile OC yapılıyorsa 1600x almasam da olur. Hem stok soğutucunun görüntüsü nedense çok hoşuma gidiyor onu kasamda istiyorum :D

Bütçe ayırırsan dark freezer X120 alabilirsin. 100TL civarında iyi bir soğutucu.
1600 ile OC yapılabiliyormuş, o zaman 1600x almama hiç gerek yok diye düşünüyorum. İnternetten baktım, sadece render yaparken biraz fark ediyo, o da etsin artık yapcak bi şey yok. Teşekkürler yine de

Bence soğutucu alacaksan 1600x almak daha mantıklı. Baz frekans hızı 1800x ile aynı. O.C ile daha da performanslı çalıştırabilirsin. 1600 ile arada çok fiyat farkı yoktu galiba.

2- MSI ya da Asus derim.

4- 2133 ve 3000 MHz değerleri farkeder ama 3000-3200 sanmıyorum. İlerde aynısından bir tane daha alır dual kullanırsın.

5- 550 watt değerli FSP marka bir PSU alırsan 70-80 lira farkeder sanırım.

2- MSI ya da Asus derim.

4- 2133 ve 3000 MHz değerleri farkeder ama 3000-3200 sanmıyorum. İlerde aynısından bir tane daha alır dual kullanırsın.

5- 550 watt değerli FSP marka bir PSU alırsan 70-80 lira farkeder sanırım.

2- Sapphire Nitro+ OC olanından almayı düşünüyodum, fiyatı daha uygun olur diye. Ama sizce MSI veya Asus'un çok fazla bi farkı olur mu?

4- Bu konuda aynı dediğiniz gibi yapmaya karar verdim teşekkürler.

5- Alacağım PSU kasaya dahil olduğu için ek bir PSU alamam. Ayrıca bilinmedik markalara pek güvenemiyorum, yine de teşekkürler.

Bence soğutucu alacaksan 1600x almak daha mantıklı. Baz frekans hızı 1800x ile aynı. O.C ile daha da performanslı çalıştırabilirsin. 1600 ile arada çok fiyat farkı yoktu galiba.
Hocam haklısın ama şimdi hem 1600x hem de ek soğutucu alırsam kafadan 300TL gider. Sistem böyle monitör dahil 4800 civarlarinda tutuyor. Fiyatı daha fazla uçurmak istemiyorum. O yüzden 1600 alayım Wraith soğutucusu da şekil dursun isterim. Yine de teşekkürler

Uyarı! Bu konu 9 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı