Ryzen 5 2600 vs APU Sistem

Çok merak ettim. Kendin ne anlattığının farkına varabildin mi? İşlemcinin gücü neden boşa gitsin, bazı uygulamalar veya oyunlar iyi bir CPU'ya ihtiyaç duyar.
Bazı diyorsun hala. Bak, bilgisayarlarda kullanılmayan RAM israf olarak adlandırılır. RAM alır takarsın ama kullanmazsın. 32 GB RAM alıp 10 GB kullanırsın maksimum, 22 GB israf.
İşlemcin güçlü, ama ekran kartın değil. Grafiğe dayalı oyunlarda düşük FPS alacaksın. İşlemcin Ryzen Threadripper 2990WX olsun ona GT 1030 tak sanıyor musun ultrada her oyunu oynayabilirsin? Hayır. İşlemcinin gücü hiçbir zaman tam olarak kullanılamayacak, çünkü işlemci %10'u ile besleyecek o kartı.
Yanılıyorsun. Eğer oyun işlemciye dayalı bir oyun ise işlemci gücü daha önemlidir. Mesela Battlefield serisi gibi.
Her oyun işlemciye dayalı değil işte, işlemciden çok GPU'ya önem verin diyor zaten her yer. 2K oyun oynamak varken niye 720P oynayasın?

İşlemcin Ryzen Threadripper 2990WX olsun ona GT 1030 tak sanıyor musun ultrada her oyunu oynayabilirsin? Hayır.
İyide ben belki oyun oynamayacağım iş istasyonu olarak kullanacağım bilgisayarımı? Hiç ekran kartına ihtiyaç duymayan ancak çok fazla işlemci ve RAM kullanan çizim vs. uygulamalar mevcut. Bu durumda neden çok pahalı bir ekran kartı alıp parayı sizin tabirinizle ''İsraf'' edelim ki? Ezbere bilgiden başka bir şey değil anlattıklarınız. Hatta elimize EU4, Total War gibi oyunları alalım, bu oyunlar ekran kartından çok CPU'ya abanan oyunlar. Burada ihtiyaca göre bileşenler seçilir.

İyide ben belki oyun oynamayacağım iş istasyonu olarak kullanacağım bilgisayarımı? Hiç ekran kartına ihtiyaç duymayan ancak çok fazla işlemci ve RAM kullanan çizim vs. uygulamalar mevcut. Bu durumda neden çok pahalı bir ekran kartı alıp parayı sizin tabirinizle ''İsraf'' edelim ki? Ezbere bilgiden başka bir şey değil anlattıklarınız. Hatta elimize EU4, Total War gibi oyunları alalım, bu oyunlar ekran kartından çok CPU'ya abanan oyunlar. Burada ihtiyaca göre bileşenler seçilir.
Ee, arkadaş şu iş için kullanacağım mı dedi? Genel olarak GPU öndedir. Ben sana RTX 2080 al ona G4560 tak mı dedim de böyle konuşuyorsun.
Neyse, sen haklısın devam et.

R5 2600'de dahili ekran kartı yok. R5 2600 alırsan ya elindeki ekran kartını kullanacaksın, ya da yeni ekran kartı alacaksın. Elindeki Asus ekran kartının modelini paylaşır mısın?
Ekran kartının Asus olduğunu biliyorum. Chipset'ini bulamadım. Düşük seviye ekran kartı zaten.
Peki R5 2600'e en düşük ekran kartı ne almalıyım sizce? Eğer RX veya GTX ise eş değerinde RTX 2060 olabilir.

Bak dostum yanılıyorsun :)
Elindeki bilgi eksik olduğu halde konu hakkında kesin bir fikrin nasıl olabiliyor😬? Benim anlayamadığım şey işte bu.🙄

Çözünürlük ve ayarlar düşük olunca yük işlemciye biner. Eğer çözünürlüğü ve ayarları yükseltirsen o zaman yük ekran kartına biner. Umarım anlatabilmişimdir.
Bu durumun geçerli olabilmesi için önce oyunun o sırada kullandığın ekran kartının bütün kaynaklarını kullanıyor olması gerekiyor. Kısacası senin dediğin olay işlemcinin ''BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR! HURRAA!!'' şeklinde davranmasıyla olmuyor. İşlemci eğer ekran kartı komutlara yeterince hızlı cevap veremeyecek kadar yoğunsa işlemci kullanımı bu komut transferini hızlandırmak için kolları sıvamaya başlar. FPS e katkısı aslında işlemcinin ekran kartına yardım etmesinden çok işlemcinin kendi işini doğru yapabilmesi ve gereksiz gecikmelerle uğraşmak zorunda olmamasından kaynaklanır desek yeridir. Elbette kesinlikle böyledir DEMİYORUM! Gözlemlerim sonucu bu kanıya vardım.

İnsanlara yanıldıklarını söylemek için önce doğrusunu bilmek gerektiğine inanıyorum 😇

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı